Populer Bilim Yasak üstüne yasak!

Yasak üstüne yasak!

16.05.2012 - 10:30 | Son Güncellenme:

Bu ülkede yaşıyor olsaydınız ve "kazayla" Gmail ya da Hotmail kullansaydınız, işte olacaklar!

Yasak üstüne yasak

İran'nın gündemi gün geçtikçe kızışıyor ve artık teknoloji de gündemden payını alıyor. Yapılan bir açıklamaya göre İran, bazı yerli firmaları sadece yabancı e-posta servisleri ve host adresleri kullandıkları için kapattı.

Haftalık bir yayın olan Asr Ertebatat iddiasına göreyse İran iletişim bakanlığı Cumartesi günü itibariyle önce bankaların, sonra sigorta firmalarının ve yabancı servis çıkışı veren telefon operatörlerinin birbirleri ile olan bağlantılarını kesti. Yahoo!, Gmail ve Microsoft gibi isimlerse en başta yer aldı. Bununla da yetinmeyen bakanlık, sitelerinde yabancı host kullanan firmaları da engelledi.

Yapılan engellemenin ardındansa, kullanıcıların email adreslerinin arkasına "iran.ir", "post.ir" ya da "chamil.ir" getirmesi gerektiği bildirildi. Hükümet için değişen internet giriş noktalarıysa "gov.ir" ya da ".ir"e çevrilirken, üniversitelerin de "ac.ir" ya da ".ir" kısaltmalarını kullanmaları emredildi.

"İran İnterneti" projesi uzun süredir üzerinde konuşulan bir gelişmeydi. Nitekim Mayıs ayı başında değişimler yapılacağı da halka bildirilmişti ve sonunda İran kendi "temiz" internetine geçmeye başladı. Artık tüm internet hükümetin kontrolü altında...

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.