Eğitim Tercih yaparken son dakika mağduru olmayın

Tercih yaparken son dakika mağduru olmayın

03.08.2012 - 14:08 | Son Güncellenme:

Üniversite adaylarının tercih formunu teslim etme süresi sona ererken, Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü ve Uzman Psikolog Orhan Gümüşel adaylara son dakika uyarılarında bulundu.

Tercih yaparken son dakika mağduru olmayın

Pek çok aday tercih formlarını doldurup Başvuru Merkezleri’ne teslim işlemini gerçekleştirirken, bazı adaylar karar verme sürecini hala yaşıyor. Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Uzman Psikolog Orhan Gümüşel, son dakika telaşı yaşayan adaylara önemli uyarılarda bulundu. Gümüşel öğrencilerin son dakika tercihlerinde hata yapabildiklerine dikkat çekerek; “Hala kararsızlık yaşayan adaylar aldıkları puanlar bir yana seçim yaptıkları üniversite ve bölümlerin kendi yetenekleri, istekleri ile ne kadar örtüştüğüne dikkat etmeli. Son dakika paniği ile açıkta kalmamak için sadece puan ya da sıralama üzerinden tercih yapan öğrenciler, ileride pişmanlık duygusu veya mesleğini sevememe gibi travmalar yaşayabilir.” dedi.

Haberin Devamı

Gümüşel kararsızlık süreciyle ilgili de öğrencilere şu tavsiyede bulundu:”Öğrencilerin kararsızlıkları hangi alanı seçeceklerine ilişkin ise ve neden orayı seçeceklerine karar veremiyorlarsa; neden o bölümü seçmediklerine karar versinler. Adaylar niçin istediğine karar veremiyorsa neden istemediğine karar vererek kararsızlığı yenebilir. “

“Hayat tercihlerden ibaret. Bu nedenle aday, seçim yaparken gelecekte kendisini görmek istediği alanları dikkate almalı” şeklinde konuşan Gümüşel ayrıca ailelerin desteğinin de adaylar için önemine değinerek şunları söyledi; “Birçok ebeveyn vaktiyle arzulayıp da ulaşamadığı meslek dallarına çocuklarını yönlendirerek, onların geleceği üzerinden gurur duyma psikolojisine kendini kaptırıyor. Bu süreçte ailelerin bu tip baskılardan uzak, tavsiyeleri ile çocuklarına destek olmaları, doğru tercih yapmada büyük önem taşıyor” dedi ve şöyle devam etti;“Çocuğunun kendi vizyonunu geliştirmesine rehber olmak, onun yerine vizyon oluşturmak demek değildir. Çünkü anne-babanın oluşturduğu vizyon eğer tutmazsa sorumluluğu anne babaya kalmış olur. Diğer türlü gelecekle ilgili tercih yapan kişi bununla ilgili hedef ve stratejilerini daha kolay oluşturur ve arkasında durabilir.”