Kocaeli TEKNOLOJİSİNİ GELİŞTİREN ÜLKELERDE KANSER ÖLÜMLERİ AZALIYOR

TEKNOLOJİSİNİ GELİŞTİREN ÜLKELERDE KANSER ÖLÜMLERİ AZALIYOR

02.02.2016 - 17:21 | Son Güncellenme:

.

TEKNOLOJİSİNİ GELİŞTİREN ÜLKELERDE KANSER ÖLÜMLERİ AZALIYOR

ETPN (European Technology Platform for Nanomedicine) tarafından her sene düzenlenen Nano Kanser günü bu sene Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde gerçekleştirildi.
ETPN tarafından 3 yıldır 4 Şubat öncesi gerçekleştirilen etkinlik bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlendi. Etkinliğe, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Haluk Görgün, GTÜ Kimya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fabienne Dumoulin ile Prof. Dr. Vefa Ahsen, Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Çulha, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Serdar Özçelik, Uluslararası Kanser Kontrol Birliği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, TÜBİTAK’ta görevli Mahmut Özer, akademisyenler ve davetliler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Haluk Görgün, “Nanoteknoloji o kadar ilerledi ki televizyon reklamlarında dahi sıklıkla görmeye başladık. Sağlık sektöründe de oldukça ilerledi. Dünyanın birçok yerinde çalışmalar yapılıyor. Bu tür etkinlikler ve farkındalık çalışmaları, kanseri görmek ve öğrenmek adına oldukça önemli oluyor. Nanoteknoloji alanında önemli ve sayılı üniversitelerden biriyiz. Biyoloji ve genetikte de bu iddiaya sahibiz. Önemli çalışmalarımız var. Nano Kanser Günü’nün ülkemizde ilk kez bizim üniversitemizde düzenlenmesi de bu anlamda manidardır. Bu organizasyonun üniversitemizde düzenlenmesi için uğraşan ve gerçekleştiren öğretim üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Rektör Görgün’den sonra Nanotıp ve Nano Kanser hakkında bilgi içeren bir sunum gerçekleştiren GTÜ Kimya Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Vefa Ahsen, “Kanser günü etkinliği yapmaktaki amaç farkındalık uyandırmak ve bilim insanlarının bu konuya yönelmesini sağlamak. Nanotıp, ‘Nanoteknolojinin kontrollü bir şekilde tıp alanına uygulanması demektir.’ Tıp alanında teknolojiyi nasıl daha iyi kullanabiliriz bu amaçlanıyor. 1940’larda ilaçlar varken 1980’lerde işin içine biyoloji girdi. 2000’li yıllarda ise Doksil ismiyle çıkan ilaç mevcut moleküllerin Nano sistemlere hapsedip onunla salgılamaya örnek veriyor. Bugün ise tamamen fiziksel bazlı uygulamalar ön plana çıkıyor” şeklinde konuştu.
“DÜNYADA KANSERE TEDAVİSİ İÇİN 1 NOKTA 2 TRİLYON DOLAR PARA HARCANIYOR”
Uluslararası Kanser Kontrol Birliği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, “4 Şubat Dünya Kanser Gününü farkındalığı arttırmak için Türkiye olarak 1953 yılından beri kutluyoruz. Dünyada kanserle ile ilgili bir şeyler yapılıyor. Yani herkes kanser konusunda şunu yapabilirim diyebilmeli. 2011 yılında kanser ölümleri diğer ölümleri geçerek 7 milyon 870 bin oldu. 2025 yılında kanser sayısı 14 milyondan 20 milyona çıkacak. Ölenlerin sayısı 11 milyon olacak. Her yıl 8 milyon ölümün 4 milyonunun 30 ile 69 yaş arasında ki ölümü önlenebilir. Dünyada kansere tedavisi için 1 nokta 2 trilyon dolar para harcanılıyor. Erişkin kanserlerde iyileşmesi yüzde 70, çocuk kanserlerinde iyileşme yüzde 85’lere ulaştı. Türkiye’de her yıl 165 bin 175 bin insan kanser oluyor” ifadelerini kullandı.
“TEKNOLOJİSİ GELİŞEN ÜLKELERDE KANSER ÖLÜMLERİ AZALDI”
"Teknoloji geliştiren ülkelerde kanser ölümlerinin azaldığını görüyoruz" ifadelerini kullanan Kutluk, “Korunmadan tedaviye kadar hatta tedaviden sonra da o insanların, yaşayanların veya hayatını kaybeden hastaların yakınlarının yaşamlarını nasıl sürdüreceğine varana kadar hepsini kapsayacak geniş bir alan. O nedenle Dünya Kanser Gününün çıkış amacı da herkesin bir köşede bir şey yapması ile bir şeyleri değiştiriyorsunuz ama bu değiştirme hızınız son derece yavaş oluyor. 2025’te kanser sayısı artacak dedik ama Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’nın gelişmiş ileri ülkelerinde parayı harcayabilen teknolojiyi geliştirebilen ülkelerde kanser sıklığının bile azaldığına dair rakamlar, kanser ölümlerinin azaldığını görüyoruz” dedi.