Diyarbakır Terör Mağdurları Devlet Desteğiyle "İhracat" Hedefliyor

Terör Mağdurları Devlet Desteğiyle "İhracat" Hedefliyor

19.06.2018 - 11:17 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde üç yıl önce PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu büyük mağduriyet yaşayan esnaf için devlet desteğiyle 379 dönümlük arazi üzerine kurulacak "Surkent Toptancılar Sitesi"nin gelecek ay ihalesi yapılacak 5 bin kişinin istihdamı öngörülen proje hayata geçirildiğinde, yapılacak imalatla yıllık 100 milyon lira ihracat gerçekleştirilmesi hedefleniyor SİDER Başkanı Şükran Yılmaz: "Bölge ekonomisine çok büyük katkısı olacak. Devletimizin esnafımıza sunduğu çok güzel destekler var" Sur esnafı Ramazan Dere: "Devletimize minnettarız. Devletimizin sağladığı imkanlarla huzur ve barış içerisindeyiz"

Terör Mağdurları Devlet Desteğiyle İhracat Hedefliyor

DİYARBAKIR (AA) - ŞÜKRÜ GÜNDÜZ - Diyarbakır'da terör mağdurları, devlet desteğiyle 379 dönümlük arazi üzerine kurulacak "Surkent Toptancılar Sitesi"nden özellikle komşu ülkelere ihracat hedefliyor.

Haberin Devamı

Sur İş Adamları ve Toptancıları Derneğinin (SİDER) girişimleri sonucu Bağlar ilçesinde Diyarbakır Havalimanı karşısındaki 379 dönümlük hazine arazisi tahsis edilen Surkent Toptantıcılar Sitesi'nde ihale aşamasına geçildi.

Birinci etap için temmuz, ikinci etap için eylül ayında ihale yapılacak, TOKİ tarafından inşa edilerek 10 yıllık ödeme planıyla Sur esnafına teslim edilecek toptancılar sitesinde yapılacak imalat ile yılda 100 milyar lira ihracat gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 1,5 yılda tamamlanması planlanan, 5 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülen 136 milyon liralık yatırım, hem terör mağduru esnafa hem de istihdam bekleyenlere umut oldu.

- "136 milyon liralık bu yatırımla 5 bin kişiye istihdam"

Haberin Devamı

Sur İş Adamları ve Toptancıları Derneği (SİDER) Başkanı Şükran Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç yıl önce terör örgütü PKK tarafından Sur'da kazılan çukurlar, tuzaklanan patlayıcılar nedeniyle gerek esnafın gerekse vatandaşın büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.

Sur esnafının çok mağdur olduğunu ve ilçede ticari hayatın o dönem durduğunu anımsatan Yılmaz, sıkıntıları aşmak adına kurdukları Sur İş Adamları ve Toptancıları Derneği olarak devletin desteğiyle hayata geçirmek için hazırladıkları Surkent Toptancılar Sitesi Projesi'nin hızla ilerlediğini dile getirdi.

Yılmaz, ikiye böldükleri projenin birinci etabı için temmuzda, ikinci etabı için de eylül ayında ihale yapılacağına işaret ederek, "136 milyon liralık bu yatırımla 5 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bu, devlet katkılarıyla olacak. 378 dönümlük arazi devlet tarafından bedelsiz tahsis edildi. TOKİ de yapımını üstlendi. Bu alan Sur esnafına cazip şartlarda sunuldu." diye konuştu.

Sur'da yaşanan terör saldırılarından dolayı esnafın müşterisini kaybettiğini ifade eden Yılmaz, bunun da imalat ve ihracat açısından büyük bir çöküntüye sebep olduğunu aktardı.

Yeni yerlerine geçtikten sonra hedeflerinin, tüm toptancı esnaf ile yılda 100 milyon liralık ihracat yapmak olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Bölge ekonomisine çok büyük katkısı olacak. İş yerlerimizin birer katı imalathane olacak. İmalatı da burada gerçekleştireceğiz. Devletimizin esnafımıza sunduğu teşvik paketleriyle çok güzel destekler var." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

- "Devletimize minnettarız"

Sur esnafı Ramazan Dere, terör saldırılarından dolayı iş yerlerinin dört ay kapalı kaldığını belirterek, bundan dolayı müşteri kaybettiklerini söyledi.

"Terör olayları, buranın fiziki şartları ve rekabet ettiğimiz başka illerdeki firmalara göre çok küçük alanlarda iş yapmaya çalıştığımız için zorluk yaşadık. Güneydoğu'ya giyim ve tekstil ürünü satan toptancı ve perakendeciler olarak bir çatı altında toplandık ve devletimize başvurduk. Sağolsun devletimiz, talebimizi kabul ederek bize bir arazi tahsis etti." diyen Dere, ihalenin ardından sitenin bir yıl içinde tamamlanmasını beklediklerini aktardı.

Toptancılar sitesine geçtiklerinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ve komşu ülkelere daha iyi hizmet etme ve istihdam sağlama imkanına kavuşacaklarına işaret eden Dere, bu sayede önceki iş yerleri elverişli olmayan esnafın da üretim yapabilecek hale geleceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Dere, devletin büyük desteğini gördüklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Allah bir daha o günleri göstermesin. Çok kötü bir süreçti. Sur, şu anda Türkiye'nin en güvenli içlerinden biri. Bu konuda devletimize ve emniyetimize minnettarız. Terör olayı zaten kalmadı elhamdülillah. Bu sürecin bir daha eskiye döneceğine inanmıyorum. İnsanlar da bilinçlendiler, teröre prim vereceklerine inanmıyorum. Devletimizin sağladığı imkanlarla huzur ve barış içerisindeyiz. Başımıza geleni bir musibet sayarak bundan sonra o günlerin bir daha yaşanmaması için esnaf ve vatandaş olarak adım atıyoruz. Bu konuda devletimizin de atacağı her adımın yanındayız."