The Others Akıncı'dan 'tek taraflı ihale' uyarısı

Akıncı'dan 'tek taraflı ihale' uyarısı

05.04.2016 - 16:50 | Son Güncellenme:

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs açıklarında çıkarılacak doğalgaza ilişkin, Rum yönetiminin tek taraflı ihaleye çıkmasının bölgedeki gerilimi arttırabileceğini kaydetti.

Akıncıdan tek taraflı ihale uyarısı

Akıncıdan tek taraflı ihale uyarısı

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adanın etrafında bulunan doğal gaz kaynaklarının İsrail, Kıbrıs ve Türkiye arasındaki işbirliğini artırarak fırtınalı bir bölgede barışı sağlamaya katkı koyabileceğini ancak, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yaptırtacağı tek taraflı sondajların bölgede yeniden gerilime yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Akıncı Associated Press (AP) ile yaptığı mülakatta, Kıbrıs adasının açıklarında yeni bulunan doğal gaz rezervlerinden elde edilecek potansiyel gelirin, adanın yeniden birleştirilmesi için yapılacak anlaşmanın finansmanına katkı yapacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı AP’ye, “(Doğal gaz) akıllıca hazırlanıldığı ve bölgede tansiyonu (daha fazla) tetiklemeyeceği bir şekilde yönetildiği sürece elbette bir değer olur” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“MUTABAKATA RAĞMEN…”

Akıncı, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ile müzakere sürecinin başında, “sondaj konusunda aciliyet olmadığı’’ konusunda mutabakata varmalarına rağmen üçüncü tur doğal gaz ihalesinin açılmasını eleştirdi.

Adanın doğal kaynakları üzerindeki haklar konusunda yıllardan beridir süregelen tartışmaların arasında, 2014 yılında Kıbrıs’ın güney sahili açıklarında sondaj çalışması yapılmasının o zamanki müzakere sürecinin kopmasına neden olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Geçtiğimiz yıl Anastasiadis ile müzakerelere başlarken, bu konunun müzakere sürecini olumsuz etkilememesi konusunda hemfikir olmuştuk” şeklinde konuştu.

Akıncı “Mutabakata rağmen üçüncü tur doğal gaz ihalesinin açılmasının müzakere süreci açısından potansiyel bir risk oluşturduğunu” yineledi.

Akıncıdan tek taraflı ihale uyarısı

“BARIŞ KORİDORU..”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi durumda Kıbrıs ve İsrail gazının boru hattıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşınabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ayrıca “Bu sadece bir enerji koridoru değil, ama bir barış koridoru da olacak’’ diyerek, “Bunu bir barış anlaşması ile birlikte gerçekleştirirsek, aynı zamanda bir işbirliği imkanı da yaratır” dedi.

Haberin Devamı

Çözümün finansmanı konusunda AB ve ABD yetkililerinin de katkı taahhüdü olduğunu anımsatan Akıncı, “Anastasiadis ile 10 aydır yürüttüğümüz müzakerelerle çözüme her zamankinden daha çok yaklaştık” dedi.

KUZEY’DE KIBRISLI TÜRKLERİN ÇOĞUNLUKTA OLMASI KAÇINILMAZ

Cumhurbaşkanı Akıncı, iki bölgeli bir çözümde “Kıbrıslı Türklerin kendi yönetimlerindeki bölgede çoğunlukta olmasının kaçınılmaz” olduğunu söyledi. Akıncı “Takas yönteminin mülkiyet haklarına saygı duyulmasını garanti edeceği” ifadesini kullandı.

Mülkiyette tazminat seçeneğinin Kıbrıslı Türklerin kuzeyde mülkiyet ve nüfus açısından çoğunluğunu koruması açısından daha fazla tercih edileceğini kaydeden Akıncı, çözüm için dönüşümlü başkanlık ve Türkiye’nin garantisi konusunda ısrarcı olduklarını söyledi.