Siyaset Terörün iyisi kötüsü olmaz

Terörün iyisi kötüsü olmaz

08.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Terör örgütleriyle mücadele ederken başka bir terör örgütünü desteklemenin yanlış olduğunu vurgulayan Erdoğan, iyi terörist-kötü terörist ayrımı yapılamayacağını söyledi. Erdoğan, terör örgütlerine yönelik tavrından ötürü Avrupa ülkelerini de eleştirdi

Terörün iyisi kötüsü olmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Almanya’daki G20 zirvesinin ilk gününe terörle mücadele mesajları damgasını vurdu. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile zirvede iki ayrı yerde samimi sohbet etti. Erdoğan ayrıca, Trump ve İngiltere Başbakanı Theresa May ile üçlü durum değerlendirmesi yaptı. Erdoğan, G20’de dünya liderlerine terörün küresel bir sorun olduğunu, mutlaka işbirliği yapılması ve ortak adımlar atılması gerektiğine yönelik mesajları verdi.
Zirvede ilk toplantı terörle mücadele konusunda yapıldı. Özellikle terör örgütü DEAŞ ile mücadele başta olmak üzere terörle mücadele konuları masaya yatırıldı. Bu oturumda Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ve ABD Başkanı Donald Trump yan yana oturdu. Toplantının başlangıcında Erdoğan, Trump ve May ile bir süre sohbet etti. Basına kapalı olarak yaklaşık 2 saat süren toplantıda liderler, tek tek söz alarak terörle mücadele konusundaki mesajlarını verdi.
Erdoğan’dan uyarılar
Erdoğan, hem bu oturumda hem de liderlerle yaptığı görüşmelerde terörle mücadele uyarısında bulundu. Terörün iyisi kötüsü olmayacağını belirten Erdoğan, terörle mücadelede herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, terörle mücadelede uluslar arası işbirliğinin önemine de dikkat çekti. Terörün küresel bir sorun olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin başta PKK, DEAŞ, PYD, YPG ve FETÖ olmak üzere terör örgütleriyle hiçbir ayrım yapmaksızın mücadele yürüttüğünü söyledi.
Türkiye’nin DEAŞ ile en etkin mücadele eden ülkelerden olduğunu kaydeden Erdoğan, bugüne kadar 5 bin terör şüphelisini sınır dışı edildiğini, 53 bin kişiye de giriş yasağı konulduğu bilgisini paylaştı. Erdoğan, DEAŞ ile mücadele konusunda özellikle yabancı terörist savaşçıların engellenmesi için ülkeler arası işbirliğinin artması gerektiğini söyledi.
Terör örgütleriyle mücadele ederken başka bir terör örgütünü desteklemenin yanlış olduğunu vurgulayan Erdoğan, iyi terörist-kötü terörist ayrımı yapılamayacağını söyledi.
Erdoğan, terör örgütlerine yönelik tavrından ötürü Avrupa ülkelerini de eleştirdi. Özellikle NATO, G-20 gibi platformda müttefik olan ülkelerden terörle mücadele daha fazla işbirliği beklediklerini belirterek, Avrupa ülkelerinde terör örgütü PKK’nın özellikle terörün finansmanı ile ilgili faaliyetler yürüttüğünü vurguladı. Bunu sürekli dile getirmelerine rağmen Avrupa ülkelerinin bu faaliyetleri engellenmediğini de kaydetti.
FETÖ’nün de tüm ülkeler için tehlikeli bir örgüt olduğunu dile getiren Erdoğan, buna karşı da önlem alınmasını istedi. Tüm ülkelerin FETÖ üyeleriyle ilgili Türkiye’nin taleplerini dikkate almasını ülkelerinde bu örgütü barındırmamasını vurguladı.
FETÖ ile mücadelede destek isteyen Erdoğan, FETÖ mensubu kişilerin iadesiyle ilgili somut adım atılmasını istedi.
Trump ile 2 görüşme
Erdoğan ile Trump zirve sırasında dün iki kez görüştü. İlki terörle mücadele oturumu öncesinde oldu. Bu temasın samimi havada olması dikkati çekti. Erdoğan ve Trump, burada tokalaşarak basın mensuplarına poz da verdi.
İkinci görüşme ise küresel büyüme ve ticaret konulu toplantıda oldu. Toplantının başında Erdoğan ve Trump bir süre sohbet etti. Erdoğan’ın Trump ile yaptığı ikinci sohbete Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Bu esnadaki görüntü de dikkati çekti.

Terörün iyisi kötüsü olmaz

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ev sahibi Merkel tarafından zirvenin yapıldığı merkezde samimi bir havada karşılandı.

Japonya’ya FETÖ uyarısı

Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile de bir araya geldi. Görüşmede Erdoğan, Abe’ye FETÖ uyarısı yaptı. Erdoğan, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “ menfur darbe girişiminden sonra ilk arayan başbakanlardan birisi olduğunuz için de sizlere teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Ancak bu Fetullahçı Terör Örgütü ne yazık ki Japonya’da eğitim kurumları, dernekler ve sözde kültür merkezleri kisvesi altında faaliyetlerini yine sürdürüyor. FETÖ iltisaklı kuruluşlar kendilerini Türk toplumunun temsilcisi gibi göstererek çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bunlar Türkiye’yi hiçbir şekilde temsil etmemektedir” dedi.
Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı’na A protokol koruma

Hamburg’daki G20 zirvesi nedeniyle Alman polisi alarma geçerken özellikle 3 liderin korunmasında özel önlemler aldı. ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Hamburg’ta “A protokol kuralları” uygulandı. 3 liderin kaldığı otellere girişte G20 akreditasyonunun dışında ayrı akreditasyon yapılması istendi.
Bu liderlerin otellerinin çevresinde de geniş bir barikat kuruldu, isimleri olmayanlar otel çevresine bile yaklaştırılmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kaldığı otelden çıkıp zirvenin yapılacağı alana gitmesi sırasında, yol kenarında inşaat vinci üzerinde duran şüpheli bir şahısa rastlanması, Alman polisini harekete geçirdi. Erdoğan’ın konvoyu, güvenlik gerekçesiyle 10 dakika kadar bekletildi. Alman polis ekiplerine keskin nişancılar ve helikopterler de eşlik etti. Polisler, şüpheliyi aşağıya indirdikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyunun gitmesine izin verildi. Öte yandan şüphelinin üzerinde herhangi bir silah olmadığı belirtildi. l ABDULLAH KARAKUŞ

Guterres ile Suriye’yi görüştü

Erdoğan, dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu. Görüşmenin ana gündemini Suriye’deki gelişmeler, mülteci krizi ve Katar oluşturdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile de bir araya geldi. Görüşmede, her iki ülkenin heyetleri de hazır bulundu.

Haberin Devamı