The Others 554 cezaevinde tutukluya anket

554 cezaevinde tutukluya anket

28.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

554 cezaevinde tutukluya anket

554 cezaevinde tutukluya anket

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Güneydoğu bölgesinde cezaevlerinde inceleme başlattı. Cezaevlerindeki sorunların tespiti için tutuklulara yönelik anket çalışması yapılacak.
Güneydoğu'daki cezaevlerinde inceleme yapmak amacıyla Diyarbakır'a gelen İnsan Hakları Komisyonu üyeleri 7. Kolordu Komutanlığı, Tabipler Odası, Baro, Saraykapı E Tipi Cezaevi, Emniyet Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi'nde incelemede bulundu. Komisyon Başkanı DSP'li Sema Pişkinsüt, cezaevi sorununa kalıcı çözüm bulunması için kapsamlı bir çalışma yapacaklarını söyledi. Türkiye genelinde 554 cezaevinde inceleme yapacaklarını belirten Pişkinsüt, tutuklulara sorulmak üzere 88 sorudan oluşan bir anket hazırladıklarını, işkence dahil her türlü uygulamayla ilgili soruların yer aldığı anketi tutukluların isim vermeden yanıtlayacaklarını kaydetti. Pişkinsüt, Güneydoğu'ya öncelik verilmesinin nedenini şöyle açıkladı:
"Güneydoğu'nun sorunları Türkiye içinde daha ağır. Ayrıca insan hakları yönünden de önemli bir bölge olduğu için önce çalışmayı buradan başlattık. Altı - yedi grup, hazirana kadar bu çalışma yürütülecek. Şu anda Diyarbakır, Mardin, Batman ve Urfa'da inceleme yapacağız. Kişinin gözaltına alınması, emniyet aşaması, hastane ve cezaevine gidişine kadar durumunu inceleyeceğiz."
Cezaevlerindeki doluluk oranının giderek arttığını belirten Pişkinsüt şöyle devam etti:
"Bu çalışmanın özünde içerdeki anti demokratik uygulama yanında, dışarda da demokratik bir uygulama var mı? Bir türlü sivilleşemeyen, insan haklarını gerçek boyutu ile kavrayamayan yapılar mı cezaevlerinin içine kadar gidiyor. `İçerisi mi dışarsı mı iyi' tartışmalarını boyutlarıyla değerlendirmek zorundayız. Açlık grevinden sonra sakat kalan insanlar, veya işkence sonucu sakat kalmış insanlar, doluluk oranının çok fazla olması nedeniyle hırpalanıp itilen insanlar, bunların boyutları nasıl? İstanbul, Ankara ve İzmir cezaevlerinde çok fazla doluluk var. Türkiye'deki 550 cezaevinde doluluk kapasitesi yüzde 80'leri bulmuş durumda. Önümüzdeki yakın zamanda doluluk oranı yüzde 100'e ulaşacak. Türkiye genelinde 62 bin tutuklu var. Yılda 5 bin tutuklu artma durumu söz konusu. Bu oran dolmuş durumda."