Eğitim TEOG sınav stresini azaltmak mümkün

TEOG sınav stresini azaltmak mümkün

14.11.2016 - 13:15 | Son Güncellenme:

TEOG sınav stresini azaltmak mümkün. Beslenme ve nefes egzersizleri etkili yöntemler arasında. Erkan Ulu Özel Ortaokulu Psikologu Sena Sarı,yaklaşan TEOG sınavının yarattığı stres ve kaygının, sınava gerçeğinden farklı yüklenen anlamlarla arttığına dikkat çekti. Öğrencilere ve ailelere kaygıyı düzeyini azaltacak önerilerde bulundu.

TEOG sınav stresini azaltmak mümkün

TEOG’a sayılı günler kaldı. Uzmanlar, özellikle sınava yüklenen anlamın öğrencilerde kaygı seviyesini artırdığına dikkat çekiyor. Yaklaşan TEOG sınavı öncesinde konu ile ilgili bilgilendirme yapan Psikolog Sena Sarı, kaygıya sebep olan diğer etkenleri ise “Aile ve çevrenin hedeflerinin öğrenci için ulaşılmaz olması, kaygılı anne-babalar, sık sık eleştiriye maruz kalma, sık sık başkalarıyla kıyaslanma, olumsuz düşünmeye yatkın kişilik yapısı, yeterli ve düzenli ders çalışmama” olarak sıraladı. Bu etkenlerin kaygı düzeyini artırması ile de öğrencilerde öğrenme ve başarı seviyesi azalıyor.

Haberin Devamı

Öğrencilerin kaygı duydukları konularda neler yapacaklarını bilmeleri gerektiğinin altını çizen Sarı, bu anlamda anne ve babalara büyük görevler düştüğünü ifade etti. “Anne ve babalar çocukları ile sürekli iletişim halinde olup mümkün olduğunca onları dinlemeye çalışmalılar. Ders çalıştığı süreler ve içinde bulunduğu ortamları dikkate alarak, motive edici şekilde desteklemeliler. Sınavların onların kişiliğini değerlendiren bir ölçü olmadığını, kazanmak kadar kaybetmenin de hayatın bir parçası olduğunu her fırsatta dile getirmeliler. Diğer yandan sınav kaygısı yaşayan çocuklar bazen farkında olmaksızın nefeslerini tutarlar. Yapılacak nefes egzersizleri de kaygı seviyesini azaltama da en büyük destekçilerimizden biri.”

Haberin Devamı

Protein Ağırlıklı Beslenilmeli

Sınavın yarattığı stres ve kaygının bir diğer olumsuz etkisi ise, beyinde salgılanan norepinefrin, adrenalin gibi uyaranların öğrenme için gerekli olan protein zincirlerinin kurulmasını engellemesi. Sarı, bu noktada öğrencilerin sınav öncesi beslenmelerinde proteinli gıdalara ağırlık vermelerinin de büyük önem taşıdığına dikkat çekti.