Populer Bilim Tesadüf ama gerçek! Bir öğrenci 400 yıl dayanan batarya üretti

Tesadüf ama gerçek! Bir öğrenci 400 yıl dayanan batarya üretti

24.11.2017 - 18:19 | Son Güncellenme:

California Üniversitesi’nde doktora eğitimi alan genç öğrenci Mya Le Thai, tesadüfen ömrü 400 yıl olan bataryalar üretti. Bu sayede lityum-iyon atık miktarları azalacak, elektronik cihazlar ve elektrikli arabaların ömürleri uzayacak.

Tesadüf ama gerçek Bir öğrenci 400 yıl dayanan batarya üretti

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Tarihte pek çok şey tesadüfen bulunmuş veya üretilmiştir. Yer çekimi kanunu, penisilin veya post-it kağıdının bulunması gibi. Bunlara modern zamandan bir yenisi daha eklendi; 400 yıl ömrü olan batarya. California Üniversitesi doktora öğrencisi Mya Le Thai, tesadüfen ömrü 400 yıl olan bataryalar üretti. Bir akıllı telefon veya dizüstü bilgisayardaki lityum-iyon pilin maksimum üç yıl ömrü olduğunu göz önünde bulundurarak, bu inanılmaz bir keşif.

Bilim adamları bunu yıllardır deniyor. Sorun, insan saçından binlerce kat inceltilmiş olan nanotellerle geliyor. Mevcut lithium iyon teknolojisi enerjisinin 10 katından fazlasını depolayabiliyorlar. Üzülerek bizim için, filamentlerin şarj stresleri altında son derece kırılgan olduğu kanıtlandı. Yalnızca birkaç bin şarj döngüsünden sonra kesiliyor.

Haberin Devamı

Tesadüf ama gerçek Bir öğrenci 400 yıl dayanan batarya üretti

TNisan ayında Thai, Tayland, laboratuarında çalışırken, altın bir nanotelin bir manganez dioksit kabuğunda kaplandığını, sonra bir kez de bir Plexiglas benzeri jelden yapılmış bir elektrolit ile kapladığını söyledi. MNN'ye göre "Kaplamalı elektrot şekli daha iyi tutarak daha güvenilir bir seçenek haline geldi. Bu araştırma bir nanotel temelli pil elektrotunun uzun ömürlü olabileceğini ve bu tür pillerin gerçek olmasını sağlayacağımızı kanıtlıyor." dedi.

Bu pil, ürünlerin ömrünü önemli ölçüde artırabilir, aynı zamanda atıkları azaltıp elektrikli araçların kilometre aralığını artırmaya yardımcı olabilir. Burada olumsuz durumlar da söz konusu. Bataryaların uzun ömürlü olması ise cihazların fiyatlarını yükseltebilir.

Bu piller büyük olasılıkla çok daha pahalı olacak Bununla birlikte, UCI araştırmacılar, nikel ile kaplanmış nanotellerin benzer bir sonuç verebileceğine inanıyorlar.