The Others 4 trilyona yalı

4 trilyona yalı

05.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

4 trilyona yalı

4 trilyona yalı

Boğaz'ın iki yakasında sıralanan yalıların değeri, artık trilyonlarla ölçülüyor. 6 milyon dolara tatil köyü satılırken, Boğaz'da tarihi yalı 20 milyon dolar

İSTANBUL Boğazı'nı süsleyen tarihi yalıların değeri, artık trilyonlarla ölçülüyor. Özelleştirilmeleri için ihaleye çıkan Akçay Tatil Köyü'ne 6 milyon 150 bin dolar, Ürgüp Moteli'ne 4 milyon dolar teklif verilirken, Kandilli'de İşadamı İsmail Özdoyuran'ın sahibi olduğu Abut Efendi Yalısı 20 milyon dolara (3 trilyon 360 milyor lira) alıcı bekliyor.
Boğaz sırtlarındaki Hisartepe Evleri'nde ise bir villa 8 milyon dolara satışa çıkarıldı. İstanbul'da bin 500 çok lüks yalı ve villa, ortalama 1 milyon 250 bin dolardan satılıyor. Bu lüks konutlara alıcıların ödeyeceği toplam para ise ortalama 315 trilyonu buluyor. Emlakçılar Derneği Başkanı ve Toplu Konut Yapımcıları Derneği 2. Başkanı Reha Medin, "Orta gelir grubuna satılmak üzere yapılan evlere talep azaldı. Ortadirek için ev yapılmıyor. Aksine lüks projelerin yapımı fazlalaştı" dedi.
Boğaziçi'nin gözde semtlerinden Kandilli'de, Salat Yağları'nın sahibi İsmail Özdoyuran, yalısını 20 milyon dolara satışa çıkardı. 1853'te yapılan 2 bin metrekare kullanım alanlı birinci sınıf tarihi eser kapsamındaki yalıda, arka tarafta bahçe ve havuz yer alıyor. Üç katlı binanın ilk katında bar, Türk hamamı, sauna, salon, mutfak bulunuyor. İkinci katta, dördü deniz gören, dördü arkada toplam sekiz oda, salon, iki sofa, üçüncü katta bir büyük salon, üç kubbe, iki jakuzili banyo, altı oda, bir de sofa bulunuyor. Yalıdaki santral kanalıyla her odada telefon, bazıları daha sonra Özdoyuran tarafından alınmış antikalar ve 8 banyo yer alıyor.

Özdoyuran, yalıyı satma nedenini şöyle açıkladı:
"77 yaşındayım ve insanları seven bir insanım. Çocuklarımın, torunlarımın yanında olmak istiyorum. Onlar yazın başka tatil yörelerine gidiyor. Buraya pek gelmiyorlar diye satmayı istiyorum. Bir de margarin fabrikası kurdum. Kredi almak istemiyorum, faizleri çok yüksek. Buradan aldığım parayı sermaye olarak kullanmak istiyorum. Satıştan aldığım paranın yarısıyla da hayır işleri yapacağım.
İstediğim rakam dışardan bakınca çok yüksek gibi görülüyor. Ama yalının içini görünce pahalı olmadığı anlaşılır. Ciddi bir alıcı çıkarsa fiyatta indirim yaparım. Yalı için müşteriler var. Satmak için üzerine düşersen hemen başka türlü yorumlanıyor. Benim herhangi bir sıkıntım yok, işim tıkır tıkır dönüyor. Ayrıca her alıcıyı da beğenmiyorum. Parasının kaynağı belli olsun istiyorum."
Emlakçıların 25 milyon dolara (4.2 trilyon lira) satılık olduğunu söylediği Kanlıca'daki Prenses Rukiye Yalısı'nın sahibi İşadamı Özdemir Akman ise üst katlarını kiraya vereceklerini söyledi. Boğazda 20 - 30 milyon dolar fiyatlı yalıların dışında daha mütevazı yalılar da satın almak mümkün. Fiyatı 6 - 8 milyon dolar olan yalılar da alıcı bekliyor.

Ulusal Emlakçılar Derneği Başkanı Reha Medin, İstanbul'da bin 500 satılık lüks villa, yalı ve köşk olduğunu söyledi. Bu konutların ortalama bir milyon 250 bin dolardan satılacağı düşünüldüğünde, bu lüks yapıların satılması durumunda yaklaşık 350 trilyon liralık bir pazar oluşacağına dikkat çekildi. Satılığa çıkarılan bu lüks villalarda her türlü konfor bulunuyor. Yüzme havuzları, bahçeler, spor salonları, sosyal tesisler bulunan site konumundaki villaların fiyatları boğaz sırtlarına göre daha ucuz sayılıyor.
İstanbul'da gözde siteler arasında Alkent 2000, Kemer Country, Sedatkent, Beylerbeyi Adıgüzel Konakları, İntera villaları, Teta villaları, Durusupark evleri, Demirciköy evleri bulunuyor. Bu konutların fiyatı ise, 400 bin dolar ile 1.5 milyon dolar arasında değişiyor. Boğazdaki yalı dairelerse 400 bin dolarla 1 milyon dolar arasında fiyatla satılıyor.