Telomer’imi Kırdın! Oldu mu Şimdi Bu Ayşe?

Her gün pek çok haberle güne uyanıyoruz. Sıcak gündem koşturmaları arasına sıkıştırılan sağlık haberleri ne kadar fark edilmezmiş gibi görünsede birilerinin hayatlarını etkiliyor. Sağlık haberciliğinin önemide işte bu noktayı görebilmekle başlıyor.

Kamuoyuna sunduğunuz sağlıkla ilgili bir haberse bunu ciddi bir süzgeçten geçirmeniz gerekiyor. Burada görev başta Sağlık Bakanlığı’na, gazetecilere, sağlık iletişim çalışmaları yapan PR’cılara, hekimlere ve hatta halka mal olmuş kişilere düşüyor. Sağlık alanında yazacağınız bir konu okuyucularda kelebek etkisi yaratabiliyor. Benim yazıyı yazma amacım ise bunu okuyan kişilerin hayatlarında sağlıklı bir okuryazar bilincini harekete geçirecek bir kelebek etkisi yaratma ümididir.

Haberin Devamı

Her sektörde rekabet ve reklam vardır. Reklam ve algı yönetimi insanoğlu yaşadığı müddetçe olacaktır. Sağlık iletişim danışmanlığı yapan biri olarak kamuoyuna zarar verirci sağlık içeriklerinin hep önünde durdum. Çünkü çalıştığımız sektörün bir ürün pazarlaması olmadığını, sizin yaptığınız iletişim çalışmaları neticesinde bir insanın hayatını etkileyebileceğimizin verdiği sorumluluk bilinci ile işlerimizi kaleme alıyoruz. Peki sağlık üzerine haber yapan her gazeteci ya da her PR’cı bu kadar hassas mı?

Üzülerek söylemek gerekirse hayır!

29 Ekim tarihinde ünlü bir köşe yazarı tarafından kaleme alınan röportaj sonucunda Türkiye Telomer’le tanıştı. Pek çok kişi Telomer’in ne olduğunu bilmiyordu bile... Yapılan haber sonucunda arama motorunda yoğun bir şekilde aratılmaya başlanan ve etkileri henüz kanıtlanmamış bir hapın peşine düştü millet. Neden düşmesin ki ? Hele ki halka mal olmuş bir kişi kullanmaya başlamış ise!

Ballandıra ballandıra anlatılan bu haberin en trajikomik yanı ise haberin altında geçen “herhangi bir tıbbi yöntemi ve ilacı doktorunuza başvurmadan kullanmayın” ibaresiyle kapanmış olması. Halka mal olmuş bir kişi çıkıyor, “Ben bunu içiyorum, Temel Reis gibi oldum, adeta kendimi yepyeni hissediyorum.” diyor. Veriyor coşkuyu, özendiriyor insanları sonra bir bakıyorsunuz aaa! haberin sonunda çıkan bir ibare. Oldu mu şimdi bu Ayşe?

Haberin Devamı

Peki bu Telomer’in ömrünü uzattığı iddia edilen hap, uzun vadede yıkıcı sonuçlar getirdiğinde bunun sorumlusu kim olacak?

Tedavisi kanıtlanmamış, denek olarak kullanmayı kabul etmiş ve sadece 6 aydır bu tedaviyi gören sanatçı ilerde yan etkileri ile karşılaştığında dönüp, “Çok üzgünüm sizleri de özendirdim, kusura bakmayın” mı diyecek? Burada beni üzen en büyük nokta ise, sonunu görmeden sorumsuzca yazılan bu yazıdır.

Her yazılana itibar etmeyin!

Her yazılana, halka mal olmuş kişilerin her söylediğine, köşe yazarlarının kaleme aldığı her yazıya lütfen inanmayın. Maalesef her zaman sağlık alanında yazılacak haberlerin okuyucularda ne gibi sonuçlar yaratacağını düşünmeden, sadece yazıları ile gündeme oturmayı düşünen yazarlar olacak. Bu tarz yazılar ne zaman son bulacak peki? Cevap çok basit! Siz itibar etmeyi bıraktığınızda...

Dilan Baransel

Sağlık İletişim Danışmanı

Sağlık iletişimi hakkında sorularınız için

Haberin Devamı

dilan@dilanbaransel.com

Facebook

Instagram
Twitter