The Others 17 anahtar DYP'li

17 anahtar DYP'li

18.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

17 anahtar DYP'li

17 anahtar DYPli

BAŞBAKAN Necmettin Erbakan ile Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'i, RP - DYP koalisyon Hükümeti'nin Meclis'te gensoruyla düşürülmesi endişesi sardı.
Parlamentodaki siyasi dengeler ve bunun göstergesi olan aritmetik yapı; gensoru oylamasının hem hükümet hem de muhalefet açısından "kritik eşikte" bulunduğunu gösteriyor. Bu çerçevede, 17 - 20 dolayında DYP milletvekilinin Refahyol için kırmızı oy kullanma yönünde alabileceği tutum, büyük önem kazandı.
Çiller, hafta başından itibaren DYP'li milletvekilleriyle gruplar halinde görüşmeye başlayacak. Yalım Erez ile hareket ettiği söylenen 25 - 30 dolayında DYP'li milletvekillerinin çoğunluğunun ismi özenle gizli tutuluyor. Diğer yandan kulislerde, "milletvekili pazarı açıldı" iddiaları seslendirilerek, Çiller ve eşi Özer Çiller'in bazı milletvekilleri üzerinde baskı kurdukları ileri sürülüyor.
Siyasi parti karargahlarında gensoruyla ilgili değerlendirmeler ve oluşturulan stratejiler, şu siyasi denklem üzerinde yapılıyor:
* Refahyol'un düşürülebilmesi için oylamada 276 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. TBMM Başkanı Kalemli sayılmadığında ANAP'ın milletvekili sayısı 126. DSP 67; CHP 49; DTP ise 7 milletvekiline sahip.
* 10 bağımsız milletvekili ise şunlar: Erdal Kesebir, Cavit çağlar, Gencay Gürün, Emre Gönensay, Bülent Tanla, Gökhan Çapoğlu, Bekir Yurdagül, Ayseli Göksoy, Mehmet Köstepen ve Müjdat Koç. Bu milletvekillerinden blok kırmızı oy bekleniyor.
* Böylece hükümete hayır vereceklerin sayısı 259'a yükseliyor. BBP'nin de hükümete red oyu vermesi durumunda ise bu sayı 266'ya ulaşıyor. BBP'nin oyları hesaba katılmadığında, hükümetin düşürülmesi için 276 oyun bulunabilmesi açısından 17 DYP milletvekilinin Refahyol için kırmızı oy vermesi gerekiyor. ANAP'tan ters yönlerde fireler olduğu varsayıldığında ise bu sayı ise 20'ye çıkıyor. ANAP'tan Ali Coşkun, Korkut Özal gibi milletvekillerinin oylamaya gelmeyebilecekleri ileri sürülüyor.
* Bütün düğüm DYP'den 17 - 20 dolayında milletvekilinin Refahyol'a `hayır' deyip demeyeceği noktasında odaklandı. Erez ise, 25 - 30 dolayında DYP'li milletvekilinin yanında olduğu ileri sürüyor.
Kritik gensoru öncesinde DYP'de parçalı bir siyasi yapı gözleniyor. Erez'le hareket edenler arasında; Yıldırım Aktuna, Mustafa Dedeoğlu, Cefhi Kamhi, Işılay Saygın, Hasan Karakaya, Mustafa Zeydan, Haluk Müftüler, Osman Berberoğlu, İlhan Aküzüm, Şamil Ayrım, Hasan Denizkurdu gibi isimler sayılıyor.
Bu liste içinde Nuri Yabuz, Mahmut Duyan, Turan Arınç gibi milletvekillerinin olduğu da ileri sürülüyor. Faris Özdemir, Mehmet Tatar, Tekin Enerem, Bayar Öktem gibi isimlerin ise Çiller tarafından yakın markaja alındıkları ifade ediliyor.
DYP milletvekilleri arasında Doğan Güreş, Demir Berberoğlu, Ali Osman Sönmez, Mehmet Ağar gibi milletvekilleri Hükümetin mutlaka bitirilmesi gerektiği yönünde görüş taşıyorlar. Bu milletvekillerinin Erez'in dışında hareket etmesi dikkati çekiyor.
Erez'in yanında olmamaya özen gösteren önemli muhalif grubu ise milliyetçi milletvekilleri oluşturuyor. Bu grup içinde önemli isimler; Ayvaz Gökdemir, Osman Çiloğlu, Ünal Erkan, Zeki Ertugay.
Renk vermeyen milletvekilleri arasında da şu isimler sayılıyor: Esat Kıratlıoğlu, Necmettin Dede, Tahsin Irmak, Nihan İlgün, Kamer Genç, Evren Bulut, Nahit Menteşe. Turhan Tayan, Ayfer Yılmaz, Bahattin Şeker gibi DYP'li bakanların da, RP ile ortaklıktan rahatsız oldukları konuşuluyor.