Gündem Teneffüs zili okuldaki herkese zarar veriyor!

Teneffüs zili okuldaki herkese zarar veriyor!

06.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uludağ Üniversitesi’nde okullardaki gürültü kirliliğiyle ilgili yapılan toplantıda, öğrencilerin zil çalmasıyla hırçınlaştığı ve hafızalarının etkilendiği ifade edildi

Teneffüs zili okuldaki herkese zarar veriyor

UÜ Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde ’Okulda Gürültü Kirliliği, Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi’ konulu toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan UÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanlığı Doç.Dr. Mızrap Bulunuz, gürültü kirliliğine sebep olan etkenleri anlattı.

Haberin Devamı

Bulunuz, okullardaki zil seslerinin öğrencileri hırçınlaştırdığını söyledi. Teneffüse çıkma, sınıfa giriş ve öğretmenlerin gelişi olmak üzere 3 zil çaldığını belirten Doç. Dr. Bulunmaz, “Günde bir okulda 21 kez zil çalıyor demektir. Bazı okullar çeşitli müziklerle zil sesleriniz süslemeye çalışıyor. Fakat tam tersi olan, çocukların gürültücü davranışlarını tetikleyici ziller de var. Ben çocukların ’Gangnam Style’ dansıyla teneffüse çıktıklarını gördüm. Çocuklar gerçekten bağıra çağıra çıkıyor. Bazı zil sesleri öğrencileri hırçınlaştırıyor. Zil yerine ışıklı uyarı sistemi veya çizelge uygulaması getirilmeli” dedi.

UÜ Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Doç. Dr. Ömer Afşın Özmen, gürültünün çocukların zihin ve çalışmaları üzerinde yavaşlatıcı ve olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Gürültüye maruz kalan öğrencilerin okuduklarını anlamadıklarını belirten Doç.Dr. Özmen, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Anlasalar bile öğrendiklerini hafızaya almada çok ciddi eksiklikler oluyor. İlkokulda gürültü yerlerde okuma- yazma öğrenme seviyesi gecikiyor. Çocuk öğretmenin anlattığını duymazsa sinirli davranışlar sergileyebiliyor. Bu da stres ve baş ağrısına sebep oluyor. Öğretmenler gürültülü ortamlarda ders anlatmak için sesleri ile ilgili problemlerle karşılaşabiliyor. Gürültü çok yüksek seviyelere ulaşırsa işitme üzerinde kişide kalıcı hasarlar bırakabiliyor.”

‘Kulaklara kalıcı zarar veriyor!’

Doç. Dr. Ali Yurdun Orbak, ses ölçümlerinde 40 desibelin 50 desibele çıktığında bu sesin gürültü sayılmaya başladığını söyledi. Doç.Dr. Orbak, “80 desibel üstü insan duyularını rahatsız etmeye başlıyor. Şu anda teneffüslerle birlikte 85 desibel ses ortaya çıkıyor. Bu bir insanın bir hafta içerisinde maruz kalacağı maksimum maksimum değer.”dedi. Doç.Dr. Orbak, gürültülerin hem öğrenciler kadar öğretmenler üzerinde de etkili olduğuna dikkat çekti.