The Others Aksoy cinayeti de çözüldü

Aksoy cinayeti de çözüldü

20.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aksoy cinayeti de çözüldü

Aksoy cinayeti de çözüldü


MİT ve polisin izlediği soruşturmada, gözaltındaki Ferhan Özmen'in Prof. Aksoy'u öldürdüğü saptandı. Cinayette kullanılan silah da bulundu


       Gazeteci - Yazar Uğur Mumcu'nun katil zanlılarının yakalanmasıyla başlatılan "Umut" operasyonunun son halkasında Prof. Dr. Muammer Aksoy'un katil zanlısı ortaya çıkarıldı. Soruşturmada, halen gözaltında bulunan Tevhid örgütünün bombacısı Ferhan Özmen'in, Aksoy'u öldüren silahın tetiğini çektiği anlaşıldı. Özmen'in yanısıra, Necdet Yüksel'in de aynı eyleme karıştığı belirlendi. Yüksel'in Aksoy suikastında gözcülük yaptığı saptandı.
       Milliyet'in aldığı bilgiye göre, soruşturmanın sonuna yaklaşan Ankara Emniyet Müdürlüğü, Prof. Dr. Aksoy'un cinayetini de aydınlatmayı başardı. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi uzmanlarının izlediği soruşturmada, Uğur Mumcu'nun aracına patlayıcıyı yerleştiren Özmen'in üç kişiyle birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Prof.Dr. Muammer Aksoy'u evinin girişinde tek kurşunla öldürdüğü ortaya çıktı. Polis laboratuvarında yapılan araştırmada, ele geçirilen silahlar içinde Aksoy cinayetinde kullanılan Baretta marka silah da bulundu.
       Bu arada, halen gözaltında bulunan 10 kişinin Doç. Dr. Bahriye Üçok, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürülmesi, İstanbul Aksaray'da biri kadın iki İranlının öldürülmesi, Çorum'da bir İranlının öldürülmesi, İstanbul'da bir ABD bankasının bombalanması, Iraklı diplomat Kyas Ali Hüseyin ve Prof. Dr. Yuda Yurum'a yönelik bombalı saldırı eylemlerini gerçekleştirdikleri kesinlik kazandı.

Bombacı, polisi şaşırttı

       Yasadışı radikal dinci örgütün bombacısı olarak yakalanan Tekin kod adlı Ferhan Özmen'in sorgusuna bomba uzmanı polisler de katıldı. Geçen salı gecesi Ankara Emniyeti'ne gelen bomba uzmanları, Özmen'le üç saat görüşme yaptı. Sorgu sırasında Özmen, İran'dan gelen malzemelerle hangi olay için nasıl patlayıcı yaptığını tek tek anlatırken, uzman polisler şaşırdı. Özmen, anlattıklarının doğruluğunu saptamak amacıyla sorguya giren bomba uzmanlarına bombaların şema ve düzenekleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
       Bu arada Özmen'in evinde yapılan aramalar ve anlatımlarından bomba eğitim ve istihbarat konusunda son derece bilgili olduğu ortaya çıktı. Taksi şoförü olan Özmen'in ajanlık faaliyetleri, istihbarat toplama, hedef takibi ve bomba eğitimi konusunda yayınlanan kitapları okuyarak kendisini geliştirdiği anlaşıldı.
       Bomba eğitimi almak üzere beş kez İran'a gittiği saptanan Özmen'in ilk kez 1987 - 88 arasında çıkış yaptığı belirlenirken, Özmen ve tutuklanan Hasan Kılıç'ın İran'da telefon görüşmeleri yaptıkları diplomatın kimliğinin de belirlendiği kaydedildi.
       Gözaltında bulunan sanıklardan bombacı Ferhan Özmen ve Necdet Yüksel'e başta Uğur Mumcu'nun evi olmak üzere Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok olaylarıyla ilgili yer gösterme yapılacak.