The Others ‘Acil iniş’ kaçakları

‘Acil iniş’ kaçakları

26.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Acil iniş’ kaçakları

‘Acil iniş’ kaçakları


Binlerce İranlı’yı Antalya’dan Saraybosna’ya, oradan da Avrupa’ya kaçıran bir şebeke ortaya çıkarıldı. Bosna Havayolları’nın, Antalya’ya ‘acil iniş’ istemiyle indiği ortaya çıktı


       İran, Irak, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden her gün onlarca hatta yüzlerce kişiyi Türkiye üzerinden Avrupa’ya kaçıran insan tacirleri, yepyepi metotlar geliştiriyor. Son olarak İran - Antalya ve Saraybosna arasında yaşanan bir kaçak avı ortaya çıkarıldı.
       Her şey 3 Kasım günü bir İranlı’nın Bosna’da yakalanmasıyla başladı. İstanbul’dan çıkış yaptığı gerekçesiyle Türkiye’ye iade edilen İranlı’nın belgelerinde, İstanbul’dan değil Antalya’dan giriş - çıkış yaptığı tespit edildi. Kayıtların incelenmesiyle de İranlı bir havayolu şirketi ile Bosna Havayolları’nın ortaklaşa binlerce İranlı’yı Türkiye üzerinden Avrupa’ya kaçırdığı belirlendi. Filmlere konu olabilecek olay şöyle gelişti:

       Turistik charter sefer izni alındı
       İran’ın Caspian Air adlı özel havayolu şirketi, turizm dönemi başında, Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden Tahran - Antalya - Tahran hattında turistik charter sefer permisi aldı. Şirket, çoğunluğu İranlı yolcuları haftada üç kez Antalya’ya taşımaya başlarken, Bosna’nın resmi havayolu şirketi Bosna Air de aynı günlerde, Saraybosna - İstanbul - Saraybosna hattında aynı izni aldı. Uçuş izinlerinin alınmasının ardından, Bosna Air, İstanbul seferleri için Ukrayna Havayolları’ndan uçak kiralayıp uçuşlara başladı.

       Transit salonuna alındılar
       Tahran’dan Antalya’ya gelip havalimanındaki pasaport ve gümrük kontrolünden sonra ülkeye giriş yapması gereken İranlı yolcular, çıkış noktası yerine transit salonuna alınarak yolculuğu devam edecek yolcu statüsüne sokuldular. Yolcuların Antalya’ya inişini takip eden saatlerde, bu kez Bosna Havayolları’nın kiralık uçakları, Türk hava sahasına girerek, izin alınan İstanbul yerine, acil iniş istemiyle Antalya’ya inmeye başladı.
       Bosna uçakları İstanbul’dan hareket edecekmiş gibi, Antalya’da bekleyen İranlılar için İstanbul’da hazırlanan boarding card’ların (uçuş kartı) dağıtılmasının ardından yolcular hileli yöntemle Saraybosna’ya taşındı.
       Yaz boyunca defalarca tekrarlanan bu yöntemle, binlerce İranlı’nın, Türkiye’yi kullanarak Avrupa’ya geçtiği anlaşıldı.

       Uçaklar Bosna’dan boş geliyordu
       Bosna’da yakalanan İranlı sayesinde insan tacirleriyle ilgili gerçeklerin ortaya çıktığı saatlerde, son uçuşunu yapacak Bosna uçağının da Antalya’da olduğu saptandı. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı devreye girerek, Saraybosna’ya gitmeyi bekleyen 123 İranlı’yı Antalya’da alıkoydu. İranlılar ertesi gün, Tahran’dan gelen özel uçakla sınırdışı edildi.
       Araştırmalarda, Bosna Air adına Antalya’ya iniş yapan uçakların boş gelip, 100 - 150 İranlı yolcuyla döndükleri saptandı. Kaçak yolla Avrupa’ya gitmek isteyen İranlılar’ın pasaportlarının gerçek olduğu, ancak vizelerinin bulunmadığı anlaşıldı.
       İnsan kaçakçılarının, İranlılar’ı Türkiye’den gelmiş gösterip Saraybosna’ya götürdükleri ve oradan, Almanya ve Hollanda’ya geçirdikleri saptandı. Skandalın ortaya çıkmasının ardından Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce iki ayrı soruşturma açılırken, büyük bir Türk tur şirketinin de organizasyonda yer aldığı belirlendi.