Gündem Telekulağa jet soruşturma

Telekulağa jet soruşturma

29.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, merhum Başbakan Necmettin Erbakan, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özel doktoru Aylin Cesur, siyasetçi ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 64 kişinin telefonlarının 2008-2010 arasında sahte isimlerle dinlendiğine ilişkin Adalet müfettişlerinin yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı.

Telekulağa jet soruşturma

Adalet Bakanlığı, kapatılan özel yetkili eski Ankara 11 ve 12. Ağır Ceza mahkemeleri ile özgürlük hakimlerinin verdiği dinleme kararlarını incelemek üzere müfettiş görevlendirdi. İnceleme sonucunda, 2008-2010 arasında Erbakan, Cindoruk, Demirel’in doktoru Aylin Cesur, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel kalem müdürü Şükran Kütükçü, gazeteciler Fikret Bila, Ertuğrul Özkök, Abdulkadir Selvi, ve bürokratların da aralarında bulunduğu 64 kişinin telefonlarının sahte isimlerle dinlendiği anlaşıldı. Müfettişlerin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve İstihbarat Daire Başkanlığı’nda yaptığı çalışmalarda ise, bu tarihler arasındaki dinleme kayıtlarının silinerek, imha edildiği tespit edildi. Kayıtların geri getirilebilmesi için yurtdışından hacker getirildiği, Türkiye’deki bilişim uzmanlarından yardım alındığı ancak kayıtların kurtarılamadığı anlaşıldı.

Şüpheliler görevden alınanlar
Bunun üzerine müfettişlerin, 64 kişi hakkındaki dinleme kararlarını veren Ankara Adliyesi’ndeki mahkeme kayıtlarına el koyarak, kayıtları kurtardığı belirlendi. Sahte isimlerle dinlenen 64 kişilik isim listesi dün Yeni Şafak gazetesinde yayımlandı. Başsavcılık kaynakları, haberde yer alan bilgileri doğrularken, müfettişlerin suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldığını açıkladı. İstihbarat Daire Başkanlığı’nın bir süre önce açığa alınan görevlilerinin, “şüpheli” olduğu soruşturma, Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülüyor.

Haberin Devamı

Hadsizliktir, edepsizliktir
Eski milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu: Bu ülkede Başbakanlık yapmış, 80 yıllık hayatı boyunca devamlı demokratik mücadeleden söz etmiş, antidemokratik yolların önünde en büyük engellerden biri olarak siyasette yer almış bir insanı terör şüphesiyle dinlemeye kalkışmak her şeyden önce hadsizliktir, edepsizliktir.
Eski Bakan Şevket Kazan: 15 yıl üzerinden bir olay için başvuru yapılmaz. ‘Ben de dinlenmişim.’ Ben dinlendiğimi bilmiyor muyum? Saf mıyım bu kadar? Günün dedikoduları.
Yeni Şafak gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi: Suç duyurusunda bulanacağım. Hangi suç kapsamında dinleme kararı alındığını ben de merak ediyorum. Türkiye’yi dinleme cehennemine çevirmişler.
Eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu: Bu ülkede maalesef özgürlük alanları çiğneniyor, insan haklarına tecavüz ediliyor. Bir hukuk devletinde bunlar asla kabul edilemez. Kim yapıyorsa bunlar cezalandırılmalı. İnsanların mahremiyeti, özgürlük alanları korunmalı.
Eski CHP Milletvekili Yılmaz Ateş: Şu devletin ciddiyetine bakın ki Meclis Başkanvekili yapmış, Cumhurbaşkanlığına vekalet etmiş biri olarak beni İBDA-C’li diye dinliyorlar. Buna nasıl, hangi hakim karar veriyor, hangi savcı böyle bir iddiada bulunuyor? Böyle sorumsuzca bir şey olabilir mi?
ANKARA AA

Yazarlar