Gündem Terör göçmenlerini IŞİD terörü vurdu

Terör göçmenlerini IŞİD terörü vurdu

22.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Siirt ve Şırnak’taki terör olayları nedeniyle Gaziantep’e göç eden ailelerin yaşadığı Akdere mahallesindeki sokak düğünü katliama dönüştü. IŞİD’in canlı bombaya dönüştürdüğü 12-13 yaşlarındaki bir çocuğun, üzerindeki bombaları patlatmasıyla 51 kişi öldü, aralarında gelin ve damadın da bulunduğu 118 kişi yaralandı

Terör göçmenlerini IŞİD terörü  vurdu

Gaziantep’te, Siirt’ten terör nedeniyle göç eden Akdoğan ailesinin düğününü hedef alan terör örgütü IŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısı Türkiye tarihinin üçüncü büyük katliamı oldu. 107 kişinin öldüğü Ankara Garı ve 52 kişinin öldüğü Reyhanlı saldırısının ardından önceki gece gerçekleştirilen katliamda çoğu kadın ve çocuk 51 kişi yaşamını yitirdi, 118 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Gaziantep Akdere Mahallesi’nde, ağırlıklı olarak Siirt ve Şırnak’taki terör olaylarından, çatışmalardan kaçan aileler yaşıyor. Kentin varoşlarındaki mahallede, sıkça sokak düğünleri yapılıyor. O sokak düğünlerinden biri, önceki akşam kalabalığa karışan canlı bombanın kendini patlatmasıyla kana bulandı. 12-14 yaşlarında olduğu belirtilen çocuğun taşıdığı bombanın uzaktan patlatılmış olabileceği üzerinde durulurken, kanlı eylem sonunda kına gecesinin yapıldığı sokak kan gölüne döndü. Saldırıda biri Suriyeli 51 kişi yaşamını yitirirken 118 kişinin yaralandığı açıklandı. 91007 No’lu sokakta saldırının izleri hala duruyor. Demir parçaları ve vidalarla tahrip etkisi artırılan bombanın patlaması sokaktaki bir çok evde hasara yol açtı.

‘Üç kişiydiler’

Adını vermek istemeyen bir görgü tanığı, kendini patlatan canlı bombanın iki kişi ile birlikte sokağa geldiğini anlattı. Aynı kişi, “Aile fakir olduğu için düğün salonu yerine sokak arasını tercih etmişti. Kasetten müzik çalıyordu. Gelinle damat kınaya kalkmışlardı. Tam o esnada patlama oldu. Bir çok insanın havaya uçtuğunu ve parçalarının binaların üstüne savrulduğunu gördüm. O anı anlatamam. 6-7 yaşlarında bir çocuğun kafasının yarısı yoktu. Yaşananları anlatmak zor. İnsan olan bunu yapmaz. Yaşamını yitirenler ve yaralananlar hepsi akrabamdı” derken sesi titriyordu.

Bomba yeleği bulundu

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın ardından 2 Cumhuriyet Başsavcı vekili, dört Cumhuriyet Savcısı görevlendirdi. Başsavcılık’tan yapılan açıklamada olay yerinde bir adet parçalanmış canlı bomba yeleği bulunduğu belirtildi. Açıklamada “Olayın fail veya failleri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca yoğun bir çalışma yapıldığı bir takım bilgi ve bulgulara ulaşıldığı, fail veya failler hakkında bir kanaat oluştuğu, ancak soruşturmanın selameti açısından bu husustaki bilgilerin netleşmesi halinde kamuoyuyla paylaşılacaktır” denildi

‘Gelinlik giyecekti’

Adli Tıp önünde dün öğlene kadar cenazelerin kimlik tespitini bekleyen akrabalarının ağıtları çevredekileri de ağlattı. Adli Tıp’ta ve mezarlıkta aileleri ziyaret eden HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP’li milletvekilleri ailelerle görüşerek başsağlığı dileğinde bulundu. Gule Ayhan adlı kadın acısını paylaşan Yüksekdağ’a, “Bizi bitirdiler. Kardeşim, amcam, dayılarım hepsi gitti, kimse sağ kalmadı” diye ağıt yaktı. Gule Ayhan, yaşananları şöyle aktardı: “Kına yapılıyordu. Sokakta şenlik vardı, biz de evdeydik. Birden büyük bir patlama oldu. Patlama olunca hemen dışarı çıktık ve düğün alanına koştuk. Baktık ki her yerde ceset var. Yerde kopmuş el ayaklar vardı. Korkunç bir manzaraydı. O an kızımı aradım ama bulamadım. Çığlıklar atarak kızımı ve yakınlarımı aramaya başladım. Hastaneye gittim bana ‘Kızın ve dayın öldü’ dediler. Kızım nişanlıydı daha gelinlik giyecekti. Şimdi ben onsuz ne yaparım. Bu patlamada 8 yakınımı kaybettim. Kim yaptıysa Allah belasını versin. Yeter artık bu son olsun.”

Haberin Devamı

Katliam sokağında sahipsiz ayakkabı

Terör göçmenlerini IŞİD terörü  vurdu


Bombalı saldırının gerçekleştiği sokaktaki dehşet manzarası gün ağardığında daha net görüldü. Sokaktaki evlerin camı çerçevesi parçalanırken bazılarının duvarları yıkılıldı. Belediye ekipleri delillerin toplanmasının ardından sokakta temizlik başlattı. Saldırıda belki de can veren bir çocuğun düğünde giydiği yepyeni spor ayakkabısı bu sırada objektiflere yansıdı.

Haberin Devamı

Gaziantep defalarca hedef oldu

Gaziantep’te IŞİD 1 Mayıs’ta da Emniyet Müdürlüğü ile ek binasının bulunduğu bölgede bir canlı bomba saldırısı düzenlendi. Bombalı aracın infilak ettirilmesi sonucu 3 polis şehit oldu. 18 Mayıs’ta ise polis Gaziantep’te IŞİD’in hücre evine operasyon düzenledi. IŞİD’in sözde Türkiye Emiri Yunus Durmaz bu operasyonda üzerindeki canlı bomba yeleğini patlatıp öldü.

Ankara’da 10 Ekim’deki katliamı gerçekleştiren IŞİD’li 2 canlı bombayı kente getirdiği için aranan Halil İbrahim Durgun, 14 Kasım’da polisin Gaziantep’te bir hücre evine düzenlediği operasyon sırasında üzerindeki bombaları patlattı, olayda 5 polis yaralandı.

Öte yandan Gaziantep’te 20 Ağustos 2012’de de Karşıyaka Polis Merkezi önüne çekici ile park ettirilen otomobildeki bombanın infilak ettirilmesi sonucu 10 kişi yaşamını yitirmişti.

Dış basın böyle gördü

- The New York Times (ABD): İntihar saldırısı yapıldığında evlilik töreni sona ermişti ve insanlar evlerine gitmeye hazırlanıyordu... Ölü sayısı 51’e yükseldi.

- Spiegel Online (Almanya): Suriye sınırının yakınında, Gaziantep’teki düğüne saldırıyı henüz kimse üstlenmedi ancak Türk hükümeti saldırının IŞİD tarafından yapıldığını düşünüyor.

- Bild (Almanya): İntihar saldırısını düzenleyen kişi bir çocuktu! Bu, Türkiye’de bu yıl düzenlenen en ağır saldırıydı.

- BBC (İngiltere): Suriyeli muhalif gruplar, IŞİD’in elinde bulundurduğu Cerablus’a doğru ilerlemeye hazırlanıyor. Eğer bu bomba IŞİD’in işiyse, bunun intikam saldırısı olduğu yönünde spekülasyonlar çıkacaktır.

- Independent (İngiltere): Patlama kutlamayı yok ettiğinde insanlar dans ediyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırganın 12-14 yaşlarında bir çocuk olduğunu söyledi.

El Cezire (Katar) Patlama, düğünü cenaze merasimine döndürdü. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Haberin Devamı

Ağabeyini mayında oğlunu düğünde kaybetti

Bir köşede sakinleştirilmeye çalışılan Halime Alpaslan adlı kadın ise oğlunu kaybetmenin acısıyla ağıt yakıyordu. Alpaslan’ın anlatımına göre yıllar önce abisi Pervari’de mayına basarak yaşamını yitirmiş. Alpaslan gözyaşlarını içine akıtarak kısık sesle, “Abimi mayında kaybettim, 13 yaşındaki oğlum Muhammet’i ise düğünde kaybettim. Bu acıya nasıl dayanacağım. Yapanların evine ateş düşsün” diyebildi. Bir süre sonra “Oğlum, canım; Muhammedim” diyerek ağıt yakmaya devam eden Halime Alpaslan, şöyle devam etti: “Oğlumun parçasını yerde gördüm. Ölmemiştir diye kucağımda hastaneye götürdüm. Önce ölmedi dediler, sonra ölüm haberini verdiler. Yıkıldım. Dünyam bitti. Oğlum okul okuyordu. Ona nasıl kıydılar. Ne suçu vardı. Bu ne zalimlik ne vahşet. Çocuklara nasıl kıydılar.”

4 çocuğunu kaybetti

Patlamada Emine Ayhan adlı kadın 4 çocuğunu kaybetti, eşi ise yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. 38 yaşındaki Ayhan, patlama sonrası dört çocuğunun cenazesini görünce kendini kaybettiğini ve hastanede gözünü açtığını söyledi. Ayhan, 5 çocuğu olduğunu, sadece bir kızının yaşadığını, onun ise olay yerinde olmaması nedeniyle kurtulduğunu söyledi.

Gelin ve damat durmadan ağlıyor

Saldırıda gelin Besna ve damat Nureddin Akdoğan da yaralandı. Hastanede tedavisi yapılan Besna Akdoğan’ı kardeşleri ve yakınları yalnız bırakmadı. Sürekli ağlayan ve bayılan Akdoğan, tedavinin ardından taburcu edildi. Yakınlarına sarılıp, “Düğünümüzü kana çevirdiler” diyerek acısını dile getiren Akdoğan, Akdere Mahallesi’ndeki evine götürüldü. Damat Nureddin Akdoğan da öğlen saatlerinde taburcu edildi. Evinde uzun süre ağlayan gelin Besna Akdoğan, bir süre sonra bayıldı. Damat Nurettin Akdoğan da fenalık geçirdi. Akdoğan çifti, müşahede altına alındı.

‘Cehennem köpeği IŞİD’

Nureddin Akdoğan’ın, 28 Temmuz’ta IŞİD’in Suriye’nin Kamışlı kentinde gerçekleştirdiği saldırının ardından sosyal paylaşım sitesinden “Cehennem köpeği IŞİD” yazdığı görüldü. (GAZİANTEP AA, DHA)

Haberin Devamı

IŞİD’in bombalı saldırıları

- 5 Haziran 2015: Seçime bir gün kala HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşma yapacağı Diyarbakır mitinginde art arda iki bomba patladı. Saldırıda 4 kişi yaşamını yitirdi, 402 kişi yaralandı. Eyleme bomba koyan Adıyamanlı Orhan Gönder kamera kayıtlarından tespit edilip yakalandı.

- 20 Temmuz 2015: Suriye’nin Kobani kentine geçerek yardım faaliyetlerinde bulunmayı planlayan gençler, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde basın açıklaması yaparken canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz kendisini patlattı. Saldırıda 34 kişi yaşamını yitirdi.

- 10 Ekim 2015: Sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının Ankara’da organize ettiği mitinge canlı bomba Yunus Emre Alagöz ile kimliği tespit edilemeyen bir teröristin saldırısında 107 kişi hayatını kaybetti.

- 12 Ocak 2016: İstanbul’un en çok turist çeken semtlerinin başında gelen Sultanahmet’te Alman turistlere yönelik 12 Ocak’ta yapılan canlı bomba saldırısında 12 kişi öldü.

- 20 Mart 2016: İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde canlı bomba Mehmet Öztürk’ün saldırısında 4 turist yaşamını yitirdi.

- 28 Haziran 2016: IŞİD mensubu olduğu belirtilen üç saldırgan, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde önce uzun namlulu silahlarla etrafa ateş açtı, ardından da üzerlerindeki bombaları patlattı. Saldırı sonucu 45 kişi hayatını kaybetti, 236 kişi yaralandı.