Gündem Tesla elektrikli arabasının yaratıcısı: Elon Musk

Tesla elektrikli arabasının yaratıcısı: Elon Musk

29.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Elon Musk, aynı anda çok sayıda milyarlık projeleri başlatıp yürütebilme yeteneğiyle, 16 milyar dolarlık bir servete sahip olan bir girişimcidir. Musk, Tesla elektrikli arabasını başarıya ulaştırmadan önce de önemli atılımlar yapmıştı.

Tesla elektrikli arabasının yaratıcısı: Elon Musk

Güney Afrika’da 1971’de doğan Musk, 10 yaşında bilgisayarla tanıştı ve kısa sürede program yazmayı öğrendi. Liseden mezun olunca Kanada’da fizik ve sonra ABD’de Ekonomi bölümünden diploma aldı.

Haberin Devamı

Girişimci yanı ağır basınca, 1995’te Stanford’daki doktora eğitimini bırakıp Zip2 adlı yazılım şirketini kurdu. Elektronik ortamda şehir turu yaptıran bu program, büyük gazeteler tarafından kullanılınca hızla gelişti. Musk, bu şirketi 1999’da Compaq’a 307 milyon dolara sattı. Aynı yıl X.com adlı şirketi kuran Musk; internet üzerinden para ödeme işlemi yapan yeni şirketinin, PayPal’in sahibi olan şirketle ortak olmasını sağladı. PayPal, 1992’de eBay’e satılınca Musk’ın payına 165 milyon dolar düştü.

Roket üretti

Musk; bir yandan milyar dolarlık yazılım şirketleri kurarken Mars’a gidebilecek roketler üretmek için de 2001’de SpaceX adlı şirketi kurdu. Isaac Asimov’un bilim kurgu romanlarından etkilenerek uzay projesini başlatan Musk, önceleri Rusya’dan teknoloji almaya çalıştı. Ruslar çok yüksek paralar isteyince Musk, kendi roket fabrikasını kurdu. Onun ilk hedefi, uzay uçuşlarının maliyetini bugünkünün 10’da birine indirmek. Bu amaçla, tekrar kullanılabilen ve dikey inişle Dünya’ya dönebilen roketler üretti. Bu roketleri 9 kez başarıyla yere ve bir gemiye dikey olarak indirmeyi başardı. Daha büyük roketlerle, 2040’ta Mars’a insan gönderip orada “Mars Vahası” dediği bir koloni kurmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Musk, iklim değişikliği sorununu çözebilmek için de Tesla elektrikli arabalarını üretiyor. General Motor firması elektrikli araba üretim projesini 2003’te sonlandırınca iki ABD’li girişimci aynı yıl Tesla elektrikli araba şirketini kurmuştu. Tesla şirketi mali krize girince Musk, 2004’te bu şirkete ortak olup mali destek sağladı. Musk, daha sonra Google’ın da Tesla’ya yatırım yapmasını sağladı. Tesla şirketi, 2008’de finansal kriz nedeniyle tekrar iflas etmek üzereyken, Musk duruma el koyup şirketin CEO’su oldu. Yeni yatırımcılar sayesinde, 2009’da performansını yükselttiği Tesla elektrikli arabalarının tanıtımını yaptı. Mercedes ve Toyota da bu şirketin hisselerinden satın alınca durum düzeldi.

Elektrikli araba üretimi 2016’da 84 bine ulaştı. Musk, elektrikli araçlar için dünyanın en büyük lityum-iyon pili (akü) üretim tesisini kurdu.

Haberin Devamı

Fabrika 2018’den itibaren yılda 35 gigawatt-saate eşdeğer sayıda akü üretecek. Musk’ın 2003’te kurduğu SolarCity adlı şirket, binaları güneş enerji panelleriyle kaplayan ve elektriği lityum-iyon pillerine depolayan sistemleri üretiyor. Musk’ın 2013’te açıkladığı Hyper-Loop adlı projesi; düşük basınçlı çelik bir tüp içinde, mıknatıslar yardımıyla havada asılı duran ve hava yastığı üzerinde hareket eden bir hızlı tren olacak. Tren düşük basınçlı çelik tüp içindeyken, sürtünme nedeniyle hız kaybı minimum olacağı için saatte 1287 kilometre hıza ulaşabilecek. Elektriğini güneş enerji panellerinden sağlayacak trenin New York Washington D.C. arasında uygulanması bekleniyor.