Ekonomi Telekomda sürpriz vergi olur mu?

Telekomda sürpriz vergi olur mu?

12.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Belediye Gelirleri Kanunu’nda “Haberleşme Vergisi”  adında bir vergi var.

Telekomda sürpriz vergi olur mu

Buna göre; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde Posta Telgraf Telefon İşletmesi tarafından tahsil edilen telefon, teleks, faksimili ve data ücretlerinden Haberleşme Vergisi alınması gerekiyor. Kanun’da verginin mükellefi, telefon, teleks, faksimili ve data ücretlerini tahsil eden Posta Telgraf ve Telefon İdaresi olarak ismen belirtilmiş durumda. Yani Kanun, mükellef olarak eski adıyla PTT’yi belirlemiş. Tahsil edilen ücretlerin yüzde biri oranındaki vergi, ilgili belediyelere aylık olarak beyan edilip ödeniyor.
Tek mükellef var
Özelleştirmeyle bağlantılı olarak, 406 sayılı Kanunun geçici 3. maddesinde, “406 sayılı Kanun ile diğer kanunlarda Türkiye Cumhuriyeti Posta, Telgraf ve Telefon İşletmesi Genel Müdürlüğüne yapılan atıflar, hizmet alanları itibariyle Türk Telekom veya Posta İşletmesi Genel Müdürlüğüne yapılmış sayılır” deniyor. Buna göre, haberleşme vergisinin tek mükellefi Türk Telekom.
Uygulamada haberleşme vergisi sadece sabit telefonlardan alınıyor. Teknolojideki gelişmelere bağlı olarak hem sabit telefon talebi azaldı hem de bunların ücretlerinde ciddi düşüş yaşandı. Dolayısıyla, sabit telefon üzerinden alınan haberleşme vergisi belediyeler açısından küçük bir gelir kaynağı durumundaydı.
Birleşme sonrası durum
Birleşmeden önce Türk Telekom, mobil telefon hizmeti satmıyordu. Data (internet) hizmetleri ise TTNet üzerinden satılıyordu. Birleşme sonrası mobil telefon da dahil bu hizmetlerin tamamı Türk Telekom üzerinden sunuluyor ve ücreti tahsil ediliyor. Yani artık sabit telefon, mobil telefon, internet, kablo TV ve benzerlerinin tamamı üzerinden ilgili belediyelere haberleşme vergisi ödenmesi gerekiyor.
Zaten gelir yetersizliği çeken belediyelerin bu konunun üzerine gitmeleri halinde Türk Telekom milyarlarca liralık bir yükün altına girebilir. Kaldı ki, hukuken vergiyi doğuran olay da gerçekleşmiş durumda. Yani belediyeler tüm bu hizmetlerin vergisini Türk Telekom’dan talep edebilecek durumda.
Meselenin diğer bir boyutu ise Belediye Gelirleri Kanunu’nun ilgili maddelerinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olması… Yani bu pilav epey su kaldıracak…

Kaldırım sökme vergisi

“Bu da nerden çıktı” dediğinizi duyar gibiyim. Belediye Gelirleri Kanunu’nun 86. maddesinde böyle bir düzenleme var. Kanun’a göre;
“Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce aşağıdaki şekillerde inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden meclis kararı ile Yol Harcamalarına Katılma Payı alınabilir.”
Belediyelerin yöre halkına bayındırlık hizmeti sunmasına ve bunun belli bir kısmını yararlananlardan talep etmesine bir diyeceğimiz yok. Ancak harcamalara katılma payı alınacak işler arasında öyle bir iş şekli var ki, akıllara zarar…
Belirttiğimiz konunun kanundaki ifadesi aynen şu şekilde: “Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi”… Yani sapasağlam kaldırım veya parkeleri sökülüp yeniden yapılması için vatandaştan para talep edilebilecek. Sizlerin de tanık olduğu üzere, bu işler sıklıkla yapılıyor. Yapılırken çekilen eziyet bir yana, dalga geçer gibi “Kaldırımınız hayırlı olsun” pankartları da asılıyor.
Belirttiğimiz sorun asfaltlama ve benzeri işler için de aynen geçerli. Bunun temel sebebi, Kanun’da işin yapılmasına “ihtiyaç” olup olmamasının dikkate alınmamış olması. Bu nedenle israfa davetiye çıkaran bu maddenin gözden geçirilmesinde yarar var. Bizden söylemesi…

SORU-CEVAP

İyi günler, arabaların ÖTV’si artacakmış bu doğru mu? Yakında araba almayı düşünüyorum. (E. Maaşoğlu)
Otomotiv sektörü ile ilgili bazı düzenlemeler yapılacağı yetkililerce de ifade ediliyor. Konuyla ilgili hazırlanan tasarı komisyonda kabul edilmiş durumda. Henüz yasalaşmadı. Sayın Bakan’ın ifadelerine göre konu ilgili çevrelerle tartışılacak. Ayrıntılar netleştiğinde bu konuda bilgi vereceğiz.
H H H
Merhaba, ben emekliyim bir evim var. İnternette emeklilerin emlak vergisi ödemeyeceği yazıyor. Belediyeye sordum, söylediklerinden hiçbir şey anlamadım. Bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum. (Sıddık K. Ankara)
Emeklilerin emlak vergisi ödemeyecekleri doğru ama mutlak değil. Sadece emekliler değil; bunların dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri de bu kapsamda. Ancak bu kayıtsız şartsız emlak vergisi ödemeyecekleri anlamına gelmiyor. Öncelikle sahip oldukları konut bir tane olacak ve brüt alanı 200 metrekareyi aşmayacak. Ayrıca, emekli aylığından başka gelirin de olmaması gerekiyor. Yıllık olarak 30 bin TL’ye kadar olan mevduat faizi, repo, bono ve tahvil faizi, temettü ve kâr payı gibi gelirleri dikkate alınmıyor. Bunların 30 bin TL’yi aşması halinde emlak vergisi ödenecek. Bu şartları sağlıyorsanız ilgili belediyeye matbu bir formla başvuruda bulunmanız gerekiyor.

GÜNÜN SÖZÜ

“Beklemekte olduğun şey, ancak onu beklemeyi unuttuğunda gerçekleşir. Bu, evrenin ‘sen bakarken soyunamıyorum’ deme şeklidir.” (Küçük İskender)