Gündem Teröristin havadaki kâbusu

Teröristin havadaki kâbusu

08.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fırat Kalkanı ve Çukurca operasyonlarında kullanılmaya başlanan yerli insansız hava aracı Bayraktar, anlık görüntülü istihbarata dayalı eş zamanlı hedefi vurması özelliği nedeniyle teröristlerin havadaki kâbusu haline geldi.

Teröristin  havadaki kâbusu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK); PKK ve IŞİD terörü ile mücadelede milli üretim etkili bir silahı devreye soktu. Fırat Kalkanı ve Çukurca operasyonlarında kullanılmaya başlanan yerli insansız hava aracı (İHA) Bayraktar, teröristlerin kabusu haline gelmeye başladı.

TSK’nın envanterinde İsrail üretimi İHA olan 10 Heron bulunuyor. Son yıllarda Türk üretimi mini İHA’lar, keşif ve gözetleme amaçlı olarak kullanılmaya başlandı. Ancak bu mini İHA’ların silah sistemleri bulunmuyor. TSK’nın envanterine giren Kale-Baykar Grubu’nun yerli üretimi silahlı İHA Bayraktar, 24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı harekâtı ile terörle mücadelede aktif olarak kullanılmaya başlandı. Bayraktar’ın kullandığı silah sistemleri de Türk üretimi. Bayraktar’a, Roketsan’ın İHA’lar için geliştirdiği MAM-L ve MAM-C akıllı mühimmatları yükleniyor. TSK’nın envanterinde 12 Bayraktar silahlı İHA görev yapıyor. Yeni üretimlerle bu sayının artırılması planlanıyor. Suriye içinde yürütülen Fırat Kalkanı ile Çukurca’da PKK’ya yürütülen operasyonlarda, Bayraktar önemli bir görev üstleniyor. İHA Bayraktar, keşif ve gözetlemede görevinin yanı sıra silahlı olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.

5 teröristi öldürdü

Öte yandan Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki Kovan Tepesi bölgesinde önceki gün saat 01.15’te çıkan çatışmada 5 terörist, silahlı İHA Bayraktar’la etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

Teröristin  havadaki kâbusu

Sırada Anka var

Silahlı İHA Bayraktar ile birlikte TSK, terörle mücadele ve anlık istihbarat sağlamaya yönelik keşif ve gözetlemede önemli bir yeteneğe sahip oldu. TUSAŞ’ın geliştirdiği ANKA tipi İHA’nın silahlı versiyonu olan ANKA-S’nin de kısa zaman içinde TSK envanterine alınması bekleniyor. Bayraktar’ın ardından silahlı İHA Anka’nın da envantere girmesiyle Türkiye’nin İHA alanında İsrail ve ABD’ye olan bağımlılığı tamamen ortadan kalkacak.

İleri teknoloji ürünü

Bayraktar, askeri nitelikli İHA alanında dünya klasmanında en ileri teknolojik seviyede geliştirilmiş bir hava aracı. Hangardan çıktığı andan itibaren tam otomatik taksi, kalkış, uçuş, iniş, frenleme ve tekrar hangara dönüş gibi özellikleri Heron ve Predator’dan daha ileri seviyede. Türk silahlı İHA Bayraktar’ın uçuş irtifası 24 bin feet. 24 saat havada kalabiliyor. Haberleşme menzili 150 kilometre. Gövde uzunluğu 6,5, kanat uzunluğu 12 metre. Motor gücü 100 beygir. Azami hızı 135 knot.