The Others 2100 köylüye tapu

2100 köylüye tapu

05.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

2100 köylüye tapu

2100 köylüye tapu

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, aradan bir ay geçmeden bugün yeniden Şanlıurfa'ya gidiyor. Yılmaz bugün Ceylanpınar, Harran ve Akçakale ilçesine bağlı köylerde Hazine'den toprak verilen ya da parçalı arazileri toplulaştırılan yaklaşık 26 bin köylüden 2 bin 100'ünün tapu dağıtım törenine katılacak.
       Başbakan, geceyi Şanlıurfa'da geçirip yarın da Mardin'in Yeşilli köyünde yapılacak Kayısı Festivali'ne katılacak. Yılmaz, Şanlıurfa'ya verdiği "Büyükşehir" sözünü tutmanın rahatlığı ile kente gidiyor.
       Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nce 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesi Yasası çerçevesinde, Ceylanpınarlı 2 bin 100 topraksız ve az topraklı çiftçiye satılan Hazine arazilerinin tapusu bugün Yılmaz ve Tarım Bakanı Taşar tarafından verilecek. Köylüler, bölgede dağıtılan 107 bin dekar toprağın bedelini ilk dört yılı ödemesiz 14 yılda devlete ödeyecek ve dekar başına 190 ile 210 milyon lira arasında değişen miktarlarda ödemede bulunacak.
       Tarım Reformu Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 1984'de başlanan Toplulaştırma Projesi çerçevesinde yaklaşık 24 bin çiftçinin küçük topraklarının toplamı kadar tek parça toprak sahibi yapılarak, 2 bin 100 çiftçinin ise hazine arazisi satılarak toprak sahibi yapıldığını kaydetti. Yetkililer, bu çiftçilerden 24 bininin Akçakale, Harran ve Şanlıurfa'nın merkez köylerinde, 2 bin 100'ünün ise Ceylanpınar'da oturduğunu vurguladı, tapu dağıtım işleminin bir ayda tamamlanacağını kaydetti. Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Toplulaştırma Projesi'nden yararlandırılan çiftçilerin o bölgede oturma, az topraklı veya topraksız olma koşulunun arandığını da ifade etti.