The Others Alevi - Bektaşi öğretisi belgelendi!

Alevi - Bektaşi öğretisi belgelendi!

02.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Müthiş bir belgesel. Konu müthiş, prodüksiyon devasa büyüklükte... Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi tarafından 19 aylık bir çalışmanın ürünü, "Kazakistan'dan Macaristan'a Erenlerin İzinden". 'Hoca Ahmet Yesevi'den Hacı Bektaş Veli'ye 13. Yüzyılda Anadolu'da Türk Hümanizminin Kaynakları' konulu belgesel için 13 ülke dolaşılmış. Türkiye dışında İran, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Macaristan, Bosna - Hersek, Arnavutluk, Makedonya ve Kosova'da gerçekleşmiş. Tam tamına 90 bin km. yol katedelmiş, 260 kaset harcanmış. Ve de binlerce dolar harcanmış. Belgesel, 1000 yıllık Alevi - Bektaşi kültürü fotoğrafçı İbrahim Demirel tarafından görüntünledi, Ertuğrul Bayraktar tarafından bestelenen müziği Bengi Bağlama Topluluğu seslendirildi. Belgesel için ayrıca 45 dakikalık bir İngilizce bölüm de hazırlanmış. Bu arada projenin Danışma Kurulu'nda Prof. Mürsel Öztürk, Doç. Dr. Zafer İlbars, Doç. Dr. Belkıs Temren, Erol Sertkaya, Yard. Doç. Dr. Atilla Erden görev almış. Senaryosunu, Dr. Peyami Çelikcan'ın yazdığı belgesel çercevesinde Prof. Dr. İrene Melikof, Prof. Dr. Michael Kiel, Prof. Dr. Süreyya Farooqi, Prof. Dr. Barbara Frishmuth, Prof. Dr. Nurhan Karadağ, Dr. Armağan Elçi, Dr. İsmail Ergin ve Ahmet Hazerfan'ın da görüşlerinden yararlanılmış. Hacı Bektaş Veli'nin öğretisinin özü olan "insan" temelinde projenin şekillendirildiğini ifade eden Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Alemdar Yalçın'a göre, Hacı Bektaş Veli'nin öğretisi içinde yer alan kültür unsurlarının büyük bir bölümünün verdiği mesajlar, insana ve insanın yeryüzündeki serüvenine ait olağanüstü güzellikteki değerlerdir. © 2000 Milliyet

Alevi - Bektaşi öğretisi belgelendi



Müthiş bir belgesel. Konu müthiş, prodüksiyon devasa büyüklükte... Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi tarafından 19 aylık bir çalışmanın ürünü, "Kazakistan'dan Macaristan'a Erenlerin İzinden".
'Hoca Ahmet Yesevi'den Hacı Bektaş Veli'ye 13. Yüzyılda Anadolu'da Türk Hümanizminin Kaynakları' konulu belgesel için 13 ülke dolaşılmış. Türkiye dışında İran, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Macaristan, Bosna - Hersek, Arnavutluk, Makedonya ve Kosova'da gerçekleşmiş. Tam tamına 90 bin km. yol katedelmiş, 260 kaset harcanmış. Ve de binlerce dolar harcanmış.
Belgesel, 1000 yıllık Alevi - Bektaşi kültürü fotoğrafçı İbrahim Demirel tarafından görüntünledi, Ertuğrul Bayraktar tarafından bestelenen müziği Bengi Bağlama Topluluğu seslendirildi.
Belgesel için ayrıca 45 dakikalık bir İngilizce bölüm de hazırlanmış. Bu arada projenin Danışma Kurulu'nda Prof. Mürsel Öztürk, Doç. Dr. Zafer İlbars, Doç. Dr. Belkıs Temren, Erol Sertkaya, Yard. Doç. Dr. Atilla Erden görev almış.
Senaryosunu, Dr. Peyami Çelikcan'ın yazdığı belgesel çercevesinde Prof. Dr. İrene Melikof, Prof. Dr. Michael Kiel, Prof. Dr. Süreyya Farooqi, Prof. Dr. Barbara Frishmuth, Prof. Dr. Nurhan Karadağ, Dr. Armağan Elçi, Dr. İsmail Ergin ve Ahmet Hazerfan'ın da görüşlerinden yararlanılmış.
Hacı Bektaş Veli'nin öğretisinin özü olan "insan" temelinde projenin şekillendirildiğini ifade eden Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Alemdar Yalçın'a göre, Hacı Bektaş Veli'nin öğretisi içinde yer alan kültür unsurlarının büyük bir bölümünün verdiği mesajlar, insana ve insanın yeryüzündeki serüvenine ait olağanüstü güzellikteki değerlerdir.