The Others 12 Eylül darbesinde sadece solcular mı mağdur oldu?

12 Eylül darbesinde sadece solcular mı mağdur oldu?

16.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

12 Eylül Darbesi’nin üzerinden 33 yıl geçti. Türk basını bu karanlık süreci, darbe ve darbe sonrası yaşananları, hemen her yıl çeşitli haber ve makalelerle kamuoyunun gündemine taşıyor.

12 Eylül darbesinde sadece solcular mı mağdur oldu

Devlet şiddetinin meşrulaştırıldığı 12 Eylül’ün açtığı yaralar hâlâ kapanmış değil. Dolayısıyla geçtiğimiz hafta, darbe işkencelerle, yargısız infazlarla, cezaevleriyle yine kamuoyunun gündeminde yer aldı. Bu kez Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından Akatlar Kültür Merkezi’nde sergilenen ‘Utanç Müzesi‘nde 12 Eylül sonrasında idam edilen ya da işkence sonucu öldürülenlerin eşya, fotoğraf ve mektupları ile işkence aletlerinin maketleri sergilendi.
Süleyman Koralt adlı okurumuz şöyle diyor: “12 Eylül darbe dönemini, dönemin mağdurlarını yıllardır gerek haberlerinizde, gerekse köşe yazarlarınızın yazılarında okuyoruz. Ancak görüyorum ki hâlâ sanki 12 Eylül döneminde sadece solcular mağdur edilmiş gibi yazılar kaleme alınıyor. Oysa o dönemde sadece solcular değil; ülkücüsü olsun, dindarı olsun hemen her kesimden insan mağdur edildi. 12 Eylül solcuların üzerinden bir silindir geçti, ezdi yok edildi gibi bir anlayışa sahip olmanız üzücüdür.”
Ombudsman’ın görüşü; Türkiye’de 12 Eylül döneminin mağduriyetini; idam edilen, gözaltına alınan, işkencede öldürülen, işten çıkartılan, ağır hapis cezalarına çarptırılanlar üzerinden yorumlarsanız bunun en ağır bedelini solun ödediği artık bilinen bir gerçektir. Ancak hiçbir darbenin mağduriyeti bir kişi bile olsa yok sayılamaz. Dolayısıyla okurumuz haklı darbe sadece solu değil bir nesli ezdi, yok etti.