Dünya Telafer Ayan Meclisi, Haşdi Şabi ve PKK tehdidine karşı uyardı

Telafer Ayan Meclisi, Haşdi Şabi ve PKK tehdidine karşı uyardı

03.11.2016 - 16:07 | Son Güncellenme:

Telafer Ayan Meclisi bildirisinde  bir bölüm dikkat çekti. Bildiride  "Merkezi hükümetten DEAŞ’tan  kurtarılması için Telafer'e düzenli askeri birlikler göndermesini ve PKK ile  Haşdi Şabi'nin şehrimize girmesine engel olmasını talep ediyoruz. İsteklerimizin karşılanmaması durumunda, önümüzde bütün seçenekler masada  olacak" denildi.

Telafer Ayan Meclisi, Haşdi Şabi ve PKK tehdidine karşı uyardı

Irak'ta merkezi Musul olan Ninova ilinde, Telaferliler ilçeyi DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna ilişkin endişelerini açıkladı. Telafer Ayan Meclisi, ilçeye düzenli askeri birlik gönderilmesini, PKK ve Haşdi Şabi'nin ise şehre girmesine engel olunmasını istedi.

Haberin Devamı

Telafer Ayan Meclisi, Irak güçlerinin Musul'u kurturma operasyonuyla ilgili yazılı bir bildiri yayımladı.

Bildiride, Telafer'in kurtarılmasının yaklaşması ve yerel halktan intikam almak isteyen milis ve örgütlerin çoğalması nedeniyle ilçe ayan meclisinin toplandığı kaydedildi.

Merkezi hükümetten, DEAŞ’tan kurtarılması için Telafer'e düzenli askeri birlikler göndermesinin istendiği bildiride, "Meclisin, PKK ile Haşdi Şabinin şehrimize girmesine engel olmasını talep ediyoruz." ifadesine yer verildi.

Telafer'de ablukaya alınmış sivillerin şehirden çıkması için güvenli bir koridor açılmasının talep edildiği bildiride, insan hakları ihlalleri olmayacağına dair garanti istendi.

Bildiride, Telafer'de yaşayan Sünni oluşum adına yerelde, uluslararası alanda ve basın önünde Irak Meclisi milletvekili İzzeddin Devle'nin yetkilendirildiği duyuruldu.

Haberin Devamı

Telafer Ayan Meclisi ayrıca, "İsteklerimizin karşılanmaması halinde önümüzde bütün seçenekler masada olacak, meselemizi uluslararası alana taşımaya çalışacağız." uyarısında bulundu.

Telafer Ayan Meclisi, ilçedeki güvenlik sorunu nedeniyle geçici olarak Erbil, Duhok, Kerkük kentleri ile Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan aşiret liderleri, din adamları ve kanaat önderlerinden oluşuyor. 30 üyeden meydana gelen meclis, ilçedeki durumun terör örgütü DEAŞ’ın 2014’teki işgali öncesindeki duruma geri döndürülmesi için çalışıyor. Meclis, göç edenlerin geri dönüşlerinin izlenmesi ve yardım edilmesi, mezhepler arası barışın temini gibi konularda da çalışıyor.

Planlaması büyük ölçüde ABD tarafından yapılan Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonunda, Şii milis güçlerinin çatı örgütü Haşdi Şabi’nin Telafer’i ele geçirmesi öngörülüyor. ABD ve Irak hükümetinin anlaşmasına göre, Haşdi Şabi, Musul kent merkezine girmeden batısından yol alarak Telafer’e yaklaşacak.

Ancak, Şii milislerin Telafer’de Sünni sakinleri DEAŞ’la ilişkilendirerek katliam yapmasından ve nüfus yapısını kökten değiştirmesinden endişe ediliyor. 2003’ten sonra Irak’ta iktidar tekeli kuran Şii gruplar Musul’a bilhassa Telafer’e, binlerce milis ve fanatik din adamıyla nüfuz etmişti. El Kaide terör örgütünün de Musul’a yerleşmesiyle Türkmenler kendilerini mezhep savaşının içinde bulmuştu. Çatışmalarda binlerce Türkmen hayatını kaybetmiş, ilçeden büyük bir göç yaşanmış ve soydaşlar arasında mezhep temelli derin ayrılıklar oluşmuştu.