Teknolojik Anneler Her Yerde

Bebeğim doğduğunda, içimdeki dolu dolu halleri boşaltabileyim, "annelik aslında bu değil" diye haykırabileyim, benzerlerime ulaşabileyim diye açmıştım blogumu. O günlerden bugünlere gelişimiz rüya gibi...

Teknolojiyle hep ilgiliydim. Sözel bir eğitim geçmişim olmasına, üniversite Sanat Tarihi okumama rağmen teknoloji çok eğlenceli bir bulmaca gibi geldi bana. Yaşadıklarımdan da hep ön yargılar sonucu insanların, özellikle de kadınların teknolojiden uzak durduğunu, kullanılan dilin çok karmaşık ve zor olduğunu, sade bir dil kullanıldığında 7'den 77'ye herkesin anlayabileceği kolaylıkta olduğunu çıkardım. Televizyoncuydum ben eskiden, son olarak da TRT 6'e kürtçe bir teknoloji programı yaptım. Teknoloji uzmanı olmadan ve kürtçe bilmeden. Sosyal Medya eğitimi aldım. Mecburdum dili sadeleştirmeye, dili sadeleştirdiğimizde aldığımız olumlu sonuçları gördüm. Toplumsal Araştırmalar Merkezi ile birlikte sendikalı kadın işçilere İnternet Okuryazarlığı ve Sosyal Medya eğitimleri verdik şehir şehir. Dili doğru kullandığımızda ne kadar şahane sonuçlar alınabildiğini gördüm.

Haberin Devamı

Benle aynı süreci de ortağım İpek yaşıyormuş meğer aynı anlarda. O da bir turizmci iken, çocuklara bilgisayar öğretmeye başlamış ve sade bir dilin etkisini görmüş. Hayat bu iki benzer deneyimi yaşamış anneyi bir araya getirdi ve biz, ulaşabildiğimiz her yere ulaşıp, kadınlara, çocuklara teknolojiyi hayatlarını en kolaylaştıracak şekilde, en faydalı kullanabilecekleri şekilde anlatmaya karar verdik. Önce teknolojikanneler.com sitemizi açtık. Orada her tür soruya, okuyup araştırıp cevap vermeye çalıştık. Ardından eğitimlerimiz başladı. Kendi elimizden geldiğince annelere internet güvenliği, sosyal medyayı etkin kullanma, internetten para kazanma gibi eğitimler verdik.

Derken yolumuz Lenovo ile kesişti. Projelerimiz örtüştü ve Anadolu'daki kadınlarla buluşmak üzere yola çıktık. 14 Nisan'da Adana'daydık. 30 Nisan'da Malatya'dayız. Arkasından Gaziantep, İzmir, Bursa, Eskişehir gelecek. Bu proje dışında da annelere maksimum ulaşabilmek için elimizden geleni yapıyoruz şimdiden. Ulaşmadığımız köşe kalmayana kadar durmayacağız.

Haberin Devamı

Bu yolculuğumuz devam ederken, Dünyaca ünlü konferanslar dizisi Ted Talks'un Türkiye ayağı TedxReset ulaştı bize. 2015 programında konuşmacı olmamızı istediler. Heyecanla kabul ettik. Ve 17 Nisan'da sahnedeydik. Çok güzel tepkiler aldık. 68 yaşında bir teyzenin bize sarılıp "İyi ki varsınız, gelecek nesil sizin gibi anneler sayesinde daha bilinçli olacak. Umudumu arttırdınız" demesi, şu hayatta duyabileceğimiz en büyük gururlanma anıydı.

Şimdi bir bakıyorum da yola çıktığımızdan bugüne kadar olan sürece, yaptığın işi severek ve inanarak yaptığında mutlaka ama mutlaka ilerliyorsun, başarıyorsun. 2010'da ilk açtığımda sadece tanıdıkların okuduğu, 100 kişi trafikli baskaanne.com 'dan önce çok trafikli bir bloga, oradan çok trafikli teknolojikanneler.com 'a oradan binlerce kişiye konuşma yapmaya gittiyse bu yol, iş gibi görmeden, bir ideala inanarak ilerliyor oluşumuzdandır. Tüm kadınların da hayallerine inanıp vazgeçmemelerini diliyoruz. Durursanız düşersiniz, yola çıkın....

Haberin Devamı