The Others 400 bin depremzede çocuk şefkat bekliyor

400 bin depremzede çocuk şefkat bekliyor

10.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

400 bin depremzede çocuk şefkat bekliyor

400 bin depremzede çocuk şefkat bekliyor


       Çocuk Vakfı ve UNICEF'in ilk raporlarına göre, 17 Ağustos'taki deprem felaketinde bölgedeki 400 bin çocuk, evlerinin yıkılması veya büyük hasar görmesi, aile fertlerini veya arkadaşlarını kaybetmeleri nedeniyle doğrudan etkilendi.
       Raporda, yaklaşık 200 bin çocuğun evsiz kaldığını belirtilirken, bin çocuğun da anne ve babasını kaybettiğini açıklandı.
       Psikoloklar depremi yaşayan çocuklarda "okula gitmeye, oynamaya karşı isteksizlik, karanlıktan korkma, gece altına kaçırma ve uyum bozuklukları ile düşünceleri bölen saplantı ve hatıralara takılma" gibi temel psikolojik etkiler görüldüğünü, anne ve babalarından ayrılmaktan korkan, öfke krizleri geçiren, konsantrasyon sorunu yaşayan, aşırı duyarlılık ve güvensizlik hisseden bir nesil oluştuğunu belirttiler.
       Psikologlar, deprem bölgesindeki çocukların yaptıkları resimlerde koyu renkleri kullandıklarını, evlerinin yıkıldığını gösterdiklerini, zikzak çizgilerle sarsıntıyı sembolize ettiklerini belirterek, "Bu çocuklar anne ve babayı kaybetme korkusunu, sarsıntının onda yarattığı çaresizliği, anksiyeteyi anlatıyor" yorumunu yaptılar.


Yazarlar