The Others 100 trilyonluk miras

100 trilyonluk miras

07.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

100 trilyonluk miras

100 trilyonluk miras

       KAMUOYUNDA Kumarhaneler Kralı olarak tanınan Ömer Lütfi Topal'ın öldürülmesinin ardından eşleri ve çocukları arasında yapılan trilyonluk mirasın paylaşım sözleşmesini Milliyet ele geçirdi. Sözleşmede Emperyal Otelcilik'le birlikte 21 şirket Elif ve Murat Topal kardeşlerle Ebru Zeynep Topal'ın velayetini üstlenen Topal'ın eski eşi Safiye Belli'ye bırakılırken Topal'ın imam nikahlı eşi Hilal Altıntaş 2 otomobil, çeşitli şirketlerin hisseleri, Sarıyer ve Bodrum'daki gayrımenkul ile meskenlerin sahibi oldu. İki eşi ve çocukları arasındaki miras paylaşım sözleşmesinde, Topal'ın sevgilisi olduğu ileri sürülen kurpiye Sevda İnce'ye servetinden pay verilmedi. Servetin şirketlerle birlikte 100 trilyonu bulduğu öne sürüldü. Topal'ın miktarı bilinmeyen kara parasının ise mirasçılar arasında nasıl pay edildiği belirlenemedi.
       Ömer Lütfi Topal'a yakın çevrelerin iddiasına göre Topal, 1989 yılında ruhsatsız silahtan dolayı İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alındığında verdiği ifadesinde 3 - 5 gayrımenkulünden ve 1 - 2 şirketinden bahsetmekle yetindi. Müthiş serveti ancak Topal'ın öldürülmesinden sonra ortaya çıktı. Bunun üzerine harekete geçen Maliye Bakanlığı müfettişleri yaptıkları incelemeler sonucunda mal bildirimi konusundaki bu korkunç uçurumu belirleyerek 17 trilyonluk bir vergi cezası kestiler. Bakanlık müfettişlerinin ortaya çıkmayan gayrımenkuller ile yurtdışına başka isimler adı altında kaçırıldığı öne sürülen paralar üzerinde araştırma yaptıkları öğrenildi.

       Ömer Lütfü Topal'ın 28 Temmuz 1996 tarihinde silahlı saldırı sonucunda otomobilinin içerisinde öldürülmesinin ardından eşleri ve çocukları trilyonları bulan mirasın paylaşımı konusunda anlaşmazlıklara düşmüştü. Uzun süren görüşmeler sonucunda Topal'ın ilk eşi Safiye Belli (henüz 15 yaşındaki kızı Ebru Zeynep Topal'a velayeten), son eşi Birsu Hilal Altıntaş (çocukları Emir Ömer ve Ömer Lütfi'ye velayeten) ile birlikte Murat Topal ve Elif Topal avukatları ile birlikte masaya oturarak miras sözleşmesine imza attılar. Tarafların imzaladıkları 1 Temmuz 1997 tarihli mirasın paylaşım sözleşmesi kamuoyunun merak konusuydu.
       Sözleşme sonucunda kumarhanelerin de içinde bulunduğu Emperyal Otelcilik ile birlikte 21 şirketin "Ben kumarhane işinden anlamam" diyen Hilal Altıntaş'a bırakılmadığı ortaya çıktı. Bu şirketleri Topal kardeşler ile Topal'ın ilk eşi Safiye Belli alırken Ömer Lütfi ve Emir Ömer isimli iki çocuğunun velayetini üstlenen Hilal Altıntaş da trilyonlarla ölçülebilen bir mirasa sahip oldu.
       Sözleşme ile anne Safiye Belli ve Topal kardeşler Emper Menkul Değerler'le Belli Leisure Investments Turizm AŞ ile birlikte Eraslan Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ'de bulunan hisselerini ipoteksiz olarak stoklarıyla birlikte, borçsuz ve alacaksız bir şekilde Hilal Altıntaş'a devrettiler. 34 BTG 96 plakalı BMW marka araç, 34 DZS 65 plakalı Murat-Kartal marka otomobil de Hilal Altıntaş'a bırakılırken Ömer Lütfi Topal'dan intikal eden 34 FNE 73 plakalı yeşil renkli 1994 model Mercedes marka 200E tipi otomobilin Murat Topal, Elif Topal ve Safiye Belli tarafından Emper Menkul Değerler AŞ'ye devredilmesi kararı alındı.


       Sözleşme sonucunda Ömer Lütfi Topal'dan intikal eden İstanbul Sarıyer, Yeniköy Mahallesi'ndeki 132 metrekare bahçeli ahşap ev özelliğindeki gayrımenkul ile Muğla Bodrum Gökçebe Köyü Kızılburun'daki 1 hektar 1756 metrekare yüzölçümlü iki meskenin hisseleri mirasçılardan Murat Topal, Elif Topal ve Safiye Belli tarafından Hilal Altıntaş'a devredildi.
       Hilal Altıntaş bunlara karşılık Emperyal Otelcilik Turizm ve Ticaret A.Ş ile birlikte 21 şirketten hak sahibi olduğu hisselerinin tamamını Murat Topal, Elif Topal ve Ebru Zeynep Topal'a velayeten Safiye Belli'ye devretmeyi kabul etti.
       Öte yandan Hilal Altıntaş'ın İstanbul 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne kayyum tayini ile ilgili olarak açtığı davanın reddedilmesi yolundaki karar Yargıtay tarafından bozuldu. Altıntaş, tarafların imzaladıkları sözleşmenin şartlarına uymadıklarını ve anne Safiye Belli'nin çocuklarını borç altına soktuğunu iddia ederek anneanne Şengül Altıntaş'ın kayyum tayin edilmesini talep etmişti.


Bu şirketlerdeki hisselerini devreden Hilal Altıntaş'ın hiçbir alacağı kalmadığı sözleşmede yeraldı.