Populer Bilim Yeni bir beyin implantı insan hafızasını yüzde 15 arttırabilir

Yeni bir beyin implantı insan hafızasını yüzde 15 arttırabilir

15.02.2018 - 17:25 | Son Güncellenme:

Bellek işlevini artırdığını iddia eden sinirsel implantlar yeni değil. Ancak bu soruna yeni bir yaklaşım getirildi. Yeni cihaz unutulan sözcüklerin akla gelmesinde %15 oranında etkili. Hatta buluş Alzheimer gibi rahatsızlıkları olanların yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Yeni bir beyin implantı insan hafızasını yüzde 15 arttırabilir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Cihazları test etmek için, Pennsylvania Üniversitesi'nden ve Thomas Jefferson Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yönetilen bir grup bilimadamı, epilepsi için klinik izleme yapılan 25 hastadan faydalandı.

Hem cihaz hem de izleme süreci, sadece klinik araştırmalar için çok riskli olacak bir prosedür olan ince probları beynin içine sokmayı gerektiriyor.

Bilim adamları, sondaların elektriksel aktivitesini hassas bir şekilde ayarlayarak beyin hafıza ağının temel bileşenlerini sadece anıları saklamak için mücadele ederken aktif hale getirmeyi amaçladı. Ancak sonuçlar her hasta için tutarlı değildi. Ezberlemeyi artırmanın ve sinirsel uyarım yoluyla hatırlamanın temel kavramı ise eski zemindir.

Haberin Devamı

Araştırmacılar gözlenmekte olan her gönüllü için beynin bireysel modelini inceleyerek, bir grup sözcük listesini ezberlemelerini istediler.

Takip sürecinde, sistemin geribildirimi her gönüllünün, bir kelimeyi nasıl ezberlediklerini temel alarak başarıyla geri çağırma olasılığının düşük olduğu zamanlarda lateral temporal korteksin uyarılmasını sağladı.

Bazı şekillerde beyni uyaran bu yeni yol kalp pili gibi çalışıyor. Sensörler, oyunculardan önce neler olup bittiğini öğrenip, sadece gerekli olduğunda dokuyu uyarıyorlar.

Bu hafıza takviye vuruşunun neye benzediğini merak ediyorsanız, hiçbir şey yoktur.

Katılımcılardan The New York Times’a konuşan David Mabrey “Testleri yapmaya çalıştığımı ve anın tadını çıkardığımı hatırlıyorum, ancak açıkça söylemem gerekirse testlerin hafızamı nasıl etkilediğini bilmiyorum” dedi.

İdeal olarak, araştırma Alzheimer (demans) hastalarına, başarısız olan belleklerini geri getirme konusunda yardım edebilmek için kullanılabilir.

Gelecekte, araştırmacılar, kapalı döngü yönteminin bellek işleminin geri çağırma bölümünde nasıl çalıştığını araştırıp, erişilemeyen yerleşmiş belleklerle yeniden bağlantı kurma niyetinde.

Probları, ihtiyaç duyuldukları yerde oturtmak hassas bir işlem. Yani ilaçların veya diğer tedavilerin başarısız olduğu en kötü durum senaryolarında riske girebilir.

Haberin Devamı

Ancak Alzheimer hastası bazı insanlar için beynin kalp pilleri yaşam kalitelerini önemli ölçüde artırabilir ve onlara birkaç yıl daha iyi hatırlama imkânı sağlayabilir.