Teknoloji Haberleri Windows'un gerçek fiyatı!

Windows'un gerçek fiyatı!

18.09.2009 - 00:03 | Son Güncellenme:

Siz Windows satın alırken yüzlerce dolar ödüyor olabilirsiniz; ama bakın başkaları ne kadar ödüyor?

Windowsun gerçek fiyatı
Jefferies Yıllık Teknoloji Konferansı'nda konuşan Microsoft Şirket Stratejisi genel müdürü Charles Songhurst daha önce cevaplanmayan soruları cevapladı.

Microsoft'un geleceği üzerine gelen soru yağmuru arasında Songhurst, yatırımcıların fiyat eğrisi üzerine sordukları bir soruya değindi. Dünyada netbook'ların yaygınlaşmasıyla birlikte düşen ortalama bilgisayar fiyatına Microsoft'un bakış açısı neydi?

Songhurst, fiyat dilimlerinin artmasına karşın dünya genelinde satış hacminin arttığını belirtti. Microsoft için ortalama fiyatın değil, toplam pazarın büyümesinin önemli olduğunun altını çizdi. Bununla da kalmayarak Microsoft'un halka daha önce açıklamadığı bir bilgiyi genel hatlarıyla da olsa açıkladı. Microsoft OEM Windows başına ne kadar kazanıyor?

"1.000 dolarlık bir PC geçtiğimiz 10 yıl için hesap tahtası olmuştu. Biz 1.000 dolarlık bir PC'deki Windows için hep 50 dolar aldık." diyen Songhurst, bunun yüzde 5 ettiğini, haliyle bir Windows kopyasından 100 veya 200 dolar kazanmaları için çok daha pahalı, üst düzey bir PC satılması gerekiyor. "Eğer bu yüzde 5'i sabit tutabilirsek bizim için bir bilgisayarın kaça satıldığının önemi yok" diye ekliyor.


Dedikodular ve gerçekler...

"Başta kendimize 100 dolarlık bir PC'de Windows için 5 dolar kazanmanın bizi memnun edip etmeyeceğini sorduk. Ardından henüz 100 dolara PC satılmadığını hatırladık ve 100 dolar üzerinden hesabın doğru olmadığına karar verdik. Günümüzde PC'ler 300 ile 3.000 dolar fiyat aralığında ve yüzde 5'in getirisi olan 15 - 150 dolar kolaylıkla bütün bu düşük fiyat spekülasyonlarını ortadan kaldırmaya yetiyor." Diyen Songhurst, böylece düşen PC fiyatlarının Microsoft gelirlerine etkisinden endişe duyan yatırımcıların aklındaki soru işaretlerini ortadan kaldırıyor.

Haziran ayındaki dedikodular Windows 7 Starter için 45 ila 55 dolar arasında değişiyordu. Mayıs 2005'te ise PC yapımcıları her kopya için 15 ila 35 dolar ödediklerini söylemişlerdi. 2009 Nisan ayındaki spekülasyonlar ise Microsoft'un Windows başına 15 dolar kazandığıydı. Bu açıklamayla birlikte durum netleşmiş oldu.

Songhurst çoğu netbook sahibinin aynı zamanda başka bir veya birkaç bilgisayar sahibi daha olduğunu belirtti. Her halükarda yazılım devi Microsoft piyasada bu düşük fiyatlı seçenekleri bir risk değil, bir fırsat olarak görüyor. Elbette toplam PC satışları bundan etkilenmediği sürece.

Ve son olarak Songhurst konuyu Windows 7'ye getiriyor ve Windows iyi gittiği zaman, Microsoft'un da iyi durumda olduğunu belirtiyor. Bu da Windows Vista'daki durumdan sonra Windows 7'nin Microsoft için gerçekten ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.


Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.