İstanbul TEOG SINAVLARININ I. DÖNEM SON OTURUMLARI TAMAMLANDI

TEOG SINAVLARININ I. DÖNEM SON OTURUMLARI TAMAMLANDI

27.11.2014 - 15:49 | Son Güncellenme:

.

TEOG SINAVLARININ I. DÖNEM SON OTURUMLARI TAMAMLANDI

Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının ikinci oturumları ülke genelindeki tüm 8. sınıf öğrencilerine bugün uygulandı.
Saat 09.00’da başlayan ikinci oturumlar aralıklarla devam ederek 12.00’ye kadar sürdü. Bugün gerçekleştirilen ikinci oturumlarda öğrencilere Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil derslerinden 20’şer soru soruldu ve her sınav için öğrencilere 40’ar dakika süre verildi.
Uğur Hazırlık öğretmenleri, sınavı, öğrencilerden alınan bilgiler çerçevesinde değerlendirdi. “MEB kitaplarına sadık kalarak hazırlanan öğrenciler daha başarılı olacaktır” diyen Uğur Akademik Kurul Başkanı Adil Kurt, “Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinin I. Dönem Ortak Sınavları bugün yapılmıştır. Genel olarak bakıldığında okul ders kitaplarına uygun kazanımlar ve soru tipleri öne çıkmaktadır. Okul derslerini dikkate alan bir öğrenci bu sınavlarda başarılı olacaktır. Fen ve Teknoloji ortak sınavının geçen yılda olduğu gibi daha kolay olduğu gözlenmiştir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil soruları da geçen yıla göre kolay sorulmuştur. Sorular özel bir gayretle kolay tutulmuştur. Bununla birlikte soru kalitesi ve tarzına da ayrıca özen gösterilmiştir. Her üç dersten de en az 2-3 soru daha zor olmuştur. Bu da zaten sınavın doğasında olan bir durumdur. II. Merkezi Sistem Ortak Sınavlarında, MEB kitaplarına sadık kalarak hazırlanan öğrenciler daha başarılı olacaktır” dedi.
Fen ve Teknoloji testinde alışılmışın dışında soru tiplerine rastlanmadığını söyleyen Uğur Liselere Hazırlık Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Aslan Ayhan, “Sınav kapsamına ve müfredata uygun bir sınav olduğu gözlenmiştir. Bugünkü Fen ve Teknoloji testinde alışılmışın dışında soru tiplerine rastlanmamıştır. Yapılandırmacı eğitim modeline uygun soru tipleri oldukça fazladır. Fen ve Teknoloji testi bir iki soru dışında oldukça kolay sorulardan oluşmaktadır. Özellikle A kitapçığında bulunan 9. Soru ayırt edici olmuştur. Sınav sorularının konulara göre dağılımı ise şu şekildedir: ‘Hücre Bölünmesi’ ve ‘Kalıtım’dan 8 soru, ‘Kuvvet ve Hareket’ten 12 soru sorulmuştur” diye konuştu.
İki soru dışında İnkılap Tarihi sorunlarını genel olarak kolay olduğunu ifade eden Uğur Liselere Hazırlık Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Seda Kaya, “TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testi, MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Sınavda ‘Bir Kahraman Doğuyor’ ünitesinden 4; ‘Milli Uyanış’, ‘Yurdumuzun İşgaline Tepkiler’ ünitesinden 11; ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ ünitesinden 5 soru sorulmuştur. Sorular, geçen yıl da olduğu gibi ağırlıklı olarak 2. üniteden gelmiştir. Sorular önceki yıllarda Seviye Belirleme Sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmıştır. Soruların geçen yıllarda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi’nin kitabı baz alınarak hazırlandığı görülmektedir. Paragraf ve Atatürk’ün sözlerini yorumlama, kavram – madde eşleştirme ve bilgiyi kullanmaya dayanan sorular mevcuttur. Sorular genel olarak kolay düzeydedir. Ancak 1-2 soru öğrencileri zorlayacak tarzdadır” dedi.
Sınavda ayırt edici nitelikte sorunlara yer verildiğini belirten Uğur Liselere Hazırlık Yabancı Dil Bölüm Başkanı İrem Toker, “Sınav kapsamına ve müfredata uygun bir sınav olmuştur. Geçen yıl yapılan TEOG sınavındaki soru tipleriyle örtüşmektedir. Yapılandırmacı eğitim modeline uygun soru tipleri oldukça fazladır. İngilizce testi üç soru dışında kolay sorulardan oluşmaktadır. Özellikle B kitapçığı 2, 3 ve 6. sorular ayırt edici niteliktedir. Sınav sorularının konulara dağılımı MEB’in yayınlamış olduğu sınav aralığına göre hazırlanmıştır. Farklı bir konudan soru çıkmamıştır” ifadelerini kullandı.
Sınav sonrası aileleri öğrencileri çocuklarını desteklemeleri konusunda uyaran Uğur Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise şunları söyledi: “Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının birinci dönem son oturumu tamamlayan öğrenciler rahat bir nefes aldılar. Yerleştirme puanında önemli bir etkiye sahip olan bu sınavların bitişi sınavın bittiği anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla, öğrenciler yerleştirme puanında sadece bu sınavların etkili olduğunu düşünmemeli aynı enerji ve hazırlıkla tüm yazılılarını dikkate almalı. Öğrenciler, bu dönemin son yazılılarına ve ikinci dönemin yazılılarına hazırlanmaya devam etmeli. Ailelere yine burada büyük görev düşüyor. Öğrencilerin girdikleri bu sınavların sonuçları ne olursa olsun çocuklarını desteklemeli ve devam eden sınavlara karşı onları olumlu yönde motive etmeliler.”
Bugün yapılan sınavlara geçerli bir mazeret sebebiyle katılamayan öğrenciler, mazeretlerini belirten resmi belge veya velisinin izni ile 13-14 Aralık 2014 tarihlerinde mazeret sınavına girebilecek. Sınavların sonuçları Ocak 2015’te açıklanacak. İkinci dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavları ise 29-30 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilecek ve sonuçları Haziran 2015’te açıklanacak.