Gündem TGS’den meslek hastalıkları ve iş güvenliği eğitimi

TGS’den meslek hastalıkları ve iş güvenliği eğitimi

05.06.2016 - 11:45 | Son Güncellenme:

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), İstanbul ve Kocaeli’nin ardından İzmir’de çalışan gazeteciler ve gazeteci adaylarına meslek hastalıkları, gazetecilerin hakları ve yeni medya konulu seminer düzenledi.

TGS’den meslek hastalıkları ve iş güvenliği eğitimi

TGS, meslek hastalıkları ve iş güvenliği eğitimi düzenledi. Seminere iletişim fakültelerinden öğrencilerin katılımı oldukça yoğun oldu. Karaca Otel’de gerçekleşen etkinlik 3 oturumdan oluştu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük, meslek hastalıkları ve iş güvenliğine dair yaptığı sunumda, ülkemizde meslek hastalığı kayıtlarının tutulmadığına dikkat çekti. Küçük, "Mevzuatla ilgili problem yok. Son dönemde AB uyum yasaları çerçevesinde 48 de yönetmelik çıktı. Ama mevzuat ve yönetmeliklerin uygulanmasında sorun var. İşyerlerinin denetiminin özel şirketler aracılığı ile yapılması da en büyük sorunlardan birisi" dedi. Gazetecilerin haber izlemek için gittikleri yerlerine geçirdikleri kazaların iş kazası olduğunu ifade eden Küçük, "Polis ya da göstericiler tarafından darp edilmek, Can Dündar’ın yanındaki muhabirin kurşun yemesi de iş kazasıdır. Yapılan iş ruhen özre uğratıyorsa o da iş kazası içerisinde değerlendirilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Basın kanunundaki, gazetecilerin haklarını anlatan TGS Hukuk Müşaviri Meliha Selvi, fazla mesai, yayının tatile girmesi veya kapatılması durumunda gazetecilerin hakları, hizmet akdinin sona ermesi, gazete ve televizyonların yayın politikalarının değişmesi, feshe itiraz gibi gazetecileri yakından ilgilendiren konular hakkında hukuk eğitimi verdi.

Üçüncü oturum ise TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli’nin "Yeni Medya" konulu sunumuyla devam etti. Kuleli, sunumunda, teknolojideki değişimin haberciliğe yansıması, etkileşim, medyaların içiçe geçmesi, "robot gazetecilik", "veri haberciliği" konularına değindi.

TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş ve İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner’in de katıldığı seminerde gazetecilere açıklamalarda bulunan Mustafa Kuleli, "Sosyal haklarımız konusunda gazetecilerin açığı olduğunu tespit ederek bu projeye imza attık. Eğitimlerimizde evet sorunlar var ama o sorunlara çözüm önerilerimiz de var. Yıl içerisinde 6 ilde eğitim programı düzenleyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

İzmir’de bu kadar genç kitlenin eğitime katılım göstermesinden mutluluk duyduğunu belirten Kuleli, Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında örgütlenmenin önemine dikkat çekti. Yaz aylarında eğitimine ara vereceklerini söyleyen Kuleli, Eylül ayı itibariyle Eskişehir, Bursa ve Ankara’da olacaklarını duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte düzenlenen eğitim programının ardından katılımcılara sertifika verildi.

Yazarlar