Eğitim TEOG sınav sonuçları açıklandı | Sogulamak için tıklayın

TEOG sınav sonuçları açıklandı | Sogulamak için tıklayın

13.01.2015 - 10:19 | Son Güncellenme:

Öğrencilerin lise yarışının ilk etabı olan TEOG sınavları sonlandı. Merakla beklenen Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınav sonuçları açıklandı. MEB Basın Müşaviri Abdülkadir Özkan, TEOG sınav sonucu meb.gov.tr ve e-Okul sistemi üzerinden sorgulanabileceğini açıkladı.

TEOG sınav sonuçları açıklandı | Sogulamak için tıklayın

MEB Basın Müşaviri, yaptığı açıklamada, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 26-27 Kasım ve 13-14 Aralık'ta yapılan ve 8. sınıflar I. dönem ortak sınavların değerlendirme işlemlerinin 29 Aralık'ta tamamlandığını söyledi. TEOG sınav sonucu meb.gov.tr ve e-Okul sistemi üzerinden sorgulanabilecek.

Adayların cevap kağıtlarının çift kontrol sistemiyle okutulduğu ve her derse ait sorunun eşit ağırlığa sahip olduğu belirtilen açıklamada, sınavların, 100 tam puan üzerinden değerlendirildiği ve ortak sınavlarda öğrencilerin aldığı puanların, 8. sınıf yılsonu başarı puanı hesaplamasında da kullanılacağı belirtildi. Sınav sonuçlarının yazılı olarak öğrencilere gönderilmeyeceği, e-okul sistemine işleneceği kaydedildi.

TEOG SINAV SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Öğrencilere sadece daha önceden belirlenmiş salonlarda değil mazeretleri doğrultusunda da sınav yapıldığı aktarılan açıklamada, ayrıca sağlık ve engel durumundan dolayı sınavlardan önce mazeretlerini bildiren öğrenciler için her türlü tedbir alındığı aktarıldı. 8. sınıf öğrencileri için uygulanan merkezi sistem sınavlarında; 67 öğrenciye evde, 3 öğrenciye hastanede ve 6 bin 121 özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciye tek kişilik salonda sınav uygulaması yapıldığı belirtildi.

TEOG sınav sonucunun aralık ayı bitmeden açıklanabilecek duruma gelmesinde Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü personelinin özverili ve disiplinli çalışmalarının etkili olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Soruların hazırlanması aşamasındaki hassasiyet ve başarımızı, sınavın değerlendirme sürecinde de göstermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Adayların cevap kağıtları 2 adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulmuştur.

Her derse ait sorunun eşit ağırlığa sahip olduğu ortak sınavlarda, öğrencilerin puanı her ders için 100 tam puan üzerinden hesaplanmıştır. Ancak Türkçe'den 1, matematik derslerinden de 1 soru olmak üzere toplam 2 soruya üç dava açılmıştır. Davaya ilişkin iş ve işlemler 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununa eklenen 20/B maddesiyle düzenlenen ivedi yargılama esaslarınca yürütülmektedir. İlgili kanun gereği davaya ilişkin mahkeme kararlarının 9 Ocak 2015 tarihi itibariyle sonuçlanması beklendiğinden, öğrencilerimizin mağdur olmaması adına sınav sonuçlarının bu tarihten sonra açıklanması Bakanlığımızca uygun görülmektedir."

Yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrencinin iyi bir liseye girmek için yarıştığı TEOG ortak sınavlarının ilkinin sonuçları açıklandı. Son 4 yıldır SBS'de en başarılı okul olan doğa koleji, bu yıl da kırılması çok zor bir rekora imza attı. TEOG'da tüm sorulara doğru veya 1 yanlış cevap veren öğrenci başarısını bu yıl yüzde 30 arttırdı. SBS'den sonra TEOG'da başarıyı yakalayan Doğa Koleji, öğrencilerini Milli eğitim Bakanlığı'nın (MEB) belirlediği müfredatla yüzde 100 uyumlu sorularla sınava hazırlıyor.

TEOG'la yüzde 100 uyumlu başarı
Doğa Koleji, bu yıl da kırılması çok zor bir rekora imza attı. Öğrencilerin lise yarışının ilk etabı sonlandı. Geçtiğimiz yıllarda başarısıyla göz dolduran Doğa Koleji bu yılda kırılması zor bir rekora imza attı. Ortaokulda uygulanan, öğrencilerin akademik gelişiminin yanı sıra kişisel gelişimlerini de ortaya çıkaran, SOES (Student Oriented Education System) ile eğitim gören Doğa Koleji’ndeki öğrenciler, SBS'deki başarılarını TEOG'da da sürdürüyor.

Doğa Koleji Genel Müdür Yardımcısı Ömer Suat Gündoğdu, TEOG'daki başarının sırrını ; "Özellikle sekizinci sınıf öğrencilerimizin, bu sınava hazırlanmaları için kullandığımız yaprak testler, deneme sınavları, soru bankaları ve ders anlatım kitaplarımız var. Bunlar tamamen TEOG'da çıkan sorular analiz edilerek Doğa Koleji öğretmenleri tarafından hazırlanıyor. Kasım ayında uygulanan ortak sınavlara giren öğrencilerimiz uzman öğretmen kadromuz tarafından hazırlanan soruların benzer ve aynı olanlarıyla karşılaştı" sözleriyle açıkladı.

HER ÖĞRENCİYE BİR ASİSTAN

Gündoğdu'ya göre, bu başarıda payı olan bir diğer çalışma ise 'dijital asistan'. Buna göre dijital asistanlar, her öğrenciye başardı olması için özel yol haritası çıkarıyor. Bu uygulamayla öğrencilerin kazanım eksiği sistemsel olarak tespit edilerek, geri bildirimde bulunuluyor. Öğrencilerin girdiği herhangi bir sınavda eksik yaptığı soruların kazanından, sistem tarafından tespit ediliyor ve öğrenciye pekiştirme materyali ödev olarak atanıyor. Bu uygulamayı bir örnekle anlatan Ömer Suat Gündoğdu, şunları söyledi: "Örneğin; öğrenci birinci TEOG sınavında 'sözcükte anlam' konusuyla ilgili 3 yanlış yaptı. Sistem bu 3 yanlışın alt kazanım düzeylerini belirliyor ve öğrenciye bu eksiklikleri gidermek için ödev gönderiyor. Böylelikle öğrencimiz bir somaki sınava eksikliklerini tamamlayarak giriyor. İkinci sınavda başka eksiklikler tespit edildiyse bunlara yönelik pekiştirme materyalleri veriliyor. Pekiştirme materyalleri ise iki grupta gönderiliyor. Birinci grup akademik düzeyi yüksek olan öğrencilere daha zor sorulardan oluşan bir materyal. İkinci grup ise yanlışı, konu eksiği çok olan öğrencilere gönderdiğimiz materyallerden oluşuyor. 'Asistanım' uygulaması ile öğrencilere önce konu eksiğim giderecek bir çalışma kâğıdı ya da konu anlatımlı kısa bir podcast gönderiliyor. Öğrenciler, daha sonra konuyla ilgili kolay sorulardan başlamak koşuluyla bir test çözüyor."

ÖRENCİLERİN ANLIK MERAK DUYGUSU GİDERİLMELİ

Doğa Koleji Genel Müdür Yardımcısı Gündoğdu , bütün bir yıl boyunca TEOG’a hazırlanan öğrenciler için deneme sınavları da önemli bir aşama olduğunu. Hem yanlışlarıyla, hem de başarısıyla yüzleşen öğrenciler kendilerine her sınav sonrası yeni bir çalışma planı oluşturabildiklerini dile getiriyor. Gündoğdu; “ Türkiye'deki tüm okullarımızda aynı anda deneme sınavları uyguluyoruz. Sınav sonuçlarını aynı gün içerisinde, çözümlü videolarla birlikte öğrencilere sunuyoruz. Çünkü, öğrencilerin genel olarak duyduğu anlık merak duygusunun hemen karşılanması gerekiyor. Öğrenciler genel olarak anlık bir merak duyar ve bu ilgisi karşılanamazsa odağını başka bir yere yönlendirir. Dolayısıyla biz bu yaş grubunun özelliklerini çok iyi bildiğimiz için, o anlık merakını hemen gideriyoruz. Öğrenci sınavdan çıktığı zaman, kaç doğru, kaç yanlış yaptığını ve yanlışlarının hangi sorulardan olduğunu öğrenmek istiyor. Bu şekilde online ortamda sorulara çözümleriyle birlikte ulaşabiliyorlar. Neden yanlış yaptıklarını, soruyu neden yanlış anladıklarını öğrenebiliyorlar. Çünkü soru çözülürken öğretmenler öncelikle öğrencilerin soruları okurken nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıklıyor. Verdiğimiz ayrıntılı raporda öğrencimize herhangi bir konudan kaç tane soru sorduğumuzu, kaç tane doğru yaptığını, kaç tane yanlışının olduğunu gösteriyoruz. Bunun sonrasında sistem geri bildirim olarak öğrenciye, eksik olduğu konuları tespit ederek, uygun olan pekiştirme materyalini gönderiyor. “ diyerek başarının altın kurallarını açıkladı.

Doğa Kolejleri Hakkında
Eğitim sektöründe 12 yılı dolduran Doğa Kolejleri, Fethi Şimşek tarafından 2002 yılından kuruldu. 2011 yılında, Doğa Koleji ve yatırım danışmanlığı hizmeti veren Turkven ortaklık anlaşması yaptı. Turkven'in danışmanlığını yaptığı Dünya Bankası’nın yatırım kuruluşu olan IFC, Avrupa Yatırım Bankası fonu EIF, Almanya Kalkınma Bankası DEG ve Hollanda Kalkınma Bankası FMO gibi uluslararası yatırımcılar Doğa Koleji’nde hissedar oldu. Bu ortaklık, özel okul sektöründe Türkiye’deki ilk uluslararası yatırım olma özelliği taşıyor. Kısa zamanda kaliteli eğitim vizyonuna ulaşan Doğa Koleji bağımsız araştırma şirketi GFK raporlarında da ence çok tercih edilen okul olarak 3 yıldır ilk sırada yer alıyor. Eğitimdeki vizyoner yaklaşımı, öğrencilerine aşıladığı sosyal sorumluluk bilinci ve özgüven sayesinde Türkiye çapında pek çok kampüsü ile eğitim vermeye başlayan Doğa Kolejleri’nin bugün, 80’in üzerinde kampüsü bulunuyor.

YERLEŞTİRMELER 30 AĞUSTOS'A TAMAMLANACAK

Merkezi sınavlar sonrası yerleştirme sürecinde büyük bir başarı sağlanmasına rağmen bazı sorunların da yaşandığını hatırlatan Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ufak tefek bazı hatalar oldu. Biraz gecikmesi özellikle mahkemelerin sorulara itirazları ve verdikleri kararlardan kaynaklandı. Biliyorsunuz torba yasayla biz bunu sınırladık, bir ay içerisinde bu itirazların sonuçlanması gerekiyor. Bu sene de planlamamıza göre 30 Ağustos itibarıyla bütün yerleştirmeleri tamamlamış olacağız.

Dolayısıyla ayrıca bir yenilik yapacağız; muhtemelen özel okula giden ya da açık lisede okumak isteyen öğrencilerimizi yerleştirme dışında tutarak, diğer öğrencilerimizi çok rahatlıkla yerleştireceğiz. Geçen sene yaşadığımız bir takım ufak tefek sıkıntıları özellikle adrese dayalı sistemde evine uzak okullara yerleşen öğrencilerimizle ilgili sorun yaşamayacağımızı düşünüyoruz." Ortak sınavlardan sonra öğrencilerin görüşlerini almak üzere çeşitli okullarda röportajlar yaptıklarını https://oges.meb.gov.tr adresinde bunu yayınladıklarını belirten Kurt, isteyenlerin videoyu buradan izleyebileceğini söyledi.