Siyaset Tezcan’a soruşturma

Tezcan’a soruşturma

01.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suç duyurusu dilekçesinde, Tezcan’ın açıklamaları, Cumhurbaşkanı’na yönelik olası yeni planlamaların bir parçası olarak değerlendirildi

Tezcan’a soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan hakkında Tekirdağ’da yaptığı konuşmada kullandığı “Faşist diktatör, hem de şeddelisi” ifadeleri nedeniyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği iddiasıyla resen soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

‘Yenikapı’nın ihlali’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da avukatı Hüseyin Aydın aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan 10 sayfalık dilekçede Tezcan’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunu işlediği belirtildi. Tezcan’ın açıklamalarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik yeni bir kampanyanın parçası olduğu ve olayın münferit bir hadise olarak değerlendirilmesinin mümkün olamayacağı bildirilen dilekçede, “Bilindiği gibi 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden önceki zaman diliminde FETÖ öncülüğünde Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik olarak diktatör algısı oluşturmak maksadıyla içeride ve dışarıda bir kampanya başlatılmıştır. Şüphelinin mensubu olduğu parti de genel başkan düzeyinde bu kampanyayı sahiplenmiş ve Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında diktatör algısı oluşturmak için yoğun bir çaba sarf etmiştir” değerlendirmesine yer verildi.

Haberin Devamı

FETÖ’nün darbe girişiminin, söz konusu kampanyanın 15 Temmuz darbe girişimine meşruiyet kazandırmak ve darbenin başarılı olması halinde özellikle yurt dışında “diktatör devrildi” algısı oluşturmak amacıyla planlanıp icra edildiği hususunda bir tereddüt bulunmadığı vurgulanan dilekçede “Bu çerçevede şüpheli Tezcan’ın açıklamalarını, Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik olası yeni planlamaların bir parçası olarak değerlendirmek yerinde olacaktır. Sarf edilen ifadeler, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tahsis edilen Yenikapı ruhunun da açık bir ihlali mahiyetindedir” denildi.

Tezcan’a soruşturma

Alenen suç

Tezcan’ın açıklamaları ve paylaşımlarının düşünce ve ifade hürriyeti çerçevesinde değerlendirilemeyeceği de savunulan dilekçede “Sonuç olarak şüpheli, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanımızı hedef alarak yaptığı açıklamalarla Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı onur, şeref ve saygınlığını rencide edici ifadeler kullanmış, kişiliğini, saygınlığını ve itibarını hedef alarak atılı suçu alenen işlemiştir. Basına yönelik yapılan açıklamayla, suça konu ifadelerin birçok kişiye ulaştığı açık olduğundan aleniyet unsuru gerçekleşmiş olup, somut olayda suçun nitelikli hali olan ikinci fıkrasının uygulanması gerekir” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Dilekçede, Tezcan hakkında üzerine atılı suçtan soruşturma yürütülerek kamu davası açılması talep edildi.

Tezcan’a soruşturma

Ak Parti cephesinden tepki yağdı

CHP Sözcüsü Tezcan’ın Cumhurbaşkanı’na yönelik ifadelerine Ak Parti cephesinden sert tepki geldi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal: CHP’nin sokak, isyan çağrısı geçtiğimiz günlerde Tekirdağ’da depreşti. CHP’nin sözcüsünün kalkıp Tekirdağ’a gidip isyan çağrısını desteklemesi, 9 Temmuz’da Kılıçdaroğlu’nun Maltepe’de yaptığı sokak, isyan çağrısının devamı niteliğinde olduğunu gösterdi. Mesele nefret söylemiyle yürüttükleri düşmanlığı devam ettirmek. Kılıçdaroğlu’na sesleniyorum. Bugün kullandığın o çukur dilinle, cumhurbaşkanımızın ailesine uzattığın çirkin dili ve söylemi bin kere sana iade ediyoruz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Tam 11 seçimdir milletin takdirini kazanmış bir lidere, bir devlet başkanına, cumhurbaşkanına yönelik bu sözler kelimenin tam anlamıyla şeytan dilliğidir. Anadolu’da şeytan dili derler buna ve bunun hesabı sorulur, bu çok açık ve nettir.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya: Maalesef dün yine parlamentoda milletvekilliği yapan birinin takındığı nefret söylemi, milletimiz tarafından büyük bir ayıp ve utançla karşılandı. Her türlü terbiye sınırlarını aşan bu talihsiz ve utanç verici açıklamaları sahibine iade ediyorum ve en şiddetli şekilde kınıyorum.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: CHP kin, düşmanlık ve nefret tohumları ekerek, millet iradesine düşmanlık yapmayı alışkanlık haline getirdi. Bu durum demokrasi açısından büyük bir tehlike. Anamuhalefet partisinin ekseni kaymıştır. Bu nefret söylemini dile getirenler de siyasi mevta olmaya mahkumdur.