The Others Alan seçimine dikkat

Alan seçimine dikkat

18.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Alan seçimine dikkat

Alan seçimine dikkat

       Öğrencilerin gelecekteki başarılarını etkileyen en önemli faktörlerden birisi de ilgi duydukları ve sevdikleri bir alanda eğitim görmeleri. Bu nedenle okulların kapanmasına az bir zaman kala lise ikinci sınıfa geçecek öğrenciler için şu anda en hayati konulardan birini alan seçimi oluşturuyor.
       Her öğrencinin ilgi, istek, yetenek ve başarısına göre yönlendirilmesi ve seçtiği bölümde ilerlemesini esas tutan alan seçimini yaparken öğrenci, öğretmen ve ailelerin görüş alışverişi büyük önem taşıyor. Alan seçiminde bulunabilmek için alana kaynaklık eden derslerin ağırlıklı yıl sonu ortalamasının en az 2.50 olması gerekiyor. Buna göre Türkçe - Matematik alanı için Türk Dili ve Edebiyatı ile Matematik, Sosyal alanı için Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Coğrafya, Fen alanı için Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik, Yabancı dil alanı için Türk Dili ve Edebiyatı ve yabancı dil, sanat alanı için Türk Dili ve Edebiyatı ile seçmeli resim ya da müzik, spor alanı için beden eğitimi ve Biyoloji derslerinde ağırlıklı yıl sonu ortalamasının en az 2.50 olması gerekiyor.
       Üniversite sınavının can alıcı noktasını alan seçiminin oluşturduğunu belirten Çağdaş Dersanesi Müdürü Selahattin Özakın, çoğu öğrencinin alan seçerken bu konu üzerinde fazla düşünmediğini ve üniversite sınavında hayal kırıklığı yaşadığını belirtiyor. Çoğu öğrencinin kolay olduğunu düşünerek sosyal alanlara yöneldiğini belirten Özakın, "Ancak son sınıfta alan değiştirip matematik ya da fen bölümü tercihi yapmak isterse aradaki açağı kapatması çok zor oluyor. Bu nedenle alan seçimi öğrenci, veli ve rehbir öğretmenle birlikte dikkatli bir şekilde yapılmalıdğr" dedi.
       Alan seçiminden memnun kalmayan öğrenciler lise ikinci sınıfta ilk bir ay içinde alan değişikliği yapabiliyor. Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrenciler ile bazı derslerinin yıl sonu ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenciler, ders kesiminde istedikleri en fazla üç dersten ortalama yükseltme sınavına girebiliyorlar.
       Alan seçiminde dikkat edilecek en önemli noktanın öğrencinin ilgi ve yetekleri doğrultusunda bir seçim olduğuna dikkat çeken uzmanlar, öğrencilerin sevdikleri dersler ile istedikleri meslekler arasında bir çelişki olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyorlar.