The Others Alkole dikkat!

Alkole dikkat!

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Acaba özellikle yaz gecelerinin vazgeçilmez içeceği haline gelen alkolün getirisi var mı?

Alkole dikkat

TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet

Alkol organizmada zararlı etkilere yol açan, vitamin, mineral ve protein içermeyen, besin değeri çok az olan bir maddedir. Uzun süre aşırı alkol tüketmek beslenme yetersizliklerine, bozukluklarına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Alkol merkezi sinir sistemini baskılayarak sakinleştirir ve bilinç durumunu da değiştirir. Çok fazla içildiğinde öldürücü bir zehir olabilir. Bir gram yağın içerdiği kaloriden biraz daha az kalori içerdiğinden teknik olarak bir besin maddesi olan alkolün büyük bölümü ince bağırsaktan emilse de ağız, yemek borusu ve midede de az miktarda emilebilir. İnce bağırsaktan emilen alkol miktarı çeşitli faktörlere bağlıdır.

Eğer mideniz boşsa alkolün büyük bir bölümü hızla emilerek kana geçer. Mide ve ince bağırsakta, özellikle büyük parçalı ve yağlı besinlerin bulunması midenin boşalmasını ve böylece alkolün emilmesini yavaşlatır.

Alkol kana geçtiğinde hızla bütün vücuda dağılır, hücre içi de dahil su bulunan her yere taşınır. Hamile kadınlarda bebeğe, emziren kadınlarda da anne sütüne geçer.

Bir gramı 7 kalori

Vücudunuz alkolü diğer besinleri kullandığı gibi kullanır. Enerji sağlamak için alkol karaciğerde yakılır. Bir gram alkol yakıldığında 7 kalori oluşur. Bira ve tatlı şarabın şeker ve karbonhidrat içerikleri ek kalori verir. Kronik alkoliklerin beslenmesi çoğu kez yetersizdir. Bunlarda en sık tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), niasin, folik asit, pridoksin (B6 vitamini), magnezyum, potasyum ve çinko yetersizliği görülür. Aşırı alkol kullanımı karaciğer sirozu olarak bilinen bir durumla sonuçlanabilir. Alkol geçici bir bellek kaybına da neden olabilir.

Gilaburu

Gilaburu, hızla büyüyen çok yıllık bir bitkidir ve yüksekliği 1.3 metreden 3.5 metreye kadar çıkabilir. Bitki dikimden 3 yıl sonra ürün vermeye başlamakta ve dip sürgünleri sayesinde 300 yıl kadar yaşayabilmektedir. Gilaburu hem meyve olarak tüketilebilir hem de suyu çıkarılarak tüketilebilir. Gilaburu suyunun böbrekte oluşan kum ve taşları eritici özelliği bulunmaktadır.

Ne kadar alkol!

Bazı klinisyenler, kandaki HDL - kolesterolü yükselttiği ve kan pıhtılaşma riskini azalttığı düşüncesiyle ılımlı alkol tüketimini önermektedir. Ancak alkol bağımlılık yapan bir madde olduğu için ailesinde alkolizm hikayesi olanların ve kan trigliserit seviyesi yüksek bulunanların tüketimden sakınmaları gerekir.