The Others 76 müteahhite tutuklama kararı

76 müteahhite tutuklama kararı

17.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

76 müteahhite tutuklama kararı

76 müteahhite tutuklama kararı


       Marmara Depremi'nde yaklaşık 16 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan müteahhitlerden soruşturmaları tamamlanan 76'sı hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Sakarya, Kocaeli, Yalova ve Düzce'de yakalanan 24 müteahhit tutuklanarak cezaevine konuldu, 52 müteahhit ise halen giyabi tutuklama kararıyla aranıyor.
       Depremin ardından başlatılan hazırlık soruşturmalarında ise son durum şöyle:
       * SAKARYA: Sakarya Adliyesi'nde 10 yargıç ve 13 savcı görevlendirildi. 17 Ağustos'tan itibaren 10 bin 300 kişi hasar tespiti yaptırdı. Ancak dava açılması için henüz başvuran yok. Binalardan alınan örneklerin inceleme çalışmaları sürüyor. Ölümlerin meydana geldiği 750 binada tespit yapıldı. Ancak Karasu ilçesinde bir müteahhit, Geyve'de ise 5 kişi tutuklandı. Geyve'de tutuklananlar arasında belediye görevlisi de var.
       * YALOVA: Çok sayıda müteahhit hakkında vatandaşlar şikayetçi olurken, ilk dava Veli Göçer ve ortakları için açıldı. Yalova Cumhuriyet Savcılığı'nın hakında soruşturma yürüttüğü müteahhit ve mühendis sayısı 163 olarak açıklandı. Haklarında gıyabi tutuklama kararı bulunan müheahhit ve sorumlu mühendislerin sayısı ise 21. Bunlardan 13'ü yakalanarak cezaevine konuldu. Tutuklananlar arasında DYP Yalova ikinci sıra milletvekili adayı Kenan Baş ve İmam Hatip Lisesi eski Müdür Yardımcısı Asiye Çağlar da bulunuyor. Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Birol Aslan, Yalova Mimarlar Odası Başkanı Metin Koçal ve Yalovaspor İkinci Başkanı Safa Tüzünataç hakkında da gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Yalova Adliyesi'ne delil tespiti için 3 bin 408 başvuru oldu. Bunlardan 3 bin 108'i sonuçlandırıldı.
       * BOLU: Düzce'de 6 savcı, 11 yargıç görev yapıyor. 96 kişi hasar tespiti yaptırdı. Ancak tazminat davası açan yok. Savcılığın hazırlık soruşturması sonucu, 117 kişinin ölümünden sorumlu tutulan 30 müteahhit ve mühendis yargıç karşısına çıktı. Eksik malzeme kullandıkları belirlenen bu kişilerden 11'i tutuklandı. Tutuklananlar arasında Düzce Mimarlar Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan ile Belköy Belediye Başkanı Mustafa Yılmaz da bulunuyor.
       * KOCAELİ: Ölüm meydana gelen 393 binayla ilgili savcılık soruşturması sürüyor. Gölcük'te müteahhitlik yapan ve yaptıkları binalar çöken Raşit Yılmaz, Hüseyin Çelebi, Ali Kurtuluş ve kapatılan Refah Partisi'nin İl Genel Meclisi üyeliğini yapan Neşet Terzi hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Enkaz üzerinde çalışmalarını sürdüren savcılık 27 müteahhit hakkında da soruşturma açtı. Karamürsel'de haklarında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan 32 kişi ise kayıplara karıştı. Gebze ilçesinde 3 kat ruhsatıyla 5 kat bina yapan ve 6 kişinin ölümüne neden olan bir kişi hakkında tutuklama kararı çıktı.