Mardin Terörsüz Şehirlerde Değişim Grafikli - Mardin'de Yaşam Konforu Belediye Hizmetleriyle Artıyor

Terörsüz Şehirlerde Değişim Grafikli - Mardin'de Yaşam Konforu Belediye Hizmetleriyle Artıyor

01.12.2017 - 11:10 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Mardin Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları hak ettikleri yaşam standartlarına kavuşturmak için hummalı çalışmalar yürütüyor Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yaman'ın "Sizin için çalışıyoruz" sloganıyla başlattığı hizmet hamlesinde hayata geçirilen projeler, şehir merkezinin yanı sıra kırsaldaki vatandaşların da yüzünü güldürüyor Yoldan içme suyuna, altyapıdan sosyal yaşama kadar ihtiyaç duyulan her alanda yürütülen çalışmalar, vatandaşların yaşam konforunu artırıyor Belediye Başkan Vekili Yaman: "Kırsaldaki vatandaşlar, şehir merkezlerindeki altyapı nasılsa onu görüyor ve istiyor. Belediyenin imkanlarıyla kırsal ile şehir merkezindeki vatandaşlarımızın yaşam konforunu eşitlemeye çalışıyoruz" "Yeni itfaiye binası yapıyoruz ve araç gereçleri yeniliyoruz. 3 kapalı semt pazarı yapacağız. İlçelerimiz için de benzerlerini düşünüyoruz. Bir kent orman yapılacak. Mardin Yeşilleniyor Projesi kapsamında fidan dikme projemiz var"

Terörsüz Şehirlerde Değişim  

Grafikli - Mardinde Yaşam Konforu Belediye Hizmetleriyle Artıyor

MARDİN (AA) - HALİL İBRAHİM SİNCAR - İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Mardin Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları kaliteli yaşam standartlarına kavuşturmak için hizmette sınır tanımıyor.

Haberin Devamı

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılmasının ardından Vali Mustafa Yaman, İçişleri Bakanlığınca Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi.

Görevlendirme ile farklı etnik grupların tarih boyunca bir arada yaşadığı, medeniyetler şehri Mardin'in hak ettiği ve özlemle beklediği belediye hizmetleriyle buluşması için hummalı bir çalışma başlatıldı.

Turizmin parlayan yıldızı olan kentte, temizlikten altyapıya, üstyapıdan sosyal projelere kadar kaliteli belediye hizmeti sunulması için hazırlanan projeler hızla uygulanıyor.

Belediye, vatandaşları hak ettikleri yaşam standartlarına kavuşturmak için çalışmalarını sürdürürken, hizmeti en ücra yerleşim yerlerine kadar ulaştırıyor.

Haberin Devamı

Belediye Başkan Vekili Vali Yaman'ın "Sizin için çalışıyoruz" sloganıyla başlattığı hizmet hamlesinde hayata geçirilen, şehir merkezinin yanı sıra kırsaldaki vatandaşların da yaşamına dokunan projeler yüz güldürüyor.

- Şehrin ihmal edilen sorunları bir bir çözüme kavuşuyor

4 bin 700 kilometre yol ağına sahip Mardin'de tamamen bozuk olan kırsaldaki 2 bin 700 kilometre yolun bin 500 kilometresi yapıldı.

Kentte bu yıl bin 600 kilometre sıcak asfalt ve 500 kilometre sathi kaplama gerçekleştirildi. 2018 yılında da bin kilometrenin üzerinde sıcak asfalt yapılması hedefleniyor.

Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSKİ) ile 235 milyon liralık yatırım sağlandı, 60 milyon avro maliyetle modern atık su arıtma tesisi yapıldı.

Bazı mahallelere doğalgaz verilmeye başlanırken, 2018 yılı içerisinde bütün evlerin doğalgaz konforuna kavuşması hedefleniyor.

Kentin artan araç sayısından kaynaklı trafik sorunlarının çözümü için "Kızıltepe Kavşağı Battı Çıktı Projesi" başlatıldı. Diyarbakır Kapı Mahallesi'nde gelecek yıl tamamlanması hedeflenen bin araçlık 9 katlı otopark çalışması sürüyor ayrıca kentte hizmet veren 550 toplu ulaşım aracının revizesi yapılacak.

İlde yapımı planlanan 300 taziye evinden 40'ı tamamlandı, 180 mahallede 220 çocuk parkı oluşturuldu. Kentte tiyatro, konser ve festival gibi 100'ü aşkın kültür sanat etkinliği gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Yaz okullarında 10 bin çocuğa çeşitli branşlarda spor eğitimi verildi, 14 bin çocuk sinema ile tanıştırıldı. Çocuklara 25 bin tişört, 3 bin çanta, 3 bin atkı ile 14 bin kışlık giysi dağıtıldı.

Mardin'de 47 bin fidan dikimi yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle kentte protokol yolu yapımına başlandı.

- Vadedilen çalışmaların yüzde 90'ı tamamlandı

Büyükşehir Belediyesinin 4 dilde hizmet verdiği "Mardin masa" ile toplumun çeşitli kesimlerine yönelik 25 sosyal sorumluluk projesi hayata geçirildi. Yeni evlenen, çocuğu olan, askere veya hacca giden vatandaşlara hediyeler verildi.

İlde, çamaşırhane, bilgi evi, 2 gençlik merkezi, kültür kafe, down cafe, kadınlar spor salonu, sosyal yaşam evi, muhtarlar ofisi yapıldı, modern pazar yerleri ve hayvan hastanesinin yapımına başlandı.

Vatandaşların konforlu ulaşımı için içinde televizyon, klima, internet ve kitapların bulunduğu kapalı 7 akıllı durak yapıldı.

Haberin Devamı

Kentte 5 yıla sığacak hizmetler 1 yılda hayata geçirilirken, vadedilen çalışmaların yüzde 90'ı tamamlandı. Kalan yüzde 10'luk çalışmalar ise yer teminlerinin yapılmasının ardından hayata geçirilecek.

- "Şehre dokunuyoruz"

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, belediye hizmetlerinin eksiksiz sunulması, yeni projelerle kentin buluşturulması anlamında dolu dolu geçen bir yılı AA muhabirine anlattı.

Yaman, geçen yıl 17 Kasım'da yapılan görevlendirmenin ardından vatandaşa hizmet için kolları sıvayarak, "Sizin için çalışıyoruz" sloganıyla bir çalışma programı hazırladıklarını, bu süreçte de 25'e yakın sosyal projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Her doğan ve her ölen vatandaşın ailelerini ziyaret ettiklerini, askere ve hacca giden vatandaşların yanında yer aldıklarını ifade eden Yaman, engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşların ev temizliğinin yapıldığını onlara evde bakım hizmeti sunulduğunu aktardı.

Yaman, şunları kaydetti:

"Bütün şehirde ben ve mesai arkadaşlarım yoğun bir çalışma ortaya koyuyoruz ve şehre dokunuyoruz. Cumhurbaşkanlığı ve hükümetimizin desteğiyle kadınlarımıza, gençlerimize engellilerimize ve herkese hizmet ediyoruz ve edeceğiz. Mardin'de genç nüfus fazla ve bunun değerlendirmesi gerekir. Şehir merkezinde 3 bin metrekare kapalı alana sahip bir gençlik merkezi oluşturduk. Gençlere yönelik umre ziyaretinin yanı sıra Kudüs ve Balkanlar ile kültür gezileri düzenledik. Hem gençlere hem de bütün vatandaşlara hitap edecek konser, festival, şenlik gibi bir çok etkinlik gerçekleştirdik. Şehrin inancına, örf ve adetlerine uygun eski şenlikleri de yeniden canlandırdık. Her yeni doğan çocuğa ve evlenen çiftlere bir ağaç, her mahalleye taziye evi ve park yapımı çalışmaları sürüyor. Daha yeşil bir Mardin için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Haberin Devamı

- "Şehir daha düzgün bir alt yapıya kavuşacak"

Yaman, bu yıl belediye bütçesinin yaklaşık 600 milyon lira olduğunu dile getirerek, bunun yanı sıra hükümetten ve kardeş Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden de destek geldiğini anlattı.

Bu yıl MARSKİ Genel Müdürlüğü bütçesine 75 milyon liralık da borçlanma bütçesi oluşturulduğuna işaret eden Yaman, bu borçlanma ile 500 ve üzeri nüfusa sahip yerleşim yerlerinin altyapı sorununu çözeceklerini aktardı.

Nusaybin ilçesinin altyapı çalışmaları için 80 milyon, Yeşilli ilçesinin altyapısı için de 38 milyon lira borçlandıklarını anlatan Yaman, şehirdeki şantiye görüntüsünün arttığını kaydetti.

Yaman, "İnşallah bu yıl sonu itibarıyla ve önümüzdeki sezon toparlanma sağlanacak ve şehir daha düzgün bir altyapıya kavuşacak." diye konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden de 21 milyon lira bütçe desteği sağlandığını, parklar ve yolların yapıldığını aktaran Yaman, İller Bankası, Kalkınma Bakanlığı, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ve GAP İdaresi gibi kurumlardan da destek aldıklarını vurguladı.

Bunların bir kısmının borç bir kısmının ise hibe olduğuna dikkati çeken Yaman, "Belediye olarak belirlediğimiz tahmini bütçenin çok üzerinde yatırım yaptık. Bu sene sonuna doğru daha da artacak. Bize destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

- Kırsalla şehir merkezindeki yaşam konforu eşitlenecek

Yaman, kırsal mahallerde de yol, içmesuyu ve kanalizasyon çalışmaları yapıldığını dile getirerek bu sayede Mardin'de yaşayan bütün vatandaşların konforlu hayat sürmesinin sağlanacağını vurguladı.

"Kırsaldaki vatandaşlar şehir merkezlerindeki altyapı nasılsa onu görüyor ve istiyorlar. Belediyenin imkanlarıyla kırsal ile şehir merkezindeki vatandaşlarımızın yaşam konforunu eşitlemeye çalışıyoruz." ifadelerini kullanan Yaman, hedeflerinin bu olduğunu anlattı.

- "Nusaybin'in ihyasına yönelik çalışmalar

Nusaybin ilçesinde terörden zarar gören altyapı ve üstyapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar sonucu ihya edileceğini belirten Yaman, bu kapsamda kanalizasyon, içme suyu, arıtma ve yol çalışması yaptıklarını bildirdi.

Yaman, Bakanlık ve belediye olarak vatandaşların bundan sonra hem mağduriyetlerini giderilmesi hem de sağlıklı bir hayat sürmeleri için her türlü tedbiri aldıklarını ifade etti.

- "Şehrin trafik sorunu çözülüyor"

Yaman, şehrin merkezinde 3 ilin kesiştiği noktada köprülü kavşak projesini başlattıklarını anlatarak, projenin tamamlanarak bir an önce vatandaşın hizmetine sunulması için 24 saat kesintisiz çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Şehirde en büyük sorunlardan birinin trafik olduğuna işaret eden Yaman, bu çalışma ile trafik sorununun büyük oranda hafifleyeceğini söyledi.

Yaman, şöyle konuştu:

"Burada Karayolları Genel Müdürlüğü ve Karayolları Bölge Müdürlüğüyle ortak çalışıyoruz. Yoğun bir çalışma var, burada 24 saat çalışıyoruz. Buradaki çalışmayı ocak ayında bitirmiş, halkımızın hizmetine açmış olacağız. Çevre yolları olmadığı için bu proje zorlukla yürütülüyor. Şu anda yüzde 30'u tamamlandı. Kasım ayının sonunda Diyarbakır-Kızıltepe aksını geçici olarak trafiğe açacağız. Bu sayede şehir içindeki servis yollarının yükü de azalacak. Bunun yanında 3 köprülü kavşak daha yapılacak."

- "Bin 600 kilometre yol yapıldı"

Mardin'de yol düzenlemelerine ayrı bir önem verildiğine dikkati çeken Yaman, belediye olarak ilk etapta yolların düzeltilmesi çalışmalarına başladıklarını, bunu yaparken de ilk olarak yol ağındaki kırsal mahalle yollarının sıcak asfaltına başladıklarını aktardı.

Kalan bölümlerin de tamamlanacağını vurgulayan Yaman, 2018 yılında bin kilometrelik sıcak asfalt çalışmasını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı ve hükümetin desteğiyle vatandaşların hayır duasını almaya devam edeceklerini dile getiren Yaman, "Vatandaşlarımız devletimize hayır dualarda bulunuyor. Bölgeye huzur geliyor, ülkemize huzur geliyor." ifadelerini kullandı.

- "50 senelik su sorunu çözülecek"

Yaman, yeni projelere değinerek, şöyle konuştu:

"Yeni itfaiye binası yapıyoruz ve araç gereçleri yeniliyoruz. 3 kapalı semt pazarı yapacağız. İlçelerimiz için de benzerlerini düşünüyoruz. Bir kent orman yapılacak. Mardin Yeşilleniyor Projesi kapsamında fidan dikme projemiz var. Beyaz sudan su temini sağlıyoruz. DSİ ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Uygun bir su kaynağından su getirme planımız var, üzerinde çalışıyoruz. Artuklu ve Kızıltepe de öyle olursa inşallah 50 senelik su sorunu çözülecek. Toplu ulaşım araçlarını yeniliyoruz. Sokak sağlıklaştırması ve yol yapım çalışmaları sürecek. İlçeler arası bölünmüş yol ihalesi yapılıyor. Park ve sosyal donatı alanlarımız olacak. Mardin'in ruhuna örf ve adetine uygun çalışmalarda vatandaşlarla şehri birlikte yönetiyoruz."

- 4 dilde hizmet

Belediye olarak oluşturdukları "Mardin Masa"nın bir marka olduğunu, 60 civarında çalışanın vatandaşlara Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice hizmet verdiğini bildiren Yaman, bazı çalışanların masa başında çoğunun ise alanda hizmet yürüttüğünü vurguladı.

Yaman, en ücra kırsal mahalleye dahi gidildiğini, herkes ile ilgilenildiğine dikkati çekerek, vatandaşların büyük sevgisini kazanan personelin olumlu geri dönüşler aldığını, bundan dolayı belediyenin diğer birimlerinde de benzerlerini oluşturmaya hazırlandıklarını kaydetti.

Her türlü terör örgütleri ve suçlularla mücadeleye de devam edildiğini aktaran Yaman, bölgenin huzura kavuştuğunu anlattı.

İşçilerin maaşlarını zamanında aldığını, görev tanımlarındaki işlerini yaptıklarını, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca önceki yönetime ilişkin yürütülen soruşturmalar olduğunu bildiren Yaman, "Personelden farklı amaçlarla alınan paralar, büyükşehir ve ilçe belediye araçlarının farklı amaçlarda kullanılmasına ilişkin soruşturmalar devam ediyor." dedi.