The Others ‘AB bizi aldattı’

‘AB bizi aldattı’

23.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘AB bizi aldattı’

‘AB bizi aldattı’


AB’nin, Helsinki Zirvesi’nde Kıbrıs ve Ege konularında verdiği sözü çiğnediğini belirten Başbakan Ecevit, “Tepkimiz herhalde sözde kalmayacaktır" dedi


       Başbakan Bülent Ecevit, Avrupa Birliği’nin (AB) Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB) ile, Helsinki zirvesinde Türkiye’yi üye adaylığına kabul ederken Kıbrıs ve Ege konularında verdiği sözü çiğnediğini belirterek, “KOB bu açıdan bende derin hayalkırıklığı yarattı. Beklentilerine uygun bir sonuca varılmazsa, Türkiye’nin tepkisi herhalde sözde kalmayacaktır" dedi.
       Ecevit DSP Grubu’nun dünkü toplantısında, AB Katılım Ortaklığı Belgesi ile ilgili görüşlerini de anlattı. “Kıbrıs ve Ege konuları Türkiye için yaşamsal önem taşımaktadır. Her iki konuda da asla veremeyeceğimiz ödünler vardır" diyen Ecevit, konuşmasına “AB Komisyonu veya Konseyi bizim bu duyarlılığımızı gereğince değerlendirmezse, ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmemiz kaçınılmaz olacaktır" diye devam etti. Başbakan, Türkiye’nin kendiliğinden üye adaylığını askıya alacak veya üyelik amacından vazgeçmeyeceğini de belirtti ve “Bunu temenni edenler boşuna hayal kurmasınlar" dedi.
       Kıbrıs’ta uzlaşma yolunun, Türkler’i baskı altına alıp Rum egemenliğine sürüklemek olamayacağını bildiren Ecevit, şöyle devam etti: “Bunun yolu, Kıbrıs’ta iki ayrı bağımsız devlet bulunduğu gerçeğini sindirmektir. Eğer AB, Ege sorununun hakça bir çözüme ulaşmasını istiyorsa, onun yolu, Yunanistan’ın kaprislerine boyun eğmek değil, Türkiye ile uygarca diyaloğa yöneltmekten geçer."

       Yılmaz’dan Roth’a: Eleştirileriniz bir katkı
       ANKARA Milliyet
       Almanya Federal Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Claudia Roth, dün Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’la görüştü. Roth, Yılmaz’ın AB Katılım Ortaklığı Belgesi’ni olumlu bulduğunu belirterek, “Kendisi, insan hakları konusundaki eleştirilerin bir katkı olduğunu bize iletti" dedi. Roth, şöyle konuştu: “Bizim gelişimizin de bir saldırı, bir agresif davranış olarak görülmemesi, evrensel insan haklarına, demokratikleşmeye ve hukuk devletine katkı olarak görülmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum." Yılmaz ise Roth ve beraberindeki heyetin, insan hakları alanındaki gelişmelerle ilgili bilgi almak için geldiklerini bildirdi.

       Kızıl Danny’den sömürge valisi yanıtı
       FARUK KESKİN Antalya
       Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) 46. toplantısının ikinci gününde, iki tarafın eşbaşkanları arasında “af" ve “Ermeni meselesi" tartışmaları yaşandı. KPK’nın Avrupa kanadı Eşbaşkanı Daniel Cohn - Bendit “169 ve 312. maddelerin olmadığı af, Türkiye - AP ilişkilerinde yeni sorunlar yaratabilir" dedi. Cohn - Bendit ayrıca, KPK Türkiye kanadı Eşbaşkanı MHP’li Kürşat Eser’den de, bu konudaki görüşlerini, Başbakan Yardımcısı Bahçeli’ye iletmesini istedi. Dışişleri Bakanı Cem’in önceki gün yaptığı konuşmaya da atıfta bulunan Cohn - Bendit, “Sömürge valisi miyim bilmiyorum, ama evrensel düşündüğümü sanıyorum" dedi.