The Others Ağustos'ta kritik şura

Ağustos'ta kritik şura

17.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ağustos'ta kritik şura

Ağustosta kritik şura

Ağustos'taki Yüksek Askeri Şura toplantısında, görev süresi dolan kuvvet komutanlarının emekliliği tartışılacak. Koman ve Erkaya'nın görev sürelerinin uzatılması bekleniyor

YÜKSEK Askeri Şura'nın 1 - 4 Ağustos arasındaki 1997 yılı ilk olağan toplantısında, görev süresi dolan dört kuvvet komutanının emekliliği ele alınacak. Az rastlanan bu durum nedeniyle iki komutanın görev süresinin uzatılması gündeme gelecek.
Şurada, uzatma olmaması durumunda normal işleyişe göre Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Çörekçi'nin yerine MGK Genel Sekreteri Orgeneral İlhan Kılıç, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya'nın yerine Donanma Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı'na da Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Doğu Aktulga gelecek. Karargah görevini dolduran Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in de bu çerçevede kıtaya çıkması bekleniyor.
Şurada, Genelkurmay'ın iki uzatma talebini masaya getireceği, bu taleplere de hükümet ve cumhurbaşkanlığının karşı çıkmayacağı belirtiliyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman'la Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya'nın görev süresinin uzatımına ilişkin talebin onaylanması durumunda ise yeni terfi ve görev deşiklikleri de buna göre şekillenecek.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Köksal da yaş haddinden emekli olacak isimler arasında. Köksal'ın yerine 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun atanması bekleniyor. Bu durumda ise 1998'de görev süresi dolan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'dan boşalacak koltuğa Kıvrıkoğlu oturacak.
Kıvrıkoğlu'ndan boşalacak 1. Ordu Komutanlığı'na ise Ege Ordu Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe ya da 3. Ordu Komutanı Orgeneral Atila Ateş'in getirileceği ifade ediliyor. Bu yıl karargah görevini tamamlayan Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevik Bir'in de Boztepe ya da Ateş'ten boşalacak bir göreve getirilmesi bekleniyor. Ancak, Bir'in Genelkurmay Başkanı'nın isteği doğrultusunda bir yıl daha karargahtaki görevinde kalabileceği ifade ediliyor.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bu yıl orgeneralliğe terfi etmeyi bekleyen korgeneraller şunlar: Necdet Timur, Hasan Kundakçı, İzzettin İyigün, Metin Sağlam, Nahit Şenoğul, Ramazan Özşahin.

Sağlık gerekçesiyle görev süresinin uzatılmasına sıcak bakmayan Erkaya'nın görev süresinin uzatılması durumunda Deniz Kuvvetleri'nde terfi bekleyen kor ve tüm amirallerde yığılma olacak, komuta yapısında karışıklık meydana gelecek. Oramiral sayısı üçe çıkacak. Erkaya'nın görev süresinin uzatılmasıyla, Donanma Komutanı Salim Dervişoğlu görev yerinde kalırken, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral İlhami Erdil, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Aydan Erol ya da Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Ekrem Totrakan birisi oramiralliğe yükselecek.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Çörekçi ise 30 Ağustos itibarıyla yaş haddinden emekli olacak. Çörekçi'nin yerine MGK Genel Sekreteri Orgeneral İlhan Kılıç gelecek. Hava Kuvvetleri'nde asıl sıkıntı korgeneral ve tümgenerallerin terfisinde yaşanacak. Hava Kuvvetleri eski Komutanı Halis Burhan'ın görev süresinin uzatılmasıyla meydana gelen yığılma nedeniyle dört korgeneral orgenerallik sırasında bekliyor. Şurada Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Ergin Celasin, Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Vural Avar, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Cumhur Asparuk ve Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Sabahattin Çatırel orgenerallik sırası bekleyen isimler. Daha önceden uzatmaları bulunan Celasin ve Avar'dan birisinin orgeneralliğe yükseltilerek MGK Genel Sekreterliği'ne atanması bekleniyor.
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman'ın görev süresinin uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Koman'ın, yaş haddi nedeniyle emekli olacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Köksal'ın yerine kaydırılabileceği olasılıklar arasında gösteriliyor. Ancak askeri teammüler nedeniyle bu olasılığın zayıf olduğu, Koman'ın yerinde kalacağı belirtiliyor.
Koman'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na kaydırılması durumunda, bu göreve gelmesi beklenen 1. Ordu Komutanı Kıvrıkoğlu emekli edilecek. Böylelikle Koman'a 1998'de Karadayı'dan boşalan Genelkurmay Başkanlığı yolu da açılacak.

26 Mayıs'da olağanüstü toplanan şuraya "incelemeleri sürdüğü" gerekçesiyle yetiştirilemeyen "irticai faaliyetlere karışan" personelin dosyalarının da bu şurada görüşüleceği bildirildi.
Askeri kaynaklar irticacı personelin dosyalarının büyük olasılıkla şuraya yetiştirileceğini ve çok sayıda subay ve astsubayın ordudan uzaklaştırılacağını kaydetti. RP çevrelerinin bazı komutanların emekli edilecek olmasını istismara yöneldiğine dikkat çeken askeri kaynaklar, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Atatürk ilkelerine bağlılık, laiklik, sekiz yıllık kesintisiz eğitim gibi konularda gösterdiği hassasiyet tüm kadrolarda korunacaktır. Bazı komutanların emekli olması hiçkimsenin zaferi değil, emir komuta zinciri içinde bir görev değişikliğidir. Komutanların düşünce yapısı bilinen çerçevede devam edecektir" değerlendirmesini yaptı.
Şurada Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarıyla Jandarma Genel Komutanlığı'nda korgeneralliğe ve koramiralliğe terfi bekleyen tümgeneraller ve tümamiraller şunlar:
Kara Kuvvetleri: İlker Başbuğ, Hurşit Tolon, Erol Tutal, Oktar Ataman, Saim Tezcan, Ayhan Cansevgisi, Kadri Özer, İbrahim Tulu, Salim Kukul, Orhan Tan, Mehmet Karlık, Cihan Faydalı, Selahattin Dinçer, Kemal Yılmaz, Fikret Arat, Utku Güney, Erol Kirişoğlu.
Deniz Kuvvetleri: Taner Uzunay, Tanzer Dinçer.
Hava Kuvvetleri: İbrahim Fırtına, Şevket Turan, Burhan Tunalı, Aydın Olcay, Yücel Özsır, Ersan İnan, Mete Ayken.
Jandarma Genel Komutanlığı: Yusuf Soybaş, Turhan Bedirhan.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi bünyesinde tüm generallik sırası bekleyen tabip tuğgeneraller şunlar: Hikmet Tanboğa, Deniz Demirkan, Mehmet Ali Gündoğan, Ali Çetin Harmankaya.