Gündem TEOG sınavı için ilk oturum bitti ikinci oturum başlıyor

TEOG sınavı için ilk oturum bitti ikinci oturum başlıyor

26.11.2014 - 12:10 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında, ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınavların ilk oturumu sona erdi. Peki 2014-2015 eğitim öğretim yılında yapılan TEOG sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

TEOG sınavı için ilk oturum bitti ikinci oturum başlıyor

TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavları bugün başladı. 1.5 milyona yakın öğrencinin sınav heyecanı başladı. Peki TEOG sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Toplam 970 sınav merkezinde 15 bin 353 okulda, 93 bin 589 salonda gerçekleştirilecek ortak sınavlara toplam 1 milyon 287 bin 847 öğrenci katılıyor

TEOG SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ortak sınavlar uygulama takvimine göre 26-27 Kasım'da yapılacak 1. dönem ve 13-14 Aralık, mazeret sınavı sonuçları ocak ayında açıklanacak.

Bugünkü oturumda, sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders yazılıları yapılacak. Ortak sınavlar; ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullar ile yurt dışında KKTC ve MEB'e bağlı okulların bulunduğu, sınav için uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayacak ve aynı anda yapılacak.

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.

Ortak sınavın ikinci oturumu ise 20 Kasım Perşembe günü yapılacak. İkinci oturumda ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılıları gerçekleştirilecek. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak.

Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Mazeret sınavları ise 13-14 Aralık'ta yapılacak. İkinci dönem ise merkezi ortak sınav, 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek.

Öğretmenler, kendi okulu dışında görevlendirilecek

Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Bu puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında ise öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Bu puanlama ise 500 tam puan üzerinden yapılacak.

Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecek.

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler, bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

Engelli öğrencilerin sınavları

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacak.

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

Tüm öğretmenler okullarında olacak

MEB, ortak sınavlarda görevli olmayan ancak okulda dersi olan öğretmenlerin de sınavların yapılacağı günlerde en geç saat 09.00'da okullarında hazır bulunmalarını istedi. Sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacak.

Musevi öğrencilere din kültürü soruları

MEB tarafından bu yıl 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlarda ilk kez Musevi öğrencilere, ayrı bir müfredat kapsamında hazırlanan "din kültürü ve ahlak bilgisi" soruları yöneltilecek. Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulunun isteği üzerine hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını, yalnızca bu okulun 8. sınıf öğrencileri yanıtlayacak, diğer okullardaki musevi öğrenciler ise bu sorulardan geçen yıl olduğu gibi bu yıl da muaf tutulacak.

TEOG’da sorularla inatlaşmayın

Yurt genelinde 8’inci sınıfların gireceği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavları’nda başarıyı etkileyen en önemli faktörlerin başında öğrencilerin özellikle zorlandıkları sorulara karşı inatlaşma tutumunun geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Fatma Alisinanoğlu “Bilemediğiniz soruyla cebelleşmeyin” dedi.

TEOG sınavına saatler kala hem öğrencilerin hem de ebeveynlerinin sınav öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda değerlendirmede bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Çocuk Gelişimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Alisinanoğlu stresi ile baş etme, sınav öncesi ve sonrasında öğrencilerin ve ebeveynlerinin dikkat etmesi gerekenler hususunda bilgi verdi. Söz konusu sınavanı bir değerlendirme olarak algılanması gerektiğini belirten Prof. Dr.Alisinanoğlu, “ Öğrencilerin buna bir değerlendirme gözüyle bakması gerekiyor. Yani bizim aslında sınavın kendisinden çok sınava bakış açımız çok önemli. Sınavı hayatımızın sonu ya da başlangıcı gibi değerlendirirsek paniğimiz o kadar artacaktır. Ama ’’zaten benim öğrendiğim şeylerin ara sınavı gibi bir değerlendirme sınavı yapılıyor’’ şeklinde bakarsak ona göre biraz daha rahat oluruz dedi.” dedi.

“BİLMEDİĞİNİZ SORUYLA CEBELLEŞMEYİN”

Öğrencilerin aslında sahip oldukları bilgiler çerçevesinde sınava tabii tutulduklarını ifade eden Prof. Dr.Alisinanoğlu sınav öncesi ve esnasında kontrollü heyecana dikkat çekti. Özellikle öğrencilerin zorlandıkları sorulara karşı sergilemesi gerekene tutum hakkında değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Alisinanoğlu; “ Panik yapmaya gerek yok. Bildiğiniz sorulardan başlayın ve anında kodlamayı yapın, eğer kodlamayı sonraya bırakırsanız karıştırma olasılığınız var sırayı. Kaydırmayalım sırayı. Bilemediğiniz soruyla cebelleşmeyin. Bir süre sonra tekrar döner cevaplarsınız o soruyu. Unutmayın yanlış doğruyu götürmüyor. Cevapsız soru bırakmayın. Size en yakın gelen cevabı işaretleyin. Ben okuduğumu anlayabilirim Yani gözünüzü korkutmayın kendinizi motive edin. O anda soruyu okumaya çalışsınlar baktılar ki gerçekten anlamadılar bir kere daha okusunlar. Soruyu okurken cevabı ne vereceğim diye düşündükleri zaman soruyu anlayamayabilirler. Onun için tamamen okuduklarına odaklanmalı ve okuduklarını anlamaları çok önemli. Ama buna rağmen baktık ki o soruyla cebelleşmek gerekiyor, sonraya bırakın. Acaba şu mu bu mu diye kararsızlık yaşandığı zaman da ikisinin arasındaki en mantıklı cevabı tercih etsinler” diye konuştu.

“NORMAL BİR GÜN OLSUN”

Sınav heyecanının kontrol altına alınmasında ebeveynlere ve öğretmenlere de çeşitli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Alisinanoğlu özellikle sınav gününün normal rutin günlerden farksız bir gün olma psikolojisinin yansıtılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Alisinanoğlu şunları söyledi: “Anne babaların ve öğretmenlerin bakış açısı da öğrencilerimizin stresini arttırıyor ya da azaltılıyor. Bu normal bir gün olsun. Ne olur beslenmesinde uyku saatinde bir değişiklik yapmayın. ‘Sınavın var üşütme aman yemek ye’ gibi sözlerle hayatın merkezine oturtmayalım sınavları. Onların enerjisini olumluya çevirme aslında biz yetişkinlerin elinde. Şunu mutlaka söylesin anne ve babalar; ‘Hiçbirşey senden kıymetli değil. Evet sen elinden geleni yaptın ama her ne olursa olsun sen bizim çocuğumuzsun. Sınavı kazansan da kaybetsen de yine sen bizim için çok önemlisin’ bu mesajı davranışlarımızla, sözlerimizle vermeliyiz. Öğretmenlerin de bunları yapması lazım.”

“GELİŞİME AÇIK OLUN”

Prof. Dr. Fatma Alisinanoğlu ayrıca sınav aralarında öğrencilerin fizyolojik ihtiyaçlarını gidermelerinin önerisinde bulunarak; “ Sınav esnasında sınava girerken çok kalbiniz atıyor heyecanlanıyorsanız, bir derin nefes alın ve lütfen içinizden tutun ve nefesinizi verin ve tekrar dönün sorularınıza Siz yapabilirsiniz.Bir önceki sınavın sorularını arkadaşları ile tartışmaya girmesinler bu onların moralini bozabilir bir sonraki sınav için konsantrelerini bozabilir.Sevgili öğrenciler sizler bizim geleceğimizsiniz. Sizler bizim için çok önemlisiniz lütfen gelişime açık olun lütfen kendinizi geliştirin” diye ifade etti.

Yazarlar