Teknoloji VoIP’ten daha iyi yararlanın

VoIP’ten daha iyi yararlanın

02.07.2009 - 10:34 | Son Güncellenme:

VolP, geniş bant bağlantısı olan herkese internet üzerinden daha ucuz görüşme imkanı tanıyor. Bu teknolojiden daha iyi yararlanmak işte 15 ipucu!

VoIP’ten daha iyi yararlanın

En son Skype sürümünü edinin
Skype (www.skype.com) halen açık ara en popüler VolP (Voice över Internet Protocol (internet protokolü üzerinden ses iletişimi) servisi. Bu yılın başında yayınlanan son sürümü hem daha iyi video arama yeteneğine sahip, hem de görüntüyü bir önceki sürüme göre çok daha geniş bir ekranda sunuyor. Bu, pul büyüklüğünde çamur bir görüntü yerine arkadaşlarınız ve ailenizin o anda sizinle konuşurken ne yaptıklarını gerçekten de görebilmeniz anlamına geliyor. Skype 4.0 ayrıca daha iyi ses kalitesi, daha akıllı donanım des¬teği ve düzenlenmiş bir arayüz sunuyor. Tabii ki servis PC'den PC'ye aramalarda halen bedava.

Skyp aramalarınızı kaydedin
Skype konuşmalarınızı kaydedebilmenize olanak tanıyan birçok ücretli servis var. Pamela (www.pamela.biz) bu servislerin en iyilerinden biri, ancak konuşmalarınızı Audacity (audacity.sourceforge.net) ile ücretsiz olarak da kaydedebilirsiniz. Başlangıç için programın Edit (Düzen) menüsünde Preferences (Özellikler) seçeneğini tıklayıp l/O (Giriş / Çıkış) sekmesinde kayıt cihazınızı seçerek, Record (Kayıt) düğmesiyle istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.

Skype aramalarınızı yönlendirin
Skype kullanıcıları bilgisayarları başındayken bilgisayarlarına gelen aramaları yönlendirmek için üçüncü parti yazılımlara ihtiyaç duymuyorlar. Uygulamanın Araçlar menüsünden Seçenekleri tıklayın. Özellikler kutusu belirdiğinde "Aramalar" seçeneğine tıklayarak Arama yönlendirme sekmesinden bu özelliği ayarlayabilirsiniz.

PC'nizden ucuz görüşmeler yapın
Eğer bilgisayar başında çok vakit geçiriyorsanız ve teknolojiyi kullanmakta sizin için problem yoksa, neden Skype'ın "sınırsız" güzelliklerini kullanmayasınız? Sınırsız paketlerden birini satın aldığınızda normal telefon numaralarını bilgisayarınızdan I arayabilirsiniz. Ücretler için Skype'ın internet sitesine göz atabilirsiniz.

Kullanışlı bir kulaklık seti alın
Günümüzde hemen tüm bilgisayarlarda dahili bir mikrofon ve hoparlör bulunuyor olsa da, hiçbir şey daha iyi bir kulaklık seti kadar keyif veremez. Görüştüğünüz kişilerle aranızda olan sesli iletişimin gerçek telefon kadar -hatta belki daha fazla- kaliteli olması için yapmanız gereken zevkinize göre bir kulaklık seti edinmek. Plantronics'in DSP-400 Skype kulaklık seti kendi dijital ses işlemcisiyle ses kalitesini yükseltiyor. Belki en taşınabilir kulaklık seti değil ama çevrimiçi sitelerde 100 dolar fiyatla bulunabiliyor ve en kalitelilerden biri olduğu söylenebilir. Ancak telefona daha benzeyen bir çözüm arıyorsanız, DualPhone 3088 modeli işinizi görecektir. 350 TL fiyatla satılan bu kablosuz Skype telefonu, sizi bilgisayarınızdan 300 metre uzakta olsanız da Skype üzerinden dünya ile görüştürüyor. 

Sınırlarınızı bilin
Eğer kotalı internet kullanıcısıysanız, aylık kotanızı aşmadığınızı bilmenizde fayda var. Basit bir anlatımla, 60 dakikalık bir VolP görüşmesi size 30 MB'lik bir bant genişliğine mal olacaktır. Çok değilmiş gibi görünebilir ancak yine de BitMeter () gibi ücretsiz bir araçla limit-erinizi aşmadığınızdan emin olmanızda fayda var.

Ses kalitesini arttırırın
En büyük VolP fanatikleri bile ses kalitesinden yakınır durur. Görüşmelerinizin ses kalitesini arttırmak için SoliCalI Soft-Phone eklentisini (www.solicall.com/ products.html) deneyin. Bu uygulama akıllı ses algoritmaları kullanarak, arka planda yer alan ses karışıklığını giderir ve daha iyi bir görüşme kalitesi sağlar. Firma bu eklentiyi hem ücretli hem de ücretsiz şekilde sunuyor. Ücretli sürüm daha çok imkan tanısa da, ücretsiz sürüm yine de yüklenmeye değer.

Hareket halinde VolP
Bugünlerde birçok firma cep telefonlarıyla bilgisayarlar ve diğer mobil cihazlarla ücretsiz görüşme yapmaya olanak tanıyan uygulamalar sunuyor. Hangi servis ve yazılımı kullandığınıza göre sunulan seçenekler değişmekle birlikte, Skype kullanıcıları için Skype WiFiPhone (www. netgear.co.uk) ve Fring () vazgeçilmez olarak görünüyor. Bunlara ek olarak Truphone (www.truphone.com) da oldukça başarılı bir aday. Tabi Skype'ın resmen desteklediği mobil cihazlar oldu¬ğunu da söylemekte fayda var.

Firefox'tan arama yapın
Internet Explorer'i kapatıp Firefox (www. getfirefox.com) açmanız için bir sebep daha göstermemizi istiyorsanız şöyle buyurun: Skype'ın yeni sürümünü yüklediğinizde yazılım Firefox'u otomatik olarak algılayarak isterseniz bir eklenti yle Skype servisini tarayıcınız üzerinden kullanabilmenizi kolaylaştırıyor. Bir Web sitesini gezerken telefon numarası olan sayfaya geldiğinizde, numaralar otomatik olarak Skype bağlantılarına dönüşüyor ve tıklamanız durumunda Skype üzerinden görüşme yapabiliyorsunuz.

Nimbuzz web gerecini edinin
Nimbuzz () VolP üzerinden ücretsiz olarak aramalar yapmanıza olanak tanıyan bir yazılım ve web tabanlı servis. Nimbuzz Communicator isimli web gereci (widget) oldukça kullanışlı. Yazılımı bilgisayarınıza ve cep telefonunuza kurun, web gerecini de blog'unuza, sosyal ağ profilinize veya internet sitenize yerleştirin. Bu sayede arkadaşlarınız ve aileniz sizi  “buzz”layabilecek, ardından telefonunuz üzerinden iletişime geçebilecekler. Hem de ücretsiz.

Video kalitenizi arttırın
Çamurlu, yavaş, senkronizasyondan uzak görüntüleri 15 dolarlık kameranızla ne yazık ki gideremezsiniz. Bunun için Logitech'in sunduğu fiyatları 21 dolardan başlayan, Cari Zeiss lensleriyle 150 dolara kadar çıkan modellerden birini alabilirsiniz. Bu kameralarda bulunan dâhili mikrofonlar ve saniyede 30 ka¬relik çekim gücüne karşı koymak pek mümkün değil.

Jaxtr'a bağlanın
Jaxtr (www.jaxtr.com) cep telefonu sahiplerine kıtalar arası ücretsiz aramalar yapmak için oldukça iyi bir alternatif. Her kullanıcısına özel bir numara atayan Jaxtr, aramak istediğiniz kişiye bir SMS gönderiyor ve iki tarafı birbirine bağlıyor. Bu servis sayesinde ücretsiz olarak ko¬nuşabiliyorsunuz. Servis birçok ülkede kullanılabiliyor ama ne yazık ki Türkiye şimdilik bunlara dâhil değil.

Oyuncular için VolP
Mumble (http://mumble.sourceforge.net) açık kaynaklı bir yazılım. Bu yazılım sayesinde oyun oynarken çevrimiçi görüşmeler yapabiliyorsunuz. Oyunda kullandığınız karakterin pozisyonuna göre konuşurken duyduğunuz ses, sizinle iletişimde olan kişinin bulunduğu konumdan geliyor. Böylelikle 3 boyutlu dünyada gerçek iletişime yakın bir deneyim yaşıyorsunuz.

Telefon aramalarını eğlenceli hale getirin
Bu kırmızı araba, aynı zamanda 800 dpi optik fare ve internet telefonu olarak kullanılabiliyor. Street Mouse VolP telefon geldiği zaman farlarını yakarak size haber veriyor ve dahili kulaklık-mikrofon setiyle konuşmanızı karasal bir telefondan gerçekleştiriyor gibi hissetmenizi sağlıyor. Bu şirin otomobilcik 32 dolar fiyatla Amazon gibi internet sitelerinden alınabiliyor.

VOIP SERVİSLERİ

Skype
www.skype.com
VolP servislerinin popülerleşmesini sağlayan firma ve yazılım halen oldukça fazla ücretsiz arama sunması nedeniyle hem ücretsiz hem de ücretli servisler içinde en popüleri. Programın 4.0 sürümü aynı zamanda servise daha iyi video ve ses
kalitesiyle birlikte temiz yeni bir arayüz getirdi.

Jajah

Bu servis mobil telefonlar, karasal hatlar veya bilgisayar ve web tarayıcısı gibi ortamlar üzerinden telefon görüşmesi yapmaya olanak tanıyor. Servisi kullanmak için yazılım yüklemeye gerek yok. Bazı arama seçenekleri ücretsizken, servis 200'den fazla ülkeye ucuz görüşme imkanı tanıyor.

ConnectMeAnywhere

Bir sürü özelliğe sahip olan servis, tek te¬lefon numarasıyla tüm hatlarınıza erişim sağlıyor. Ücretsiz olarak denenebilen ser¬visin Web sitesine göz atmakta fayda var.

VolpCheap
www.voipcheap.com

Pazardaki en eski oyunculardan biri olan VolpCheap, geniş yelpazede hizmet veren firmalardan biri. Haftalık 300 dakikayı geçmemek üzere oldukça kullanışlı ücretsiz konuşma imkanı sunan firma uluslar arası görüşmeler için düşük fiyatlı bir servis sunuyor.

PCnet

2