The Others Aaaa uçak, gümm!

Aaaa uçak, gümm!

11.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aaaa uçak, gümm!

Aaaa uçak, gümm


Uçak sesini duyar duymaz bakmasak olmaz sanki! Atatürk Havalimanı civarındaki trafik kazalarının çoğu, inişe geçen uçakları seyreden sürücülerden kaynaklanıyor


       Atatürk Havalimanı’nı çevreleyen otoyollarda meydana gelen trafik kazalarının birçoğunun, sürücülerin inişe geçen uçaklara bakmalarından kaynaklandığı bildirildi.
       Özellikle Basın Ekspres Yolu ile E - 5 Sefaköy mevkiinde trafik akışının yoğunluğu nedeniyle hatalı şerit değiştirme, dikkatsizlik, aşırı sürat gibi nedenlerden meydana gelen kazaların, otomobil sürücülerinin Atatürk Havalimanı’na inişe geçen uçakları izlemesinden de kaynaklanabileceğine dikkat çekildi. Özellikle uçakları yakından görmeyen otomobil sürücülerinin, piste yaklaşan uçan devlere bakarak dikkatlerinin dağıldığını belirten trafik yetkilileri, bunun kazalara davetiye çıkardığını söyledi.
       Yetkililer, “Kazaya karışan birçok sürücü, gözlerinin uçağa takıldığını bu nedenle de dikkatlerinin dağıldığını söylüyor. Özellikle Basın Ekspes Yolu dediğimiz TEM ile E-5’i birbirine bağlayan yol, uçakların iniş rotasının tam üstüne geliyor. Burada uçakların inişleri ve kalkışları çok yakından izlenebiliyor. Sürücüler de bunlara bakarken kazaya neden oluyorlar. Sürücülere tavsiyemiz bu uçaklara bakmamaları. Çünkü bir anlık dalgınlık ve dikkatin dağılması kazaya neden oluyor" dedi.
       2000 yılının ilk aylarında bölgede meydana gelen trafik kazalarının bilançosu ise çok ağır. Ocak ayında 607 trafik kazası meydana gelirken, bunlardan 22 tanesinde toplam 53 kişi yaralandı. Şubat ayında toplam 410 kazanın 21 tanesinde 38 kişi, Mart ayında ise toplam 452 kazanın 19’unda 2 kişi öldü, 31 kişi yaralandı.
       Genel değerlendirmede ise, kazaların 588’inin dikkatsizlik ve aşırı hız nedeniyle arkadan çarpma, 202’sinin hatalı şerit değiştirme ve trafik ışıklarına uymama gibi nedenlerden kaynaklandığı bildirildi.

İki günde 33 kaza

       HAVALİMANI Trafik Protokol ve Ekipler Amirliği’nden elde edilen bilgilere göre, önceki gün havalimanı çevresindeki otoyollarda 22, dün ise saat 16.30’a kadar maddi hasarlı 11 trafik kazası meydana geldi. Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün 1998 yılında açıkladığı rapor ise canımız bir yana malımıza da hiç kıymet vermediğimizi ortaya koydu. Beş ay içinde gerçekleşen 70 bin 664 trafik kazasında 136 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 5 kişi de yaralandı. Maddi hasarın bilançosu ise 9 trilyon Türk Lirası.