The Others Açık Söz

Açık Söz

01.10.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Açık Söz

Açık Söz


* Erden Tüzünkan, Milliyet’in aktardığı ihracat rakamlarında bir karışıklık bulmuş. Bir haberin başlığını yanıltıcı bulmuş. 17 Eylül tarihli gazetenin 8. sayfasında yer alan En Çok İhracatı İtalya’ya Yaptık başlıklı ve Ankara AA mahreçli haberde, İhracatçı Birlikleri’nin bazı verileri aktarılıyordu. "Haberde Türkiye’nin ihracatının en fazla arttığı ülke olarak, 36.1 puanlık artışla İtalya görünüyor. Sözü edilen dönemde bu ülkeye 1.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığı vurgulanmış. Devamında, Almanya ihracatının 3.6 milyar dolar olduğu kaydedilmiş" diye yazıyor Tüzünkan. "Yani" diye ekliyor, "başlıktaki bilgi ile haberin içeriği birbiriyle uyuşmuyor."
Yorum: Yanlış olan, başlık. Hata, metinlerin daha dikkatli okunması için bir uyarı işareti.
* A. Büker’in notu: "Sıklıkla yapılan bir yanlışa dikkat çekmek istiyorum. 22 Eylül Cumartesi günkü sayınızın 9. sayfasındaki bir haber başlığında ‘Kombassan’a suç duyurusu’ deniyor. Sanki Kombassan bir yargı organı veya savcılıkmış gibi. ‘Kombassan hakkında suç duyurusu’ denmeliydi. Aynı hata bir sonraki sayfada tekrarlanıyor ve ‘kamu bankalarına suç duyurusu’ deniyor. Oysa suç duyurusu DDK’ya yapılıyor." Büker ekliyor: "Kısaltma amacıyla bu yola gidiliyor. Ama kısaltma, Türkçe dilimizi çarpıtmadan da yapılabilir diye düşünüyorum. "
* Kemal Gençay önemli bir hataya işaret ediyor. 26 Eylül günkü Milliyet’in 6. sayfasındaki bir haberin başlığı, Tazminatçı Reformcu Polemiği şeklinde. Metnin ilk cümlesinde de, "Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, Türkiye’nin sorunlarına başkalarının tuttuğu ışıkla bakanları ‘tazminatçı reformcu" olarak tanımladı" deniyor. Gençay, "Bu tazminat sakın tanzimat olmasın?" diye sormuş. Acaba hata bakanda mı? Öyleyse o da açıklanmalı."
Yorum: DHA Antalya muhabirinin ifadesi, ne yazık ki, düzeltme filtrelerini tek tek delerek başlıklara yansımış. Bakan elbett ki tanzimattan söz ediyor.
* 26 Eylül tarihli gazetenin arka sayfasında, Vizontele adlı filmin 18 - 28 Ekim günleri arasında New York’taki bir film festivalinde gösterileceğine ilişkin bir haber vardı. Haberin yanındaki resimde Yılmaz Erdoğan, filmden bir sahnede, Zeynep Tokuş olduğu belirtilen bir kadın oyuncuyla birlikte görünmekteydi. Dikkatli dört okur, düzeltme gönderdi. Onlara göre bu oyuncu Zeynep Tokuş değil, kısa bir rol üstlenen Çek asıllı Andrea Lizkova’ydı. Düzeltmelerinde haklıydılar.
* Milliyet okuru Tayfun Bey, soyadını eklemeden bazı öneriler iletmiş: "Yeni Milliyet’i beğenerek okuyorum. Bana göre, değişiklik ardından bir başka güzel. Emek veren her Milliyet çalışanına teşekkürler. Ama çıtayı daha yükseltmelisiniz. a) Yılın bitmesine az bir süre kaldı. Ekonomi sayfasında dolar ve mark yanında euro’nun yerini iyice öne çıkarmalısınız, b) Sorulu cevaplı sağlık köşesi her gün olmalı, c) Bilişim teknolojisindeki gelişmeleri kolaylıkla izleyebilmemiz için bu konuya her gün yer ayırmalısınız."