The Others 10 SORU - 10 CEVAP

10 SORU - 10 CEVAP

05.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

X - ray cihazı hata yapar mı?

10 SORU - 10 CEVAP

10 SORU - 10 CEVAP

X - ray cihazı hata yapar mı?

Güvenlik sistemleri uzmanı Melih Mert, x - ray cihazı ve dedektörlerinin nasıl çalıştığını anlattı

ÜMRAN AVCI

Mecidiyeköy’deki Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bir teröristin üzerinde bomba ile girebilmesi, x - ray cihazının ve kapı dedektörünün işlerliği konusunda soruları gündeme getirdi. Emniyet müdürlerinin açıklamaları da, x - ray cihazının çalışıp çalışmadığı kuşkusunu gidermeye yetmedi. Abdullah Öcalan’ın yargı aşamasında İmralı’daki turnike ve üst arama cihazlarının mühendislik hizmetini de sağlayan Mtı Tansa Güvenlik Sistemleri sahibi Melih Mert, x - ray cihazı ve kapı dedektörlerinin nasıl çalıştığını ve hata payını "10 soru 10 cevapöta anlattı.

X - ray cihazı nedir?
Organik ve inorganik malzemelerin röntgen cihazı gbi resimlendirilmesini, tanımlandırılmasını sağlar. X ray ışınları vasıtasıyla kapalı cisimlerin röntgenini alır. Direkt fotoğraf taraması yaptığı için çok güvenlidir.

Nasıl çalışır?
Bant üzerindeki cisimleri ışınlar vasıtasıyla tanımlar ve bilgisayar ekranında gösterilmesini sağlar. Silahtan, patlayıcıya kadar, iğneden ipliğe herşeyi görsel olarak size sunar.

Bu cihazların yerli üretim var mı?
Yeri üretim yok

Fiyatı ne kadar?
Büyüklüğüne göre 35 bin dolarla, 3 milyon dolar arasında değişir. Ufak olanlarının kapasitesi el çantası kadardır; inorganik, organik ayrımı yapmaz. Ancak bir konteynırın fotoğrafını çekecek büyüklükte olan x - ray cihazları bile vardır.

Bu cihazların teknik bakımı nasıl oluyor?
Mutlaka bakım gerekir. Bu nedenle rutin bir bakım sözleşmesi yapılmalı. X - ray cihazlarının Türkiye’deki distribitör şirketinin yurt dışında eğitim alan mühendisi, yılda en az dört kez bakım yapmalı.

Yanılma olabilir mi?
Özel bir yanılma şekli yok. Sizi engelleyen görüntü varsa merak edip, bakmak ve varsa sabotaj aletini almak lazım. Denetleme cihazları yalnızca algılar ve uyarır.

Kapı dedektörü patlayıcıyı ayırt eder mi?
Yalnızca metallere karşı hassasiyet gösterir. Her bir metal alarm vererek güvenlik görevlisini uyarır. Bomba ve barut gibi patlayıcılar, elle tutulan özel bomba dedektörleriyle aranır. Kişi günler öncesinde barutla uğraşsa, imalat yapsa bile uyarıda bulunur.

Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde hata nerede?
Mekanı görmedim. Ancak, bu gibi sorunları önlemek için güvenlik sistemlerinden evvel çok iyi tarama gerekir. Zaten x - ray cihazlarına insanı sokamayacağınız için metal kapı dedektörü ve bomba taraması kadar, insan taraması da önemlidir.

Türkiye’de elle tarayan bomba dedektörü var mı?
Sadece İmralı’da gördüm. İmralı’da x - ray, metal kapı dedektörü ve bomba tarama cihazlarının hepsi vardı.

En kaliteli diyebileceğimiz x - ray cihazları ülkemizde nerelerde bulunuyor?
F tipi cezaevlerindeki x - ray cihazları çok kaliteli. Havaalanındakiler de öyle.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ