The Others Açlık grevi yayılıyor

Açlık grevi yayılıyor

14.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Açlık grevi yayılıyor

Açlık grevi yayılıyor

Erzurum'daki hükümlülerin başlattığı greve Buca, Afyon ve Siirt'teki cezaevlmerinden destek geldi

ERZURUM Özel ve E Tipi cezaevlerindeki 190 siyasi suçlunun 54. günündeki açlık grevine destek amacıyla, Buca ve Afyon'un ardından, Siirt E Tipi Cezaevi'ndeki 250 tutuklu ve hükümlü de, grev başlattı. İzmir'de yapılan destek amaçlı gösteri olaysız geçerken, Mersin'de yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı.
Yakınlara tutuklama
Mersin'in Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nde toplanan bir grup gösterici, ANAP İçel İl Başkanlığı önüne yürüyerek slogan attı. Polis, kefen giyen ve ellerinde döviz taşıyan kadınların da aralarında bulunduğu göstericilere dağılmaları uyarısında bulundu. Göstericilerin eylemi sürdürmek istemesi üzerine müdahale eden polis, 100 kişiyi gözaltına aldı. Göstericiler, sorgulanmak üzere Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

İzmir'deki tutuklu ve hükümlü yakınları da, cezaevlerindeki olumsuz uygulamalara son verilmesi amacıyla üç günlük dönüşümlü ve süresiz açlık grevine başladı.
Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği Üyesi Müzeyyen Palabıyık, İzmir İHD Şubesi'nde şu açıklamayı yaptı:
"Erzurum'daki açlık grevi, ölüm noktasına geldi. Tutukluların tamamen insani olan talepleri kabul edilmeli. Onların sosyal dayanışması ve siyasi kimliğini yok etmeye yönelik çabalar içindeki ülke yönetimi, geçen yıl 12 canın yitirilişine sessiz kalırken, bu yıl da aynı tutumu sergileyip Erzurum'da süren açlık greviyle ilgili sessiz kalıyor."
Üç günlük süresiz açlık grevine katılan mahkum annesi Ayhan Okatan da şunları söyledi:
"Çocuğum harç paralarını protesto ettiği için içerde. Ben anayım, hiçbir suçu olmadan içeri tıkılan evladımın hakkını arıyorum. Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun insan haklarına aykırı uygulamasını kınıyorum."

Açlık grevini sona erdirmek amacıyla önceki gün Erzurum'a gelen HADEP Lideri Murat Bozlak, Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Hakkı Köylü'yle görüştü. Görüşme ardından gazetecilere bilgi veren Bozlak, Köylü'ye tutukluların durumunu anlattığını, grevin bitmesi için çaba gösterdiğini ifade etti. l996'da 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan açlık grevini anımsatan Bozlak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"1996'daki hükümet de, başlangıçta aynı tavrı takındı, aynı gerekçelerle karşı çıktı. Ancak ondan sonra uzlaşma sağlandı. 12 gencin ölümünde duyduğumuz acının tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Hükümetin Erzurum'daki olay için 'Taviz vermeyin' açıklaması yerinde değil. 65 milyon insanı ve bazı olayların toplumda yarattığı rahatsızlığı düşünmek zorunda olan hükümet, bu açıklamayı yeniden değerlendirmeli."