Ekonomi Telefon değil adeta profesyonel kamera

Telefon değil adeta profesyonel kamera

07.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cep telefonlarının piyasaya çıkan yeni modelleri, profesyonel fotoğraf makinelerini aratmayacak derecede pek çok kamera ve fotoğraf çekimi özelliklerine sahip. Yeni trend ise çift kamera ve farklı çekim modları

Telefon değil adeta  profesyonel kamera

Kamera, Türk tüketicilerin cep telefonu alırken en çok baktığı özellikler arasında. Sosyal medya hesaplarında en iyi fotoğraf, öz çekim ve videoyu paylaşma isteği, kamerayı cepte çok önemli hale getirdi. Akıllı telefonlar sayesinde de artık herkes adeta birer profesyonel fotoğrafçı...

Haberin Devamı

Cep telefonu üreticileri de bunu görerek her yeni modellerini daha iyi kamera ve daha iyi fotoğraf çekme özellikleriyle donatıyor. Profesyonel fotoğraf makinelerinin pek çok özelliği cep telefonlarına taşındı. Bir dönem iyi çözünürlük ve lens yarışı yaşandı. Arka kamerada 20 ve biraz üzerinde megapiksel çözünürlükte olanlar lanse edildi. Ama son dönemde piyasaya çıkan üst segmentteki modeller daha çok 12 MP’lik ön ve arka kamera seçeneği sunuyor. Bir de tabii ki çift kamera furyası var.

Birçok özellik taşındı

* Profesyonel kameralarda olan özellikler ve çekim modları birer birer cep telefonlarına girdi. 4K ekranlar, HDR (high dynamic range) denilen aydınlık ve karanlık yüzey arasındaki ışık şiddetini dengeleyen çekim modu. Portre, manzara gibi çekim modları, çok çeşitli filtreler, hızlı odaklanma, karanlık ortamlarda iyi sonuç verme, yakın odak, uzak odak, geniş diyafram açıklığı, akıllı otomatik odak...

Haberin Devamı

Dual piksel denilen sensör üzerinde bulunan her bir pikselin aynı zamanda netlik için kullanılmasına da imkan veren özellik de ceplere taşındı. Bu sayede özellikle ışığın az olduğu ortamlarda netlik yaparken yaşanan sorunların önüne geçiliyor.

Görüntü sabitleme özelliği de hareketli çekimleri daha iyi hale getiriyor.

Bir diğer trend, çift arka kamera. Çift objektifin en önemli avantajlarından biri daha geniş bir açı sunması. LG’nin V10 modeli, Sony’nin Xperia X ve Huawei’nin P9 modelinde ilk olarak bunu gördük. Diğer markaların da yeni modelleri bu özellikle geliyor. iPhone 7 Plus’da da var. Huawei’nin piyasaya çıkacak olan P10 ve P10 Plus modelleri çift arka kamerayla tanıtıldı. Türk cep telefonu markası Casper’ın Via F1 modeli de çift arka kamerayla geldi. LG G6 da bu özellikle geldi. Çift kamera ya da çift objektif teknolojisini daha fazla yeni modelde göreceğiz gibi görünüyor.

Yeni çıkan modellerde ise bu kez boke okunan ve ‘bokeh’ denilen bir objeye odaklanarak arka planı bulanık gösteren özellikle geliyor. ‘Blur’ ya da ‘flu’ da denilen fotoğraflarda oluşan ‘bulanıklık’ efekti. Profesyonel kameralarda yer alan bu özellik de artık pek çok cep telefonunda var.

Haberin Devamı

Telefon değil adeta  profesyonel kamera

İyi özçekim yapanlar

İyi öz çekim telefonları da en çok istenenlerden. 13 MP’lik ön kamerası olan Sony Xperia XA, HTC Desire Eye, Huawei Honor 7, Asus Zenfone Selfie telefonları bu alanda öne çıkıyor. Arka kameradaki, otomatik odak, led flaş gibi özellikler ön kameraya da taşınıyor. 21 Nisan’da piyasaya çıkan Samsung Galaxy S8 de en iyi selfie telefonlardan biri olmaya aday. Ön kamerasında otomatik odak ve geniş açı çekim gibi özellikler sunuyor.

Sony’nin yeni lanse ettiği modeli Xperia XZ Premium da cep telefonu kamerasındaki yeni sunduğu özelliklerle dikkat çekiyor. Saniyede 960 kare ile dört kat daha yavaş video çekim sağlayan yeni ‘motion eye’ kameraya sahip. Xperai XZ Premium, insan gözü ile görülmesi mümkün olmayan görüntülerin yakalanmasını sağlayan kamera ve 4K HDR ekrana sahip.

Çok daha iyi çekmek için...

Cep telefonunuzla daha iyi fotoğraf çekmek için bunlara dikkat:

Telefonunuzun kamera özelliklerini iyi tanıyın

Haberin Devamı

Tek bir objeye odaklanın, yakından çekim yapın

Boş alanlardan yararlanın

Farklı açılar deneyin

Yansımalarla oynayın

Simetri arayın, farklı bakış açısı yaratın

Işığı ve gölgeyi iyi kullanın

Kamera lensini temiz tutun

İki elle çekim yapın

YENİ UYGULAMA

Otizmliler için mobil oyunlar

Otizm sendromlu çocuklara ücretsiz eğitsel oyunlar ve çocukların ailelerine yapay zekaya dayalı kontrol imkanı sunan mobil platform Otsimo, Android’de de hizmet vermeye başladı. Otsimo’nun çocuk bölümü içinde otizmliler için bir eğitim methodu olan Uygulamalı Davranış Analizi (ABA) tekniği uygulanarak geliştirilen oyunlar bulunuyor. Uygulama sayesinde çocuklar için en doğru oyunları açmak ve onları eğitmek oldukça kolay.

Otsimo’nun aile bölümünde ise kullanıcılar çocukları hakkında bütün bilgilere erişebiliyor. Karneler ve istatistiklerden, uzaktan kontrole ve eğitimi optimize etmeye kadar birçok ayar yapılabiliyor. Aileler oyunlar bölümünden yeni oyunlar ekleyebiliyor ve var olan oyunların ayarlarını yapabiliyor. Ayarlar bölümünden ise uygulamalar hakkındaki bütün ayarlara ve bilgilere ulaşabiliyorlar.

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜN

Sony’nin iki yeni modeli Türkiye’de

Sony’nin Xperia XA1 ve Xperia L1 cep telefonu modelleri Türkiye’de satışa sunuldu. Xperia XA1, 23 MP ana kamera, 8 MP selfie kamerası ve 5 inç çerçevesiz HD ekranıyla geldi. Xperia L1 öğrenme ve adapte olma yeteneğine sahip kullanıcı arayüzü ile dikkat çekiyor. Hareket halindeki nesneleri dahi düşük ışık koşullarında net ve gerçek renkleriyle yansıtan Xperia XA1’in 23 MP ana kamerası deklanşöre basıldığında 0.6 saniyede açılıp hızlı fotoğraf çekebiliyor. Xperia L1 ince çerçevesi ile öne çıkan 5.5 inç HD ekrana sahip. Dört çekirdekli Mediatek işlemci ve 2 GB ram’i bulunuyor. Beyaz, siyah, altın ve pembe renk seçenekleri ile gelen XA1 1.599 TL, beyaz, siyah ve pembe renk seçeneklerine sahip L1 de 1.199 TL’den satışa sunuldu.