Dünya Telafer’de çember daralıyor

Telafer’de çember daralıyor

22.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak ordusunun Şii Haşdi Şabi ile Telafer’e başlattığı harekâtta 15 yerleşim birimi DAEŞ’ten temizlendi. DAEŞ’lilerin aileleri de sivillerle beraber kentten kaçıyor. ABD ise Zumar kasabasında kalıcı üs kuruyor.

Telafer’de çember daralıyor

Irak ordusunun önceki gün başlattığı Telafer’i kurtarma operasyonunda kısa sürede büyük ilerleme kaydedildi. Bölgede operasyon kapsamında bir kasaba, 15 köy ve mezra DAEŞ’ten alındı. Irak Ordusu Eylem Odası Komutanlığı’nca yapılan yazılı açıklamada, önceki gün ve dün yaşanan şiddetli çatışmalarda 70 DAEŞ üyesinin öldürüldüğü, örgütün köylerde ve açık arazide operasyonları etkisiz kılmak için bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları yaptığı belirtildi. DAEŞ’in kayıplarını önlemek için ise silahlı gücünün büyük bölümünü Telafer kent merkezine çektiği açıklandı.

Haberin Devamı

Kaçanlar yakalanıyor

Irak ordusunun Telafer üzerinde uyguladığı kuşatma nedeniyle kent merkezinde yiyecek ve içecek sıkıntısı baş gösterdi. Merkezden kaçarak kurtulmaya çalışan sivillere DAEŞ’lilerin aileleri de katılıyor. Son bir hafta içinde, Telafer’den kaçtığı belirtilen 50 dolayında DAEŞ’li Zumar ve Rabia nahiyeleri sınırında Peşmerge güçleri tarafından yakalandı. Avrupa vatandaşlarından ikisinin Alman, birinin ise İngiltere uyruklu olduğu, bu kişilerin Suriye’ye ulaşıp buradan ülkelerine dönmeye çalıştıkları bildirildi.

Kürt medyasına açıklama yapan Telafer Kaymakamı Abdulal Abbas, ilçe merkezinde az sayıda sivilin kaldığını belirterek, “Telafer’de yaklaşık bin dolayında DAEŞ’li var. Onlardan da bazıları Telaferli ve kentin ileri gelen isimleridir. Bazıları Irak’ın diğer bölgelerinden, diğerleri de yabancı uyruklu. Yabancılar arasında Avrupa, Pakistan, Afganistan ve diğer bazı ülke vatandaşları var” dedi.

Haberin Devamı

Beşinci üs Zumar’a

Telafer operasyonu sürerken ABD’de bölgeyi kontol amacıyla Musul’un kuzeybatısındaki Zumar bölgesinde kalıcı üs kuruyor. Zumar nahiyesinin Karez köyünde kurulan üssün yüzde 60’ı tamamlandı. Üsse şimdiye kadar 120 ABD askeri ve 300 uzun menzilli top yerleştirildi. Üs bölgesine konuşlandırılan ağır silahlarla Telafer’deki DAEŞ hedefleri ateş altına alınıyor. Zumar’daki üsle birlikte ABD’nin Irak Kürdistan bölgesindeki üs sayısı beşe çıktı.

ABD’den DSG’ye zırhlı Hummer

ABD, Rakka operasyonu kapsamında YPG’nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) zırhlı Hummer araçlar ile ağır silahlar gönderdi. DSG yetkilisi, ABD’nin kendilerine savaşçı takviyesi için Toyota pikapları da gönderdiğini söyledi.

ABD, DSG’ye ağır silah ve zırhlı araçlar göndermeye devam ediyor.

DSG’den bir yetkili, ABD’nin kendilerine gönderdikleri silah ve zırhlı araçların dün ulaştığını belirterek şunları söyledi:

“ABD, Rakka operasyonu nedeniyle bize zırhlı Hummer araçlar ile ağır silahlar gönderdi. Gönderilen silahlar içerisinde roketler, otomatik makineli tüfekler, dürbünler ve havan topları var.

Haberin Devamı

Silahlar ve zırhlı Hummer araçlar Kürdistan bölgesinden (Kuzey Irak) karayoluyla Semelka Sınır Kapısı’ndan Rojava’ya sokuldu. Oradan da TIR’larla Rakka yakınlarına bırakıldı. Silahlar ve zırhlı araçlar 60 TIR’la geldi. ABD son dönemlerde bize sürekli ağır silahlar ve zırhlı araçlar gönderiyor. Savaşçı takviyesinde kullanılmak amacıyla bize bu sefer Toyota pikaplar da geldi.”