Denizli TESTİSLERDE OLUŞAN AĞRIYA DİKKAT

TESTİSLERDE OLUŞAN AĞRIYA DİKKAT

30.11.2015 - 12:33 | Son Güncellenme:

.

TESTİSLERDE OLUŞAN AĞRIYA DİKKAT

Servergazi Devlet Hastanesi Üroloji Uz. Dr. Turab Ulaşoğlu, testisin kendi kordonu etrafında dönmesi, burkulması ve damarların testisin kan dolaşımını sağlayamaz duruma gelmesiyle oluşan testiküler torsiyon hastalığına acil müdahale edilmezse hastalığın erkeklerde kısırlığa bile sebep olabileceğini söyledi.
Testiküler torsiyon hastalığının ürolojinin en önemli acillerinden birisi olduğunu ve testisin kendi kordonu etrafında dönerek kanlanmasının bozulmasıyla oluşan bu olaya ilk 4 -6 saat içinde müdahale edilmezse testislerin kaybedilebileceğini söyleyen Üroloji Uz. Dr. Turab Ulaşoğlu, “Burada hem hekimin hem hastanın son derece hızlı hareket etmesi gerekir. Müdahalenin ilk 4-6 saatte yapılması gerekir. İlk 6 saatte tanı konmaz ve cerrahi müdahale yapılmazsa testislerde bozulma başlar. 24 saat geçince testisin kurtarılma şansı yüzde 10’a düşer. İlerleyen zamanlarda testisin kurtarılması mümkün değildir” dedi.
Testiküler torsiyonun 12-18 yaş aralığında oldukça sık görüldüğünden bahseden Uz. Dr. Turab Ulaşoğlu, “Hastalığın belirtileri aniden başlayan, bazen uykudan uyandıran şiddetli testis ağrısı, torbada şişlik, hassasiyet, ilerleyen zaman içinde gelişen kızarıklık ile ortaya çıkar. Teşhis hastalık hikâyesi ve muayene bulgularıyla konur. Doppler (renkli) ultrason teşhiste oldukça etkilidir ve yüzde yüze yakın bir tanı koyma özelliği vardır. Tedavide acil cerrahi uygulanır. İlk 4-6 saat içinde acil cerrahi müdahale ile testisin kan dolaşımını bozan bu durum testisin canlılığı kaybolmadan tedavi edilir ve testis normal pozisyonuna geri döndürülür. Testis torbaya dikiş ile sabitlenir. Sağlam olan testisin daha sonra dönme riski olduğundan diğer testis de torbaya dikiş ile sabitlenir. Eğer gecikmiş vaka olarak hasta gelirse testisin alınması gerekebilir. Canlılığını yitirmiş testis alınmaz ise diğer testisi bağışıklık sistemiyle zedeleyebileceğinden kısırlığa kadar gidebilir” dedi.
"VAKİT GEÇİRİLMEDEN ACİL SERVİSE BAŞVURULMALI"
Uz. Dr. Turab Ulaşoğlu,testiküler torsiyonun genital bölgeyle ilgili bir hastalık olduğu için bazen hastaların bu rahatsızlığından söz etmediğini ve gecikmiş vakalarda testisi almak zorunda kaldıklarını kaydederek, “Göğüs ağrısı hisseden kişi kalp krizi geçirebileceğini düşünerek nasıl acil servise başvuruyorsa şiddetli testis (yumurtalık) ağrısı olanların da testis dönmesi olabileceğini düşünerek hemen acil servise başvurması gerekir” dedi.