Siyaset Teröristin iyisi kötüsü olmaz

Teröristin iyisi kötüsü olmaz

04.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çin Merkez Televizyonu’na mülakat veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlere terör uyarısı yaptı. Erdoğan, ‘Teröristin hepsi kötüdür. İlkeli duruş sergilememiz lazım’ dedi

Teröristin iyisi kötüsü olmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için gittiği Hangzhou’da devlet televizyonu olan Çin Merkez Televizyonu’na (CCTV) verdiği mülakatta, liderlere terör uyarısı yaptı. Erdoğan, “Daha önceki demeçlerinizde, Antalya’daki G20 zirvesinin en önemli sonuçlarından birinin dünya liderlerinin teröre karşı çok güçlü bir duruş sergilemesi olduğu söylemiştiniz. Ama hâlâ Türkiye ve birçok ülkenin hain terör saldırılarına maruz kaldığını görüyoruz. Terörle mücadele işbirliğimizi nasıl artırabiliriz?” şeklindeki soruya bazı ülkelerin stratejik konumlarından dolayı teröre hedef olduklarını vurgulayarak, “Bazı ülkelerin stratejik konumları vardır, bundan dolayı bedel ödemektedir. Ama özellikle bu yeraltı madenleri konusunda zenginlikler vardır, bundan dolayı bunların üzerine gidilmektedir” dedi.

‘Çifte standart kalkmalı’

Terör örgütlerine yönelik çifte standardın ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Teröristin iyisi kötüsü olmaz. Teröristin hepsi kötüdür. Dolayısıyla bu terör odaklarına karşı hep birlikte bizim bir ilkeli duruş sergilememiz lazım. Terörizmin içerisinde yer alan tüm örgütlerin hepsi lanetlidir. Biz olaylara böyle bakıyoruz ve mücadelemizi de bu şekilde veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Küresel istikrarı tehdit eden unsurlar başlıca sorun’

Erdoğan, Çin’in ekonomik dönüşümüne ilişkin izlenimlerinin sorulması üzerine, “Çin çok ciddi bir dönüşüm değişim yaşıyor” dedi. Bu değişimin havaalanından kent merkezine gelirken de altyapı, çevrecilik, şehircilik alanlarında gözlemlendiğini vurgulayan Erdoğan, özellikle çevreciliğin çok dikkatini çektiğini belirtti. Türkiye’nin Kasım 2015’te ev sahipliği yaptığı G20 zirvesinden, Çin’de düzenlenen bu yılki zirveye kadar gelinen noktayı değerlendiren Erdoğan, Antalya’daki G20 zirvesininde Türkiye’nin öncelikli konuları arasında kadın istihdamının yer aldığını vurguladı. Erdoğan, “Küresel istikrarı tehdit eden unsurlar şu anda bizim başlıca sorunumuz. Bunun bir tanesi terör sorunudur, bir tanesi de mülteci sorunudur” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Az gelişmiş ülkeler silah pazarı olarak görülmemeli’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmiş ülkelere silah eleştirisinde de bulundu.

Erdoğan, “Gelişmiş ülkelerin, dünyada özellikle gelişmekte olan veya en az gelişmiş ülkeleri bir silah pazarı olarak görmemesi gerekiyor. Eğer hâlâ buraları silah pazarı olarak görmeye devam edersek işte o zaman bu terörist gruplar ve onun sistem haline getirmiş olduğu terörizm buralardan elde ettiği imkanlarla bölmek ve parçalamak gereken ülkeler üzerindeki bu oyunlarını sürdüreceklerdir” dedi.

Zirvenin en önemli başlığının ‘kapsayıcılık’ olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Çin ekonomik açıdan güçlü bir ülke. Fakat ekonomik olarak güçlü olmak yetmiyor. Tabii ki bunu yerinde finansın yönetimiyle başarılı bir şekilde ispat ederse hem ülkeyi hem de halkını çok daha farklı, huzurlu, refah dolu bir geleceğe taşıması bakımından da önem arz ediyor. Bundan dolayı, ben G20 zirvesinde başarılarla dolu toplantılar göreceğimize, yapacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Küresel ekonomi yönetimi noktasında Çin’in rolünü nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, 3.3 trilyon dolar döviz rezervininin yanı sıra 2.3 trilyon dolar ihracat hacmi ve 590 milyar dolar ticaret fazlası olan Çin’in rolünün çok önemli olduğunu kaydetti.