The Others Akraba çıktık

Akraba çıktık

11.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Akraba çıktık

Akraba çıktık

Akraba çıktık
Aslı Öktener 20 yıl çalışıp Kızılderililerin soyağacını çıkaran Necati Güroğlu'na göre, Kızılderililerle Türkler akraba. Araştırmacı yazar Necati Güroğlu 20 yıl boyunca sürdürdüğü araştırmalar sonucunda, Orta Asya'dan göç ettikleri ispatlanan Kızılderililerin soyağacını çıkardı.
Kızılderililerin kültür, din, dil, sanat ve kıyafetlerinin Türklerle benzer olduğunu belirten Güroğlu, "Kızılderililerin Orta Asya'dan göç ettikleri kesinlik kazanmış ancak Türklerle akrabalıkları gün ışığına çıkarılmamıştı. Gerçekleştirdiğim araştırmalar sonrası Kızılderililerin tüm kültürleriyle Türk olduğunu ve aralarında akrabalık derecesi olduğunu ispatladım," diye konuştu.
Bilimadamları geçmişte yaptıkları araştırmalarla Kızılderililerin Orta Asya'dan göç ederek Meksika, Alaska, Kanada, Güney ve Kuzey Amerika'ya gittiklerini ispatlamış ancak Türklerle yakınlık derecelerini kesinleştirememişti. Çok sayıda benzerlik var Almanya'da Türk tarihi, dil ve politika üzerine eğitim gören Güroğlu, Kızılderililerin Orta Asya'da, İskit, Hun, Göktürk ve Selçuklularla aynı dönemlerde yaşadığına dikkat çekerek, "O dönemde Orta Asya'da yaşayan Kızılderililerle tüm Türklerin dini şamanizmdi. Kabilelerine, yaşadıkları yerlerdeki dağ, göl ve denizlere verdikleri isimler de Türkçe idi. Giyim ve ev eşyalarında kullandıkları motifler de aynıydı. Kadınların başlarına taktıkları bantlar, gelin pulları, saçlarını iki örgü yapmaları, savaşçı erkeklerin gücün simgesi olan ve koruyuculuğuna inandıkları hayvan tüyüne düşkünlükleri, inançları itibarıyla çift başlı ejderhayı simgeleştirmeleri, çocuklarını sırtlarında taşımaları sadece Kızılderililere ve Türklere özgüdür. Geçmişte Orta Asya'da yaşadıkları kesinleşen Kızılderililer Orta ve Güney Amerika'ya göç ettikten sonra zaman içerisinde kültürlerinden bizim gibi uzaklaştılar," diye konuştu. Kızılderili kabilelerinin Orta Asya, Meksika, Alaska, Kanada, Güney, Orta ve Kuzey Amerika'da yaşadıkları bölgelerin haritalarını da çizen Güroğlu, Kızılderililerin tüm kültürleriyle Türk olduğunu ispatlayan bilgi ve belgelerini önümüzdeki günlerde kitap haline getireceğini söyledi. Atatürk döneminde de araştırılmıştı

Atatürk'ün 1934 yılında Türk soyunu araştırmak üzere 300 bilimadamı ve 60 tercümandan oluşan bir ekibi görevlendirdiğini anlatan Güroğlu, "Ekip Meksika'da yaptığı araştırmada, Orta Asya'dan göç ettikten sonra bir süre Meksika'da kalan Kızılderililerin Türklerle olan benzerliklerini saptamıştır. Ancak Atatürk'ün yaşamını yitirmesiyle birlikte araştırma yarım kalmıştır," diye konuştu.